Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Marek Sýkora jediným Slovákom v kategórii automobily na Rally Dakar 2020

Wednesday, 13. 11. 2019 - 16:38, Public relations   

Marek Sýkora jediným Slovákom v kategórii automobily na Rally Dakar 2020

Marek Sýkora sa ako jediný Slovák predstaví na nadchádzajúcej Rally Dakar 2020 v kategórii automobily.

Marekov život automobilového pretekára je spojený z veľkej miery s offroad vozidlami a disciplínou Cross Coutry Rally. Ako spolujazdec v minulosti reprezentoval Slovensko spoločne so svojim otcom Jozefom, pričom vo farbách spoločnosti Matador sa postavili aj na najvyšší stupienok v rámci Cross Country Rally v Európe. Odvtedy však už prešlo množstvo rokov, pričom Majo aktuálne žijúci v obci Velčice neďaleko Zlatých Moraviec, disciplíne Cross Country Rally a to aj napriek faktu, že na Slovensku v podstate takmer zanikla, ostal naďalej verný. V poslednom čase usadá do vozidla spoločne s Miroslavom Zapletalom zo susednej Českej republiky. Ten už niekoľko rokov jazdí na vozidle Hummer a zdá sa, že československá spolupráca výborne funguje, keďže spoločne dosahujú výborné výsledky nielen v Európe, ale aj na blízkom východe.

img-0032.jpg

„V aktuálnej sezóne sme spoločne s Offroadsport.cz tímom a Mirom Zapletalom absolvovali už sedemnásť súťaží. Na niektorých sme išli s Hummerom H3, na iných zase s Fordom F 150 a to z dôvodu, že autá sú neustále pohybe medzi jednotlivými súťažami. Stali sme sa majstrami Maďarska, Poľska, Českej republiky a zároveň sme brali prvenstvo aj v rámci FIA Zóny strednej Európy. Pred Dakarom nás čaká ešte trojica súťaží v Saudskej Arábii. Tých spomínaných sedemnásť absolvovaných súťaží, z ktorých boli štyri zaradené do seriálu Majstrovstiev sveta Baja 2019, tri do Majstrovstiev sveta, štyri sa konali v Poľsku, tri v Maďarsku a dva v Rumunsku. Som rád, že naša spolupráca s Mirom Zapletalom sa takto pekne rozbehla. Samozrejme súťaže, ktoré nás ešte pred Dakarom čakajú berieme ako prípravu na Rally Dakar 2020. Toto podujatie sa v tomto roku bude konať výlučne v Saudskej Arábii,“ opísal doterajšiu sezónu Marek Sýkora.

img-0020-1.jpg

Tak ako už Marek naznačil, Rally Dakar 2020 sa po epizóde v Južnej Amerike opäť sťahuje. Aktuálny ročník totiž odštartuje výlučne na území Saudskej Arábie. Štart podujatia je plánovaný na 5. január 2020 v Džiháde. Po tomto slávnostnom štarte na účastníkov čaká trať o celkovej dĺžke približne 9000 kilometrov a 12 samostatných etáp, v ktorých budú súťažiaci bojovať o čo najlepší čas. Všetky informácie však budú jasné až po tlačovej konferencii k Rally Dakar 2020. V rámci súťaže sa súťažné posádky presunú na pobrežie Červeného mora, kde na nich bude 17. januára 2020 čakať cieľ súťaže. Pri pohľade na trať, tá bude najskôr smerovať po kamenistých cestách, následne však trať smeruje do štvrtej najväčšej púšte na svete, čiže do Rub al-Chárí, kde sa budú musieť súťažiaci vysporiadať aj s 250 metrov vysokými pieskovými dunami.

img-0034.jpg

Presun podujatia Rally Dakar 2020 do Saudskej Arábie nie je jednorazovou záležitosťou, keďže práve v tejto krajine sa bude podľa aktuálnej dohody konať nasledujúcich päť ročníkov tejto svetoznámej súťaže.

Miro Majláth



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri