Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Viete, čo je F1 Esport Series? Martin Štefanko nám to vysvetlil

Monday, 10. 12. 2018 - 17:12, Ľuboš Kašický   

Viete, čo je F1 Esport Series? Martin Štefanko nám to vysvetlil

Určite ste už zaregistrovali, že od októbra sa jazdila nová elektronická F1 Esport Series, kde Česi mali hneď dvoch zástupov. Jedného z nich sme vyspovedali na akcii Tomáša Richtra v Praga Aréne.

 

Počas víkendu sme sa v Prahe stretli na tradičnom podujatí, ktoré organizuje Tomáš Richtr (moderátor F1) pre fanúšikov kráľovskej disciplíny. Všetci ľudkovia, ktorí fandia F1 sa majú možnosť prihlásiť do motokárovej súťaže a popri pretekaní sa tu môžu stretnúť aj s pretekármi ako napríklad Josef Král, Petr Fulín, či najnovšie aj noví elektronickí pretekári z F1 Esport. Do Praga Areny prišli Martin Štefanko aj Michal Šmídl. A tak zatiaľ, čo na dráhe predbiehali kvalifikačné jazdy (dvadsať najlepších postúpilo do dvoch finálových jázd), tak ja som vyzvedal, ako vlastne F1 Esport funguje a ako sa 20-ročný chlapec z Českých Budejovíc dostal do jedného z e-tímov, ktoré zastrešuje skutočný tím F1.

low04-1.jpg

„Najprv sme jazdili sériu kvalifikácii, ktorej sa zúčastnilo viacej, ako 60-tisíc hráčov,“ začal vysvetľovať Martin Štefanko. „Z tých najlepších si potom tímy museli povinne vybrať minimálne jedného hráča, ktorý v sezóne štartuje pod ich farbami a na ich náklady. Niektoré tímy si vybrali iba jedného a niektoré tímy až troch hráčov. Mňa a Michala draftoval tím Haas F1 v ktorého farbách sme odjazdili sezónu 2018.“

low03-2.jpg

Ako však takáto sezóna vyzerá? V televízii sme zaregistrovali niekoľko prenosov, no ako to prebiehalo v zákulisí? „V roku 2018 sme mali tri závodné víkendy,“ vysvetľuje ďalej Martin. „Všetky sa konali na predmestí Londýna, kde sme počas každého víkendu odjazdili tri, respektíve v poslednom víkende štyri preteky. Jazdilo sa na vybraných tratiach z aktuálneho kalendára 2018. My s Michalom sme tvorili tím Haas, ktorý hradil naše náklady na cestu, ubytovanie a rozdelil si s nami aj prize money. Niektoré tímy však majú aj vyčlenených inžinierov, ktorí pretekárom pomáhajú v nastavení áut. To je obrovská výhoda. Ja som doteraz nemal najnovšie technické komponenty na môj simulátor a tak som nemohol absolvovať takú prípravu, ako väčšina konkurencie. My sme nemali ani inžinierov. Až v Londýne sme tak pred pretekmi mali asi dvadsať minúť na vyskúšanie si najmodernejšej verzie a to samozrejme nestačilo. Napriek tomu sme však dokázali v Pohári konštruktérov získať ôsme miesto.“

low01-1.jpg

Preteky F1 Esport sa jazdia na platforme F1 2018 Codemasters. Šampiónom sa rovnako, ako vlani aj teraz stal Angličan Brendon Leigh. Ten v tomto roku štartoval vo farbách tímu Mercedes. „Rozdiely medzi pretekármi v časoch boli minimálne,“ pokračuje Štefanko. „Všetci sme sa dokázali vtesnať približne do jednej sekundy na kolo.“ Nedalo mi však nespýtať sa, aký je rozdiel medzi jazdením na simulátoroch a skutočnosťou. „Ja som mal možnosť vyskúšať si simulátor aj skutočnú formulu Renault 2.0, aká jazdí dnes po Praga Arene. Môžem povedať, že rozdiel bol naozaj minimálny,“ prekvapuje ma odpoveďou Martin.

low02-2.jpg

Tu ale dopoviem, že po skončení motokárových pretekoch sa na motokárovej trati objavila skutočná formula tímu Effective Racing. Po drobných úpravách sa na motokárovej pražskej trati premiérovo previezol Vladimír Netušil vo formule Renault 2.0! Spolu Josefom Králem i Petrem Fulínem sme si tento zážitok poriadne užili. Pepo nestratil svoj typický úsmev a dokonca na seba prezradil: „Nech som robil, čo som robil, aj tak som bol na motokáre o dve sekundy pomalší, ako jeden jedenásťročný chlapec.“ Pýtam sa prečo? „Jednoducho bol o polovici ľahší ako ja,“ smeje sa Pepo Král a ja som pochopil, že svoj slabý čas môžem ospravedlniť tiež váhovou kategóriou.

low06-1.jpg

Ale vráťme sa ešte k Martinovi Štefankovi. Ako to bude v nasledujúcej sezóne? „Vyzerá to tak, že v obsadení tímov by sa nateraz nemalo nič meniť. Ale uvidíme. Každopádne teraz sa ide druhýkrát Race of Champions, kde sa najlepší e-hráči na posledný ročník prebojovali cez simulátor. Momentálne sa jazdí kvalifikačné sito a ja som zatiaľ piaty. Do finále postupuje dvanásť hráčov a prví dvaja budú štartovať znova na januárovom Race of Champions,“ končí hrdo skromný chlapec z Budejovíc. Tak mu budeme držať palce. Veď mimochodom, to je akcia, kde svoju účasť v národnom tíme Nemecka už potvrdil Sebastian Vettel spolu s Mickom Schumacherom.

low05-1.jpg

Víkendová akcia v Praga Aréne sa teda znova vydarila a Tomáš Richtr sa mohol spokojne usmievať. „Predstav si,“ zdôveruje sa mi. „Toto je vlastne už 25-ty ročník.“ Udivene na neho pozerám, „To myslíš vážne?“. „Jo, kedysi sme začali takto jazdiť s kamarátmi a stala sa z toho tradícia. Odkedy mám možnosť moderovať preteky F1 pre spoločnosť AMC na kanáloch Sport1 a 2, tak sme sa rozhodli to sprostredkovať aj ďalším fanúšikom a spestrili sme to aj účasťou známych pretekárov a kolegov novinárov. Mám radosť, že ľudia odchádzajú spokojní a myslím si, že to pomáha popularizovať tento náš milovaný automobilový šport.“ A ja musím potvrdiť Tomášové slová. Ľudia, ktorí sa k formule dostanú zvyčajne najbližšie iba na tribúne pretekov si teraz užívali, že mohli vyspovedať Pepu Krála, či Petra Fulína. Dotknúť sa skutočného monopostu a dokonca si zajazdiť na dráhe pred očami pretekárov. Atmosféra bola naozaj výborná a vôbec nebolo podstatné, kto nakoniec tieto exhibičné preteky vyhral. Ako víťazi odchádzali všetci, ktorí sa tejto akcie zúčastnili.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri