Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Igor Drotár s cennými bodmi na Jankovom Vŕšku

Tuesday, 07. 08. 2018 - 20:12, Martin Trenkler   

Igor Drotár s cennými bodmi na Jankovom Vŕšku

Preteky Autopola Jankov Vŕšok 2018 priniesli plno akcie a drámy, ako sa na Majstrovstvá Slovenska v pretekoch automobilov do vrchu patrí. Prešovský pretekár Igor Drotár bojoval napokon nielen s konkurenciou a vrtochmi počasia, ale aj s technikou. Napriek všetkému mu patrí druhé a tretie miesto.

Pretekov sa zúčastnilo množstvo domácich a zahraničných tímov. Medzinárodná elita tejto disciplíny predviedla skutočne tesné súboje. V nich sa darilo aj Igorovi Drotárovi, ktorý s najväčším konkurentom Věroslavom Cvrčekom ml. lámali rekordy. Nanešťastie sa v poslednej nedeľňajšej jazde Igorovi pokazilo auto, čo ho vyradilo z bojov o najvyššie priečky. Napriek tomu si z Uhrovca odniesol dve cenné trofeje a ešte cennejšie body.

Tibor Szabosi;c30i8912-15.jpg

Igor Drotár: "Jankov Vŕšok mám veľmi rád. Usporiadateľ urobil všetko preto, aby preteky dopadli čo najlepšie. Zišla sa tu opäť kompletná špička zo Slovenska a okolitých krajín. Vedel som, že mám na víťazstvo, ale aj že pôjde o tesný boj. V sobotu sme sa zobudili do slnečného dňa. Hneď v prvom tréningu sme dosahovali minuloročné rekordy. To ma veľmi potešilo. V druhom tréningu sa mi podarilo po prvýkrát v histórii kapotovaných áut zajazdiť čas 1:49,999 s a vedel som, že mám ešte rezervy. V ostrej jazde som sa ešte zrýchlil na 1:48,969 s. Cvček bol napokon rýchlejší o štyri desatiny a vytvoril nový rekord. V druhej jazde som sa trochu zhoršil, pretože stúpli teploty a prehrievali sa aj zjazdené pneumatiky. V súčte časov som prehral o jednu sekundu."

Tibor Szabosi;c30i2633-11.jpg

V nedeľu pokračovali preteky opäť dvomi voľnými tréningami a dvomi meranými jazdami. Opäť Igor Drotár: "V nedeľňajších tréningoch som si skúšal rôzne varianty nastavenia a použitia pneumatík. Zároveň sme čakali, či a kedy príde lejak. Prvá jazda dopadla dobre, i keď bol opäť rýchlejší Cvrček. Do ostrej jazdy som štartoval za ním a keď prišiel rad na mňa, už pršalo. Na štarte ma ešte zdržali pár minút kvôli tomu, že Cvrček omylom posunul časomer a trebalo vyskúšať, či funguje. Uprostred trate ma chytil víchor zmiešaný s dažďom a v cieli už z toho bola prietrž mračien. Ak by som na štarte stál o minútu dlhšie, strata by bola podstatne väčšia. Usporiadateľ mal veľa práce s čistením trate, no zvládli to veľmi dobre a umožnili nám odštartovať druhú jazdu. Začala lotéria s pneumatikami a nikto nevedel, kde je sucho, kde mokro a do akej miery. Zvolili sme napokon pneumatiky do dažďa. Hneď po štarte som si povedal, že som obul dobre a bola tu šanca na víťazstvo. Žiaľ už po pár sto metroch mi prestal fungovať posilňovač riadenia. V týchto autách sa bez neho prakticky nedá ísť a bojoval som s ním ako Schwarzenegger. Pred cieľom došlo k poklesu výkonu motora a vedel som, že to bude obrovská časová strata. Tá sa ukázala ako 9-sekundová, čo ma napokon milo prekvapilo, čakal som viac... Auto mi však nadobro "zdochlo". Ukázalo sa, že praskla napínacia kladka klinového remeňa. Šiel som tak celú jazdu nielen bez serva, ale aj bez dobíjania alternátorom. Skončil som na treťom mieste absolútne a pripísal som si body k druhému miestu zo soboty. Neberiem to tragicky, v živote pretekára sú také, i onaké dni. Ženie ma však dopredu náš mikrosúboj s Cvrčekom. Teším sa, že viem ísť rýchlo a že sme s výborným autom potešili množstvo divákov. Bol by som nadšený, keby sme mali nejaký spoločný šampionát aj s Poliakmi, keďže dosahujú skutočne vysokú úroveň. Medzi nimi sú napríklad Michal Ratajczyk, Waldemar Kluza, Simon Lukaszczyk, Mariusz Stec a ďalší. Chýbal nám Dubai, čo mi je ľúto, určite by zabojoval o popredné miesta. Nič som nechcel nechať na náhodu a preto som ešte pred pretekmi oslovil aj veľkého šampióna a kopcového špecialistu Jara Krajčiho, ktorý mi ukázal tú trať tiež z iného pohľadu, než som ju dovtedy poznal. Určite mi to pomohlo k dobrým časom, za čo mu veľmi pekne ďakujem. Rovnako ďakujem mechanikom, ktorí sa skvele postarali o naše auto. Poruchy sa stávajú, určite však dajú auto dokopy pred ďalšími pretekmi v Ústí nad Orlicí."

Preteky do vrchu Ústecká "21" sú na programe 25. a 26. augusta. Hneď po nich nasleduje predposledné podujatie MSR v rely - DeutschMann Rallye Trebišov.

Tibor Szabosi;c30i7729-15.jpg

Tibor Szabosi;asf-7236-1.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri