Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Desať zákrut do štartu (3) – „Pingarty“

Friday, 05. 07. 2019 - 14:00, Ľuboš Kašický   

Desať zákrut do štartu (3) – „Pingarty“

V našej minisérii frčíme ďalej k štartu XXXVI. ročníka Dobšinského kopca 2019, ktorý nás čaká už o dva týždne. Dnes si to strihneme zasa dvoma zákrutami.

 

Už ste s nami preleteli Roveň? Tak teraz pozor! Musíme poriadne brzdiť. Čaká nás náročná pravotočivá zákruta do ktorej treba dupnúť na brzdu, aby sme nedopadli tak, ako jedno pekárenské auto za zúrivo rozkvitajúceho socializmu. Pán šofér z Pekární tu totiž vletel príliš optimisticky a svoje zásobovacie auto nedobrzdil. V zákrute rozsypal chlieb aj pečivo a „vyhladovaní“, no pobavení Dobšinčania potom zatáčke roky vraveli „Pekárska“. Prešiel však nejaký čas a približne v dobe, keď sa začala písať pretekárska história Dobšinského kopca, rozptýlila asi miestneho pána Oravca spomienka na rozsypané pečivo a v zákrute sa vybúral. Na jeho počesť sa odvtedy zákrute zvykne vravieť „Oravcová“.

dk-oravcova-1.jpg

Mimochodom, ste dobre pripútaní? Pretože hneď po pravotočivej sa preklopíme do technickej ľavotočivej zákruty a tesne, tesne sa vyhneme „čuchnutiu“ zvodidiel na pravej strane. A kým sa z toho stihnete spamätať, tak vám rýchlo povieme, že ste práve minuli starú banskú štôlňu, ktorá sa volala Bingarten (na pravej strane cesty). Ľudia názov trochu skomolili a vravia jej „Pingarty“. Inak miestni ju volali aj „Maximiliánka“, pretože dolu medzi stromami je trochu skryté staré banské jazierko plnené vodou z bývalej štôlne Maximilián.

dk-pingarty.jpg

Sledujte nás aj naďalej a dozviete sa ešte viac. Informácie o Dobšinskom kopci nájdete na našej webovej stránke www.dobsinskykopec.com, ako aj na našom profile na FB. A nezabudnite prosím, tento rok štartujeme 19. – 21.júla.

dk-2019-logo-v2-web.jpg

Ľuboš Kašický
Tlačový tajomník DK 2019



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri