Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Famózne víťazstvo Verstappena v Mexiku a titul pre Hamiltona

Sunday, 29. 10. 2017 - 22:22, Ľuboš Kašický   

Famózne víťazstvo Verstappena v Mexiku a titul pre Hamiltona

Nečakanú zápletku dostala mexická grand prix už v tretej zákrute po štarte, keď súperi v boji o titul kolidovali a prepadli sa na chvost štartového poľa.


Už pred štartom dnešných pretekov bolo všetkým jasné, že Vettelové šance na titul sú naozaj minimálne. Schumacherov žiak neudržal na štarte svoju pole position a už v prvej zákrute sa dostal do konfliktu s výborne štartujúcim Verstappenom. Situáciu chytro využil Hamilton a dvojicu skúsil predbehnúť vonkajšou stranou. Na Holanďana už Angličan nedočiahol, no Nemec sa ocitol tesne za ním a z nepochopiteľných dôvodov si to strihol rovno na mercedes. Ľavým predným spoilerom rozrezal Hamiltonovu zadnú pneumatiku a obaja rivali v boji o titul museli ísť hneď po prvom kole do depa, čím sa prepadli úplne na chvost.

rb10-2.jpg

Bez ohľadu na to komu fandíte, asi mi dáte za pravdu, že Vettel mal znova príliš horúcu hlavu. Áno, bolo to riešenie, ako sa zbaviť Angličana a skúsiť z toho vyťažiť maximum. Nemá však zmysel špekulovať a túto verziu radšej hneď zahoďme. Rozhodne sa však takto vytvorila úplne nečakaná situácia.

fe12-5.jpg

Vettel s poškodeným predným krídlom došiel do depa skôr, ako Hamilton, ktorý dokríval na troch kolesách. Rozdiel bol po výjazde takmer pol minúty a Nemec sa pokúsil z novej situácie vyťažiť maximum. Lenže kruté štatistiky nepustili. Ak chcel Vettel udržať šance na titul aj po dnešných pretekoch, tak musel dôjsť minimálne na druhom mieste a Hamilton by nesmel dosiahnuť na deviatu priečku. To sa však postupne ukázalo ako nereálne.

me10-9.jpg

Sebastian Vettel nám ukázal pekné preteky a naozaj sa z predposledného miesta dokázal prebojovať na štvrté miesto v cieli. Na viac už nezostalo síl. Vpredu totiž famózne odjazdil preteky Max Verstappen a druhé miesto za ním bez problémov kontroloval Valtteri Bottas na druhom mercedese. Tretí síce jazdil Kimi Räikkonen, no aj keby svoju pozíciu Vettelovi pustil, tak by to na situácii nič nezmenilo.

me09-5.jpg

Hamilton odjazdil pokojné preteky a jeho cieľom bolo pomaly sa prepasírovať cez pomalšie autá na body. K definitíve mu stačilo dôjsť na deviatom mieste, ktoré krátko pred koncom pretekov aj potvrdil. 32-ročný Angličan tmavej pleti sa tak stal štvrtýkrát majstrom sveta F1, čo z neho robí najúspešnejšieho britského pilota histórie a jedného z najväčších v celej histórii formuly jeden.

me1.jpg

„Neviem, čo sa presne stalo v tretej zákrute. Preteky sa nevyvíjali, ako by som si želal, no nevzdával som to. Chcem však vysloviť veľkú vďaku všetkým, ktorí ma podporovali. Mercedes v posledných piatich rokoch je neuveriteľným tímom. Som hrdý, že som súčasťou tohto tímu. Som vďačný za dnešok a chcem vyzdvihnúť moju rodinu, môj tím a boha," povedal v cieli spokojný Lewis Hamilton.

rb08-5.jpg

Trochu v tieni zisku Hamiltonovho titulu sa z tretieho víťazstva dnes radoval mladý Max Verstappen. Holanďan odjazdil suverénne preteky a do cieľa došiel s veľkým náskokom. Už v 22.kole pritom Hamiltonovi nadelil celé jedno kolo a po trati doslova lietal. „Kritický bol iba štart. Išiel som na vonkajšiu stranu a zafungovalo to. Potom som to iba kontroloval a vyhrali sme. Po minulom víkende to zasa boli perfektne preteky," narážal Verstappen na diskutovanú penalizáciu, ktorá ho v Austine pripravila o pódium.

rb12.jpg

Do konca sezóny nám zostávajú ešte dve veľké ceny, no o tituloch je už rozhodnuté. Mercedes sa teraz sústredí na titul vicemajstra pre Bottasa a už o dva týždne v Brazílii uvidíme, či Fín bude na Ferrari stačiť.

71k-race-results.jpg

standings-mex17.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri