Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Desať zákrut do štartu (4) – „Liptácka“

Thursday, 11. 07. 2019 - 12:44, Ľuboš Kašický   

Desať zákrut do štartu (4) – „Liptácka“

Len niečo málo viac, ako týždeň nás delí od štartu XXXVI. ročníka Dobšinského kopca 2019 a v našej minisérii o zákrutách už letíme druhou polovicou trate. Zaujímavé je, že väčšina zatáčok sa spája s nejakou dopravnou udalosťou. Výnimkou nebudú ani tie dnešné.

 

Predpokladám, že aj vy ste úspešne prešli „Pingarty“ a ste dostatočne sústredení, aby sme zvládli nasledujúcu sériu zatáčok. Na vrchole nás totiž čaká takmer pravouhlá ľavotočivá zákruta charakteristická aj svojim prevýšením. Treba si ju dobre nadbehnúť, pretože zlým nájazdom sa v nej dá stratiť dosť času, ktorý bude chýbať vo výjazde pred dôležitou rýchlo zákrutou, ktorá nasleduje po nej. Hovoríme o „Flochovej“ zatáčke, ktorá dostala meno po Jankovi Flochovi z Dobšinej, ktorý tu tragicky zahynul na motorke. Inak chvíľu sa jej zvyklo vravieť aj „Urbánková“, pretože v roku 1992 tu nepríjemne havaroval český pretekár Urbánek, ktorý svoju formulu zakliesnil pod zvodidlá. Našťastie, bez tragických následkov.

dk-flochova.jpg

Ak sme zvládli „Flochovú“, tak teraz nesmieme stratiť veľa z rýchlosti a v ideálnej stope čo najrýchlejšie preletieť dlhú rýchlu pravotočivú zákrutu po ktorej nasleduje dôležitá rovinka pred „Divou Hanou“. Zákruta o ktorej hovoríme sa volá „Liptácka“. Svoje meno si tu nechali ako spomienku Liptáci, ktorí sa niekedy v sedemdesiatych rokoch minulého storočia rozhodli zobrať detičky z Liptovského Mikuláša na školský výlet za krásami nášho kraja. Už mali za sebou Dobšinskú ľadovú jaskyňu a smerovali k Ochtinskej aragonitovej jaskyni. Žiaľ, nedošli. Pri schádzaní sa ich udýchaná RTO-čka neudržala v zákrute a vynieslo ju to napravo medzi stromy. A práve tie boli šťastím v nešťastí, pretože udržali autobus nad strmým zrazom a detičky došli domov celé, len s modrinami a odreninami. „Liptácka“ však už ostala „Liptáckou“. Pozor však na ňu!

dk-liptacka.jpg

Sledujte nás aj naďalej a dozviete sa ešte viac. Informácie o Dobšinskom kopci nájdete na našej webovej stránke www.dobsinskykopec.com, ako aj na našom profile na FB. A nezabudnite prosím, tento rok štartujeme 19. – 21.júla.

dk-2019-logo-v2-web.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri