Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Prvé oficiálne testovanie Richarda Gondu vo Formuli Renault

Sunday, 11. 04. 2010 - 16:04, T. Szabosi   

Prvé oficiálne testovanie Richarda Gondu vo Formuli Renault

Oficiálne testovanie Formuly Renault na okruhu v Hockenheime 29.-30. marca a 31.3. - 1.4. v Oscherslebene pred sezónou 2010 bolo významným podujatím aj pre Richarda a jeho tím. Testovanie prebiehalo v mimoriadne rušnej atmosfére hlavne pre najsilnejšie európske tímy, ktoré mali poslednú šancu preskúšať nový model Formule Renault 2010. Tento model sa objavil na trhu neskôr ako bolo plánované a jeho vylepšenia, či nové vlastnosti, ako každého nového stroja, bolo potrebné odhaliť ešte pred prvými pretekmi. Výsledky testovania potvrdili technický vývoj a správne smerovanie Formuly Renault.

Klaudia Gondová;1923.jpg

Prvý deň v Hockenheime sprevádzalo nepríjemné aprílové počasie s neustupujúcim dažďom. Nebolo jednoduché udržať stroje na studenom a mokrom asfalte okruhu a mnohé z nich sa do boxov vrátili zavesené na lyžinách odťahového traktora. V jednom momente musel zasahovať aj záchranný systém a letecká záchranná služba. Ani Richarda s jeho formulou neobišli menšie krízové situácie a pár výletov z trate, no vždy sa vrátil do depa na vlastných kolesách a bez problémov mohol pokračovať v testovaní. Ku koncu dňa dážď ustúpil a na posledné jazdy sa už obúvali sliky. Rýchlosť a hluk formúl okruh správne oživili aspoň v závere dňa. Po nočnom daždi sa na druhý deň ráno v Hockenheime čakalo s obutými slikami v boxoch. Väčšina tímov totižto na prvé jazdy nevyštartovala. Po krátkej dobe asfalt vyschol a zo všetkých boxov sa za patričnej zvukovej kulisy vyrútili súťažné stroje na okruh. Napriek nemalej premávke si Richard postupne zlepšoval časy kôl a pokrok začiatočníka badali aj iné tímy. Komplexnému zhodnoteniu jázd toho dňa však zabránil technický problém pri sťahovaní dát z telemetrie.

Klaudia Gondová;262-1.jpg

Po nočnom presúvaní tímov Formule Renault a organizátorov podujatia Renault Sport, sa ráno stretli na asi 500 kilometrov vzdialenom okruhu v Oscherslebene, kde s ak nim pripojili aj tímy „F trojky". Trochu chladné, veterné, ale zato slnečné počasie a technický okruh avizovali pre tím dobrú atmosféru. Prognózy sa nakoniec naplnili a počas obidvoch dní pretrval bezproblémový priebeh testov, až na niekoľko krátkych prerušení červenými vlajkami. Hľadanie hraníc nových monopostov spôsobovalo mnoho neplánovaných výjazdov mimo trate. Na neznámom okruhu si Richard postupne zlepšoval časy a vyhodnotenie nazbieraných dát opäť potvrdilo významný progres. Za novými FR zaostával len s malým rozdielom. Na výkon v Oscherslebene a dosiahnuté časy jednotlivých kôl negatívne vplývalo použitie len jednej sady jazdených pneumatík aj nevhodné nastavenie prevodovky.

Klaudia Gondová;1374.jpg

Z tohto testovania si Richard priniesol mnoho skúseností, nových poznatkov a skvelých zážitkov. Ani jeho napredovanie, či malé technické problémy však nezabránili zisteniu, že jeho konkurencia je veľmi silná. Richardovým cieľom štvordňového testovania bolo spoznať trate, správanie formuly na rôznych povrchoch, či vychytať akékoľvek chyby. Okrem splnenia tohto cieľa sa mu popri špičke európskych jazdcov formule úspešne podarilo aj vylepšovať časy kôl, a teda spokojnosť tímu je namieste.

Klaudia Gondová;2243.jpg

Bonusom celého testovania bolo nečakané pozvanie organizátorov seriálu Nord European Cup, Renault Sport, na súťaženie nášho tímu v prvom preteku 16.- 18. apríla v Hockenheime. Napriek výnimočnej prémií organizátora je účasť tímu na tomto významnom preteku stále otázna, keďže závisí od obmedzeného rozpočtu tímu.

 

Fotogaléria



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri