Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Francois Duval: „Citroen ma zničil“

Wednesday, 21. 09. 2011 - 17:33, Katarína Ďurecová   

Francois Duval: „Citroen ma zničil“

Francois Duval, ktorý sa vo WRC naposledy objavil minulý rok na Rallye Deutschland, kde až do svojej veľkej havárie reprezentoval tím Stobart, sa v rozhovore pre belgický server dhnet.be rozhovoril o svojom živote po odchode z WRC a zároveň prezradil i rôzne zaujímavé informácie ohľadne jeho pôsobenia v tíme Citroen.

Francois, už vyše roka, ste sa nikde ako profesionálny jazdec neobjavili a žijete mimo záujem médií. Neľutujete to?
Francois Duval:
„Nie. Bolo to moje rozhodnutie a som s ním spokojný. Užívam si štarty v malých provinčných pretekoch. Okrem toho so svojim otcom organizujem rallysprint v Cul-des-Sarts, ktorý sa uskutoční v polovici októbra. Viac ako kedykoľvek predtým ma zaujíma starostlivosť o autá v rodinnej garáži. Taktiež som sa stal otcom a som oveľa šťastnejší ako v roku 2005, kedy som bol továrenským jazdcom."

Vladislav Maschl;img-1649.jpg

Prečo ste prestali s pretekaním na najvyššej úrovni?
Francois Duval:
„Pretože som bol unavený z toho, že som riskoval svoj život v zlých podmienkach. Mal som veľa vážnych havárií v krátkom čase: v Japonsku s Patrickom Pivatom, Condroz a Nemecko, kde som skončil so svojim autom na streche, zakliesnený medzi skalami so 100-litrovou nádržou plnou benzínu na chrbte. Pár krát som bol ozaj vystrašený. Na konci roku 2010 som ma toho plné zuby. Dokonca som i odmietol testovať pre Mini. Čo je dobré na tom končiť tretí ako Sordo?"

Nechýba vám WRC?
Francois Duval:
„Nie. Stále ale milujem ten pocit pilotovať špeciál WRC. A naozaj si užívam rallycross, to je disciplína pre mňa. Netrvá to tak dlho, takže si tam na víkend prídem s mojim obytným prívesom a tak je to fajn."

Tibor Szabosi;1t1u6704.jpg

Máte len 30 rokov, nerozmýšľate nad návratom?
Francois Duval:
„V skutočnosti ani nie i keď viem, že veľa ľudí by ma rado videlo späť. Nemám už s prostredím WRC žiadny kontakt, tak ako môj manažér. Carlos Sainz vie, že som voľný, ale pre WRC som už mŕtvy."

A čo ak by vám Volkswagen alebo Ford predložil ponuku?
Francois Duval:
„Najprv by som požiadal o to, aby som si auto mohol otestovať. Ak by som cítil, že s ním dokážem vyhrávať, tak by som požiadal o trojročný kontrakt a dobrý plat, aby som mohol platiť i zamestnanca, ktorý by namiesto mňa pracoval v našej garáži."

Ah, vaša garáž! Nestála vás nakoniec kariéru?
Francois Duval:
„Určite, ak by bol môj otec farmárom, už dávno by som sa stal majstrom sveta! (smiech) Keď som bol továrenským pilotom, bol som príliš naviazaný na Cul-des-Sarts."

Martin Trenkler;_k_82174.jpg

Čo si myslíte o súčasnom napätí medzi Loebom a Ogierom?
Francois Duval:
„Ogier spravil tú istú chybu ako ja. Čoskoro sa zlomí. Citroen ma zničil. To isté spravili i so Sordom. Pre nich existuje iba Loeb. Nikdy som tam nemal ísť. Mal som radšej ostať vo Forde.."

Vášeň pre tento šport vo vás ale je stále?
Francois Duval:
„Určite, ale momentálne som oveľa viac motivovaný na to, aby som moju vášeň odovzdal ďalej môjmu synovi Anthonymu. Jeho štvorkolka je už pripravená. Tiež je na to pripravený už i jeho starý otec René, ale Anthony má iba šesť mesiacov.."



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri