Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2017: 10. etapa Chilecito – San Juan, 12. január

Friday, 13. 01. 2017 - 17:49, Andrej Haverda   

Dakar 2017: 10. etapa Chilecito – San Juan, 12. január

Desiata etapa otestovala pretekárom fyzickú kondíciu. Rýchlostná skúška dlhá 449 kilometrov po trialových tratiach a v piesku - navyše po rozblatených, dažďových a chladných etapách z predchádzajúcich dní - vo veľkej páľave mnohých skutočne vyčerpala. Zložitá navigácia už bola iba čerešničkou na torte. Hodne zamiešala poradím a potrápila aj slovenského motocyklistu Štefana Svitka. Už začína ísť do tuhého, pretože zostávajú iba posledné dve etapy, deliace dakarskú karavánu od cieľa v Buenos Aires.

MOTOCYKLE: Slovenský motocyklový reprezentant Štefan Svitko (KTM/Slovnaft Team) odjazdil svoju najlepšiu etapu. V jubilejnej desiatej „erzete" skončil napokon na výbornom druhom mieste. Pôvodne bol tretí, avšak organizátori udelili víťazovi Michaelovi Metgemu z Francúzska (jazdí na stroji značky Sherco) hodinovú penalizáciu, ktorá ho deklasovala na 24. priečku v etape a 17. pozíciu v priebežnom poradí. Dodatočným víťazom sa tak stal Španiel Joan Barreda Bort (Honda), 34-ročný Žaškovčan Štefan Svitko za ním zaostal len o dvadsaťštyri sekúnd. Pre Slováka to je siedme umiestnenie v Top 3 v niektorej z etáp na Rallye Dakar a 21. v Top 5. Svitko sa od úvodu pohyboval v najlepšej desiatke, ku koncu svoj výkon ešte dokázal vystupňovať. A to aj napriek tomu, že ho na začiatku záverečného spojovacieho úseku museli ratovať lekári, keďže od vyčerpania skolaboval! Podľa informácií na oficiálnej fanúšikovskej stránke na Facebooku je však v poriadku.

Aj Joan Barreda má však na konte penalizáciu, a tak namiesto priebežného vedenia okupuje piatu priečku (-53:47 min). Veľkú smolu mal druhý muž priebežného poradia Pablo Quintanilla s motocyklom Husqvarna. Pri páde utrpel otras mozgu a z ďalšieho priebehu súťaže bol nútený odstúpiť. Nedarilo sa ani britskému lídrovi hodnotenia Samovi Sunderlandovi (KTM), ktorý obsadil až 12. miesto so sedemnásťminútovým mankom (-17:06 min) na víťaza. Vďaka odstúpeniu Quintanillu a problémom priebežne tretieho Francúza Adriena van Beverena na Yamahe - ktorý vďaka sedemnástej pozícii s viac ako polhodinovou stratou v etape klesol na celkové 4. miesto (-41:57 min) - nielenže zostal na čele, ale ešte zvýšil svoj náskok. Pred Rakúšanom Matthiasom Walknerom (KTM) vedie o polhodinu, na tretie miesto sa vyhupol Španiel Gerard Farrés (tiež KTM) s odstupom 38:43 min. Štefan Svitko si výrazne polepšil: v priebehu jedinej etapy poskočil zo 17. priečky o sedem miest dopredu (!) a opätovne je v Top 10. Za Sunderlandom zaostáva o bezmála dve hodiny (-01:48:45), reálne by sa však mohol prepracovať na konečné ôsme miesto.

ŠTVORKOLKY: Svoje druhé etapové víťazstvo ukoristil Rus Sergej Kariakin s quadom zn. Yamaha a posilnil si postavenie na čele tabuľky svojej kategórie. Na druhej pozícii v cieli odmávli s viac ako desaťminútovou stratou Chiľana Ignacia Casaleho (tiež Yamaha), ktorý je na striebornej pozícii aj v celkovom hodnotení. Na ruského súpera stráca viac ako dvadsať minút (-21:05 min). Tretiu priečku v „erzete" získal Argentínec Santiago Hansen (Honda), avšak celkovo je až - za tretím Francúzom Alexom Dutriem a krajanom Pablom Copettim na Yamahách - piaty (-04:13:43).

AUTOMOBILY: Francúzi Stéphane Peterhansel a Sébastien Loeb si opätovne vymenili vedenie v celkovom poradí. Desiatu - respektíve ôsmu súťažnú - etapu vyhral Peterhansel a tak je teraz lídrom on. Pôvodne bol síce autorom najrýchlejšieho času Loeb, usporiadatelia však odpísali rekordmanovi v počte triumfov v Rallye Dakar Peterhanselovi stratu, ktorú po kolízii s motocyklistom Simonom Marčičom zo Slovinska (KTM) nabral čakaním na pomoc. Vďaka tomu sa vrátil aj na čelo celkovej klasifikácie a vedie pred deväťnásobným majstrom sveta v klasických rallye (WRC) s náskokom necelých šiestich minút (-05:50 min). To, že tejto kategórii jednoznačne dominujú peugeoty, svedčí i tretia pozícia (ako v etape, tak v celkovom poradí), ktorú drží ďalší Francúz Cyril Despres, hoci s výraznejším mankom takmer dvadsiatich šiestich minút (-25:40 min).

KAMIÓNY: V triede nákladných automobilov dominovali ruskí reprezentanti na „špeciáloch" značky Kamaz. Z prvenstva sa tešil Eduard Nikolajev pred Dmitrijom Sotnikovom a Airatom Mardejevom. Nikolajev sa opätovne prepracoval na čelo priebežného poradia (pripomeňme, že predošlé postavenie lídra kamiónovej kategórie stratil po 3. etape), vedie o 315 sekúnd (-05:15 min) pred Sotnikovom. Tretia pozícia patrí holandskému obhajcovi Gerardovi de Rooyovi (Iveco) s mankom 24:17 min.

Z českých kamiónov sa v cieli objavil - za štvrtým Bielorusom Siarheiom Viazovichom s truckom MAZ - piaty Aleš Loprais, ktorý sa pri problémoch stajňového kolegu z Tatra Buggyra Racing Teamu Martina Kolomého stal novou českou „jednotkou". V celkovom hodnotení mu patrí desiata pozícia (-02:43:37). Kolomý si 28. priečkou v tejto etape, v ktorej nabral takmer tri a trištvrte hodinové manko, v celkovom hodnotení pohoršil z deviateho na 16. miesto (-05:45:15). Liazka s Martinom Macíkom juniorom za volantom skončila pri absolútnom triumfe ruských pilotov v kamazoch - respektíve 4. a 6. pozícii bieloruských pilotov Viazovichom a Vasilevskim s kamiónmi MAZ - ôsma, celkovo postúpila z 15. na 12. priečku (-03:26:39).

Piatková predposledná 11. etapa zavedie súťažiacich zo San Juanu do Ría Cuarto. Pre motocykle, štvorkolky a kamióny je pripravený 288 kilometrov dlhý meraný úsek (celkovo 754 km), automobily zdolajú 292 km (759).

SLOVÁCI A ČESI NA RALLYE DAKAR 2017 PO 10. ETAPE:
MOTOCYKLE:
10. Štefan Svitko (SK/KTM)
13. Ondřej Klymčiw (CZ/Husqvarna)
36. Milan Engel (CZ/KTM)
43. David Pabiška (CZ/KTM)
70. Petr Vlček (CZ/Husqvarna)
83. Rudolf Lhotský (CZ/KTM)
Ivan Jakeš (SK/KTM) - vzdal sa v priebehu piatej etapy po páde a následnom zlomení si ruky
Lukáš Kvapil (CZ/Yamaha) - odstúpil v priebehu 2. etapy pre zranenie

ŠTVORKOLKY:
12. Zdeněk Tůma (CZ/Yamaha)
Tomáš Kubiena (CZ/Ibos) - vo výsledkovej listine po piatej etape už nefiguroval
Josef Macháček (CZ/Yamaha) - odstúpil v priebehu 4. etapy pre zranenie ramena po havárii

AUTOMOBILY:
13. Martin Prokop/Ilka Minorová (CZ/Ford)

KAMIÓNY:
10. Loprais/Stross/Tománek (CZ/Tatra)
12. Macík/Tomášek/Mrkva (CZ/LIAZ)
16. Kolomý/Kilián/Kilián (CZ/Tatra)
25. Llovera/Gotlib/Martinec (AND/Tatra)
Trněný/Pokora/Schovánek (CZ/MAN) - vo výsledkovej listine po piatej etape už nefigurovali



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri