Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Hybrid pre Dakar!

Thursday, 01. 04. 2010 - 15:34, Michal Kostka   

Hybrid pre Dakar!

Keď v lete minulého roku ohlásila automobilka BMW koniec svojho pôsobenia v prestížnom seriáli F1 mnoho fanúšikov tejto nemeckej značky zostalo v šoku. Zároveň sa však s nádejou obracali k budúcnosti a novým športovým výzvam. Automobilka sa však zamerala na vývoj a zdokonaľovanie svojich systémov EfficientDynamics a ActiveHybrid, čo zdôraznil aj predstavenstva BMW Norbert Reithofer: „Tento krok vyplýva z pozadia nového strategického smerovania našej spoločnosti. Ako priority boli stanovené stálosť a ústretovosť voči životnému prostrediu. Chceme byť vzormi v týchto oblastiach."

Úspešné vystúpenie súkromného tímu X-Raid v posledných dvoch ročníkoch slávnej Rally Dakar a ďalších súťažiach však presvedčili bavorské vedenie o zmysluplnosti vstupu do sveta diaľkových súťaží. Technológia ActiveHybrid implementovaná aj do modelu X6 pomohla zvýšiť jazdnú dynamiku vozidla a zároveň znížila spotrebu paliva o 20% oproti iným obdobným vozidlám. Teraz chce BMW svoj koncept preniesť aj do sveta motoršportu.

Jaroslav Jindra;BMW X3 CC na Dakare 2009

Norbert Reithofer: „Posledné výsledku tímu X-Raid nám ukázali, že naše vozidlá patria k svetovej špičke. Veď už od roku 2003 sa vozy BMW pravidelne umiestňujú v prvej desiatke Dakarskej rally." Tím pod vedením Svena Quandta má okrem toho na svojom konte aj dve celkové víťazstvá vo Svetovom pohári cross country súťaží FIA, celkový triumf v seriáli FIA baja súťaží a tiež titul portugalského šampióna.

Novodobý Dakar v Argentíne a Čile potvrdil že dominantnému Volkswagenu dokážu pri absencii továrenského tímu Mitsubishi byť rovnocennou konkurenciou len vozy BMW. Ďalším aspektom ktorý priklonil misky váh v prospech angažovania sa továrne je silné ekologické cítenie v Čile. Ochranári dokázali odkloniť trasy súťaže od miest vzácnych archeologických nálezísk či národných parkov.

Jaroslav Jindra;BMW X3 CC na Dakare 2009

Norbert Reithofer: „Možnosť dokázať že aj motoristický šport vie byť šetrný k životnému prostrediu je pre nás veľkou výzvou. Hoci elektromotory systému ActiveHybrid sa zatiaľ nehodia na súťažné nasadenie, ich využitie v bivaku či počas spojovacích úsekov je priam ideálne. Oddelenie vývoja má pred sebou náročnú úlohu zlepšiť ich výkon a životnosť pri vysokej záťaži."

Sven Quandt: „Ako súkromnému tímu sa nám podarilo angažovať špičkových jazdcov a verím že s podporou továrne im pripravíme špičkové podmienky pre čo najlepšie výkony. Stéphane Peterhansel a Guerlain Chicherit sa umiestnili v prvej päťke tohtoročného Dakaru, v tom ďalšom je naším cieľom víťazstvo."

Neoficiálne sa zatiaľ hovorí o nasadení aspoň troch továrenských posádok, pričom okrem overeného a zdokonaleného modelu X3 CC by sa mala na trati objaviť minimálne jeden revolučný model X6 CC.

...táto správa je samozrejme (a žiaľ) len prvoaprílová...



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri