Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Keke Rosberg má dnes 70 rokov! Blahoželáme!

Thursday, 06. 12. 2018 - 18:18, Ľuboš Kašický   

Keke Rosberg má dnes 70 rokov! Blahoželáme!

Vždy štýlový Fín s dlhými vlasmi, okuliarmi a cigarou sa do histórie F1 zapísal, ako šampión s jediným víťazstvom v majstrovskej sezóne (1982).

 

Okrem Hillovcov (Graham a Damon) máme v histórii F1 iba jedinú ďalšiu rodinu, ktorej otec dokázal zopakovať majstrovský triumf svojho otca. Nico Rosberg napodobil svojho otca Keke Rosberga v roku 2016.

me07-14.jpg

Keke (Keijo Erik) Rosberg sa narodil presne pred sedemdesiatimi rokmi vo švédskom Štokholme, kde jeho otec Lars práve študoval „veterinu“. Obaja jeho rodičia sú však Fíni a o dva roky neskôr sa vrátili všetci do Fínska. Mimochodom zaujímavé je, že Keke si neskôr vzal za manželku Nemku Sinu a presťahovali sa do nemeckého Wiesbadenu, kde sa im narodil Nico Erik (1985). Nico má síce nemecké občianstvo, no väčšinu života prežil v Monaku, kam sa jeho rodičia neskôr presťahovali.

me03-14.jpg

Vráťme sa však k jubilantovi. Keke Rosberg odjazdil v rokoch 1978 až 1986 spolu 114 veľkých cien za tímy Theodore, ATS, Wolf, Fittipaldi, Williams a McLaren. Zvíťazil iba päťkrát, no aj to mu stačilo na majstrovský titul v dramatickom roku 1982. šestnásťkrát sa dokonca na štart ani nekvalifikoval. Zaujímavá je jeho bilancia tímových kolegov. Okrem pomaly zabudnutých Chico Serru, Jochena Mass, či Dereka Dalyho boli jeho tímovými kolegami Emerson Fittipaldi, Carlos Reutemann, Mário Andretti, Jacques Laffite, Nigel Mansell a Alain Prost. Aj tak si však myslím, že jeho najväčším úspechom bol jeho syn Nico s ktorým si v tomto roku počas veľkej ceny Monte Carla spolu zajazdili exhibične na monopostoch s ktorými získali svoje tituly. Teraz sa však aj my pripájame ku gratulantom. Všetko najlepšie Keke!

me09-11.jpg

keke2005lk.jpg

me01-23.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri