Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Jánovi Miloňovi v tomto roku ide karta

Monday, 30. 06. 2014 - 17:02, Miroslav Majláth   

Jánovi Miloňovi v tomto roku ide karta

Ján Miloň, toto meno asi pozná každý fanúšik automobilového športu na Slovensku. Štyridsaťpäť ročný jazdec sa totiž s väčšími, či menšími prestávkami už zúčastňuje rally súťaží, či pretekov automobilov do vrchu viac ako dvanásť rokov. Napriek množstvu absolvovaných súťaží, ale aj skúseností sa zdá, že tohtoročná sezóna bude patriť medzi najúspešnejšie.

Tibor Szabosi;h7p3886-1.jpg

Po minuloročných problémoch, s nie celkom dobre fungujúcou Škodou Fabia WRC, ktorá Janovi Miloňovi pridala niekoľko vrások na čelo, vstúpil do tohtoročnej opäť so Škodou Fabia WRC, ale aj novým Jantár Teamom. Po polovici kopcovej sezóny sa zdá, že všetko funguje tak ako má.

Zdenka Tamášová;img-1892-5.jpg

Po vynechaní úvodného kola slovenského šampionátu pretekov automobilov do vrchu, ktoré sa konalo v Rakúskom Rechbergu, odštartovala sezóna 2014 pre Jána Miloňa až druhým podujatím v Ožďanoch. Dvojica pretekov, ale aj dvojnásobná možnosť zisku bodov. Tunajšia trať v rámci prvého dňa pretekov Janovi jednoznačne sadla a preteky vyhral v absolútnom poradí. Počas druhého dňa, aj z dôvodu účasti dvojice kopcových špeciálov, z toho bolo nakoniec štvrté miesto.
„V sobotu sa mi podaril veľmi dobrý štart do sezóny. Bol som najrýchlejší, čo ma nesmierne teší. V nedeľu bohužiaľ prišli jazdci na kopcových špeciáloch, ktoré majú takmer raz toľko koní ako moja Škoda Fabia WRC a tým sa jednoducho nedalo konkurovať. Skončilo to štvrtým miestom v absolútnom poradí, čo tiež nie je zlé. Okrem toho som po oba dva dni vyhral v skupine A a samozrejme aj svoju triedu. Body sú doma, som spokojný," zhodnotil svoje úvodné preteky v Ožďanoch Ján Miloň.

Tibor Szabosi;h7p4992-1.jpg

Týždeň po Ožďanoch nasledoval ďalší pretekársky víkend, ktorý sa v tomto prípade konal v Poľsku, na trati pri mestečku Zaluž. Tu, na takmer päť kilometrov dlhej trati, si na svoje konto Jano Miloň pripísal počas dvoch súťažných dní celkovo dvadsaťsedem bodov za jedno štvrté a jedno tretie miesto absolútneho slovenského poradia. Rovnako ako v Ožďanoch, aj tu vyhral svoju skupinu a triedu.

Tibor Szabosi;h7p4377.jpg

Šieste a siedme kolo seriálu Majstrovstvá Slovenska pretekov automobilov do vrchu sa konalo začiatkom mesiaca jún v Košiciach. Tu už po šiesty krát v rade odštartovalo podujatie Moris Cup Jahodná, ktoré na pretekársku trať využilo cestu medzi Košicami a lyžiarskym areálom Jahodná. „Vďaka" množstvu neskutočne rýchlych zahraničných jazdcov prezentujúcich sa na vyslovene kopcových špeciáloch, ale aj premenlivému počasiu odhádzal z Košíc Ján Miloň „iba" s dvojicou siedmych miest absolútneho poradia, opäť však v skupine A, ale aj triede A nad dva litre nenašiel premožiteľa: „Po oba dva pretekárske dni panovalo na Jahodnej premenlivé počasie, raz bolo sucho, hneď zase popršalo, bolo to náročné na voľbu pneumatík. Preteky beriem ako vydarené, podarilo sa nám opäť vybojovať plný počet bodov v rámci skupiny a triedy a keďže sme v cieli spoločne s našou Škodou Fabia WRC bez ujmy na zdraví, beriem víkend ako vydarený."

Zdenka Tamášová;img-2345-4.jpg

Ecce Homo Šternberk, podujatie s neskutočne veľkou účasťou pretekárov, ktoré bolo okrem českých, či slovenských majstrovstiev započítavané aj do európskeho šampionátu. Počasie oproti Jahodnej úplne opačné, teploty nad tridsať stupňov, suchá trať a slnko pripaľovalo počas celého víkendu. Keďže podujatie bolo zaradené, ako sme už spomínali aj do európskeho šampionátu, na súťažiacich tu čakali iba štyri jazdy, dve tréningové v sobotu a dve súťažné v nedeľu. V prípade Jána Miloňa priniesol aj tento moravský kopec plnú nádielku bodov v skupine a triede, ale aj štvrté miesto absolútneho slovenského poradia.

Peter Vranský;ozdianske-serpentiny-317.jpg

Zo Šterberku nasledoval opäť rýchly presun do poľskej Limanovej, kde sa už na ďalší víkend konalo ďalšie podujatie zaradené do Majstrovstiev Európy pretekov automobilov do vrchu, ale samozrejme o body tu bojovali Slováci aj o body do domáceho šampionátu. Čo sa počasia týka, to bolo ako na hojdačke, chvíľu dážď, následne sa zase cez mraky predieralo slnko a trať postupne osychala. Napriek pneumatikovej rulete sa Jánovi Miloňovi a jeho Jantár Teamu so Škodou Fabia WRC podarilo aj tu vyhrať skupinu a triedu a ešte aj zobrať pätnásť bodov do celkového hodnotenia slovenského seriálu za tretie miesto absolútneho poradia.

Peter Vranský;ozdianske-serpentiny-1008.jpg

Prvú polovicu Majstrovstiev Slovenska pretekov automobilov do vrchu 2014 uzavreli domáce preteky na rozhraní Liptova a Oravy. Tritisícsto metrov dlhá trať v nádhernom prostredí privítala takmer päťdesiat jazdcov, pričom spomedzi všetkých bol v sobotu Ján Miloň najrýchlejší, pričom v nedeľu ho od absolútneho víťazstva delilo necelých dva pol sekundy. Okrem prvého a druhého miesta získal Ján Miloň v rámci podujatia Liptov Trophy 2014 opäť aj dvojité víťazstvo v skupine a triede. „Boli to pekné preteky. V sobotu to bolo trochu aj o šťastí, mne totiž zapršalo, rovnako ale aj môjmu konkurentovi, v mojom prípade to však bolo iba od polovice trate, jeho to chytilo už v jej prvej tretine. V nedeľu som to trochu podcenil s pneumatikami. Myslel som, že ešte vydržia, ale ako sa ukázalo, už to bolo za hranou a jednoducho ma nepodržali. To je dôvod mojej, síce nie veľkej, ale predsa len straty. Ale ja som vždy spokojný keď dôjdem celý do cieľa a inak tomu nie je ani dnes."

jantarteam-loga.jpg

Prvú polovicu tohtoročnej sezóny Majstrovstiev Slovenska pretekov automobilov do vrchu máme za sebou. Jánovi Miloňovi k dnešnému dňu patrí druhé miesto absolútneho poradia, ale aj výrazné vedenie v skupine A, ale aj triede A nad dva litre. Aká bola táto prvá polovica sezóny pre Jána Miloňa ? z„Výborná. Inak to charakterizovať neviem. Samozrejme, že by som si vedel na mojom konte predstaviť aj viac bodov, ale to by ma už potom asi nebavilo. Až doteraz sme vždy, na každých pretekoch zvádzali s konkurenciou boje o desatinky sekúnd a to je to pravé korenie, ktoré dochucuje tento mnou milovaný šport. Ak by sa niesli v rovnakom duchu aj všetky ostávajúce preteky, bol by som spokojný. No a samozrejme, bol by som spokojný, keby nám rovnako ako doteraz fungovala aj technika. Za jej výbornú prípravu by som rád poďakoval všetkým mechanikom, ktorý sa o moju Škodu Fabia WRC starajú. Poďakovanie samozrejme patrí aj mojej rodine, ktorá ma pri tomto športe podporuje a partnerom tímu bez ktorých sa motoristický šport jednoznačne nedá robiť. A samozrejme nesmiem zabudnúť ani na kamarátov a fanúšikov. Držte palce, nech všetko vychádza tak ako doteraz," uzavrel rozprávanie Ján Miloň, manažér a zároveň jazdec Jantár Teamu.

Miro Majláth

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri