Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Emil Horniaček, najúspešnejší spolujazdec v sezóne 1999

Sunday, 19. 02. 2023 - 16:40, T. Szabosi   

Emil Horniaček, najúspešnejší spolujazdec v sezóne 1999

Sezóna 1999 MSR v rally, ktorú sme retrospektívne nedávno uviedli publikovaním ročenky Quo Vadis Rally? Majstrovstvá Slovenska 1999, mala ešte tri dosiaľ nepublikované kapitoly. Tretím príspevkom v poradí je zhrnutie pôsobenia nášho najúspešnejšieho spolujazdca v sezóne 1999 z pera Vladimíra Bánociho. Ďalej už nechávam zaznieť jeho rozhovor s Emilom.

susko-11-1.jpg

V našom hodnotení sezóny 1999 nemôžeme vynechať výsledky Emila Horniačka na našich tratiach (s Igorom Suškom), ale hlavne v zahraničí, kde štartoval v Majstrovstvách Poľska na Raid Waršavski a v zónových rely (Forshinger, Barum, Polanica). Stal sa ako spolujazdec víťazom Zóny Stredná Európa a víťazom prestížnej Barum rallye v Čechách. Naša otázka bola, ako sa mu jazdilo s jednotlivými jazdcami a aké plány má do sezóny 2000.

susko-3-2.jpg

„Po rozchode s Béďom Habermanom a Styllexom som rozmýšľal nad svojím ďalším pôsobením v rely. Vždy ma lákali väčšie ciele, a tak som sa spojil s Janušom Kuligom a spolu s Transpetrolom sme štartovali v r. 1998 v zónových majstrovstvách. V Poľsku je rely šport mimoriadne populárny a niekoľko pretekov s Janušom, ani neviem ako, zo mňa urobilo v Poľsku spolujazdeckú hviezdu. Veď si predstavte, že keď stretnem poľských turistov v Tatrách, pýtajú odomňa autogram. A to sa mi stalo aj v Taliansku na dovolenke! Som z toho prekvapený, ale poľský rely šport je o niečom inom ako ten náš. Bohužiaľ, no dúfam, že aj tu sa začne blýskať na lepšie časy.

Tibor Szabosi;c30i6495-18.jpg

Snáď najlepšie sa mi jazdí s Janušom. Je rozjazdený, sála z neho istota a radosť z jazdy. Má trochu iný rozpis, ako je zaužívaný u nás. Ide od sedmičky po jedničku, pričom sedmička je najľahšia a jednička najťažšia zákruta. Tak podobne to majú väčšinou všetci Poliaci. Veľmi ma teší víťazstvo na Barumke. Po odpadnutí Bertoneho sme išli bez tlaku a nervozity. Trochu nás vystrašila porucha motora na Kopřivnickom okruhu, keď elektronika prepla na núdzový režim. No mechanici z JM Engenering to opravili a išlo sa v pohode až do cieľa.

susko-10.jpg

Niekoľko súťaží som sa zviezol s mladým Pinelesom (24 rokov). Je to veľký talent, ktorého k tomuto športu dostal jeho otec a teraz ho nechal, aby zbieral samostatne skúsenosti. Vyhovujú mu prehľadné technické trate, ako napríklad na Raide Waršavskom sme na takejto skúške dali nášmu najväčšiemu konkurentovi až 20 sekúnd. Zatiaľ je ešte trochu nevyzretý, potrebuje občas podržať, ale určite z neho vyrastie veľmi dobrý jazdec.

jazdci-1.jpg

Vzorom cieľavedomosti je Igor Suško. Všetko venuje tvrdej a poctivej príprave na každú rely, nič neponechá na náhodu. Pripravuje sa fyzicky aj psychicky. Tomu prispôsobený má aj rozpis. Je od 1 po 10, ale je podrobnejší, zapisuje si aj možno nepodstatné veci. Proste s Igorom, keď bude mať príležitosť, každý musí rátať.

susko-6.jpg

Aj s Béďom Habermanom som dosť odjazdil. Najlepšie mu sedela Felicia. Je veľmi odvážny a rýchly. Nerád jazdí pod tlakom, vtedy je nervóznejší a robí aj chyby. Rozpis má klasický od 1 po 10. Ale minulý rok som s ním neišiel, tak neviem, či mu Jirátko neurobil nejaké úpravy.

susko-7.jpg

Čo sa týka sezóny 2000, ešte stále neviem, hoci som už absolvoval prvú rely v Polanici s Poliakom Turskim na Mitsubishi EVO VI. Boli sme šiesty absolútne a štvrtí v N. Pravdepodobne s ním pôjdem ešte niekoľko poľských majstrákov. Čo sa týka M-SR, čakám, ako dopadne Igor Suško pri zháňaní sponzorov a dobrého auta.Zatiaľ nie je nič isté. Mojím veľkým snom je ísť majstrovstvá sveta. Dúfam, že sa mi to už v tomto roku podarí s nejakým poľským týmom, keďže zatiaľ na Slovensku na takýto projekt niet peňazí.“

susko-8.jpg



Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri