Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Marcové novinky: Čo sa deje na juhu.

Tuesday, 13. 04. 2010 - 21:25, Michal Kostka   

Marcové novinky: Čo sa deje na juhu.

Rally TT Serón (13. - 14. marec)
V čase pretrvávajúcej ekonomicky ťažkej situácie sa v Španielsku snažia prilákať posádky na štart rôznymi výhodnými ponukami. Zľavy na štartovnom pri skorej registrácii, technická podpora spoločností Fedima (pneumatiky), či Ohlins (tlmiče) sa ukázali byť správnym krokom. Na štart prvej španielskej súťaže roku 2010 sa postavilo 46 posádok, vrátane dvoch v kategórii Buggy a ôsmich v triede historikov.

www.rallyraid.es; Manuel Plaza Perez

Z trojice najúspešnejších v minuloročnej sezóne (Collelldevall Naspleda,  Blanco Garcia, Termens Rodriguez) sa na štartovej listine neobjavilo ani jedno meno, nechýbal však obhajca prvenstva spred roka Jose Francisco Gonzalez de Haro (Mitsubishi Pajero). Z víťazstva v prológu sa prekvapujúco tešil Salvador Segura Asensio (Nissan Patrol), de Haro otváral druhú a neskorší celkový víťaz Manuel Plaza Perez tretiu desiatku klasifikovaných.

www.rallyraid.es;Manuel Angel Garcia Gimenez

Množstvo vody na trati a celkovo nepriaznivé počasie vyradilo z hry mnoho posádok. Najkurióznejšie skončila súťaž pre posádku Francesc Selga / Felix Salido. Ich špeciál Herrador Tomka nemá čelné sklo a z kokpitu sa vďaka neustálym prívalom vody stal bazén. V chladnom počasí nebolo v ich silách absolvovať dlhý prejazd a zo súťaže odstúpili. Za väčšinou odstúpení boli technické problémy, čo bol prípad aj Oscara Fuertes Aldanonda štartujúceho s dakarským vozidlom SsangYong Kyron.

www.rallyraid.es;Jose Antonio Hinojo Lopez

Súboj o prvé miesto bol veľmi tesný, na konci rally sa prvá štvorica zmestila do rozpätia necelých piatich minút. Víťaz prológu Segura Asensio stratil štrnásť minút už v prvej rýchlostnej skúške (RS) a napokon skončil piaty. Pod stupňami víťazov zostal aj štvrtý de Haro. Manuel Angel Garcia Gimenez (Bowler Wildcat) nevyhral ani jednu z troch RS, vždy sa však vošiel do päťky najrýchlejších a so stratou 2 min. 40 sek. skončil tretí. Druhé miesto celkovo a prvé v T2 si vyjazdil Jose Antonio Hinojo Lopez (Toyota Land Cruiser), prvenstvo získal už spomínaný Manuel Plaza Perez (Isuzu D-Max).

Druhým podujatím španielskeho národného šampionátu bude od 17. do 18. apríla Baja Almanzora.


Baja TT Terras d'el Rei (20. - 21. marec)
Do druhej súťaže portugalských majstrovstiev vstupoval ako priebežný líder šampionátu Filipe Campos. Tradičná konkurencia v podobe tímového kolegu Bernarda Moniz de Maiu (obaja BMW X3 CC) a Rui Sousu (Isuzu D-Max Proto) sa rozrástla o trojnásobného portugalského majstra Carlosa Barbosu. Ten podobne ako na tohtoročnom Dakare vyrazil do súťaže s vozidlom Mitsubishi Racing Lancer, tentoraz však osadeným novým dvojlitrovým zážihovým motorom. Okrem tejto štvorice sa do súťaže prihlásilo ďalších dvadsaťtri posádok automobilov, rovnako dvadsaťtri ich bolo v kategórii buggy, štyridsaťjeden motocyklov a tridsať quadov.

www.miguelbarbosa.com;Miguel Barbosa

Už počas dvojkolového prológu naznačil Barbosa svoje ambície a potenciál auta druhým miestom za Camposom. Baja TT Terras d'el Rei mala síce len jednu etapu, ale s dĺžkou 320 kilometrov a non-stop jazdou kládla na jazdcov aj techniku vysoké nároky. Na prvom medzičase bol virtuálnym lídrom Barbosa s minútovým náskokom na Camposa, z tretieho miesta svojho kolegu istil da Maia a zároveň odolával útoku dvojice špeciálov DePieres. Na druhom medzičase sa však z jednej minúty stala jediná sekunda a keď Barbosu navyše postihli zdravotné ťažkosti o víťazovi bolo rozhodnuté. Druhé víťazstvo v rozbiehajúcej sa sezóne upevnilo Camposove postavenie na čele majstrovskej klasifikácie. Pred vyslabnutého a dehydrovaného Barbosu sa natlačil aj da Maia, štvrtý José Dinis Lucas (Mitsubishi Pajero DiD) vďaka ďalšiemu bodovému prídelu figuruje na druhej priečke majstrovstiev.

www.x-raid.de;Bernardo Moniz da Maia

K výbornému výsledku mali našliapnuté posádky špeciálov DePieres. Miguel Farrajota držal polovicu etapy svoje Proto RAV4 v hre o pódiové umiestnenie, kvôli technickým problémom však súťaž nedokončil. Nahradiť ho mohol Henrique Silva, ktorý si súťažne adoptoval atraktívny francúzsky prototyp BMW Trio. Približne 20 kilometrov pred cieľom však havaroval a svoju len druhú cross country rally ukončil na dvanástom mieste.

www.teamtanqueluz.com;Lino Carapeta

O víťazstvo v triede T2 prebiehal nemenej napínavý súboj. Hneď trojica jazdcov - Mário Dinis Lucas, Ricardo Porém, Américo Antunes - sa preťahovala o každú sekundu. Najrýchlejším bol napokon Dinis Lucas (Mitsubishi Pajero) a o 3 min. 20 sek. porazil Poréma (Nissan Navara), Antunes (Mitsubishi Pajero) sa v závere prepadol až na piate miesto. V národnej triede T8 sa po problémoch favoritov na prvej priečke ocitol Henrique Menezes (Nissan Navara). V kategórii buggy zvíťazil Jorge Monteiro (Polaris RZR), medzi motocyklami veľmi tesne Ruben Faria (KTM 530 EXC) a quady ovládol João Lopes (Suzuki LTR 450).

Portugalský šampionát pokračuje treťou súťažou Ervideira Rali TT 2010 v termíne od 17. do 18. apríla.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri