Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2017: 11. etapa San Juan – Río Cuarto, 13. január

Saturday, 14. 01. 2017 - 12:06, Andrej Haverda   

Dakar 2017: 11. etapa San Juan – Río Cuarto, 13. január

Jedenásta etapa viedla medzi argentínskymi mestami San Juan a Río Cuarto. Ponúkla poslednú šancu zmeniť niečo v priebežnom poradí. „Erzeta" viedla ostatnými dunami tohtoročnej Rallye Dakar a pozvoľna sa zmenila v rýchle úseky. Všetci sa snažili sťahovať stratu (respektíve udržať si náskok) ako sa len dalo, niektorým sa nevyhla smola.

MOTOCYKLE: Medzi motocyklistami mieri k triumfu dvadsaťsedemročný Brit Sam Sunderland (KTM), ktorý vedie poradie svojej kategórie od piatej etapy a do finále odštartuje s viac ako polhodinovým náskokom (-33:09 min). V Rallye Dakar štartuje po tretíkrát a ešte slávnu súťaž ani len nedokončil. Etapu s 288 kilometrov dlhou rýchlostnou skúškou vyhral v tomto roku vôbec po prvýkrát Portugalec Paulo Gonçalves s motocyklom Honda, veľmi dobré výkony na Dakare 2017 predvádza aj jeho stajňový kolega Joan Barreda Bort zo Španielska. Práve Barreda Bort bol v cieli dodatočne vyhlásený za víťaza 11. etapy, Gonçalves podľa neskôr vydaných výsledkových listín skončil druhý s mankom necelých dvoch minút (-01:50 min). A práve Barreda Bort by bol Sunderlandovým najväčším súperom, keby ho neťažila na konte hodinová penalizácia...

Tretiu pozíciu v etape ukoristil Francúz Adrien Van Beveren (Yamaha), v celkovom poradí je štvrtý (-38:10 min). Za Sunderlandom sa v celkovom poradí aj naďalej drží Rakúšan Matthias Walkner (-33:09 min). Bronz si s najväčšou pravdepodobnosťou vydobyje Španiel Gerard Farres Guell (-37:22 min), podobne ako Walkner či Sunderland sedlajúci rakúsky motocykel značky KTM.

Slovenský reprezentant Štefan Svitko (KTM) obsadil tentoraz deviatu priečku (-12:21 min) a zdalo sa, že si udrží svoje postavenie v TOP 10. Ibaže po skončení etapy organizátori zverejnili pre 34-ročného rodáka zo Žaškova nepríjemnú novinu - na oficiálnej webstránke Rallye Dakar sa pri Svitkovom mene objavila takmer tri a pol hodinová penalizácia (03:22:00). „Dostal ju za neskorý príchod v desiatej etape do bivaku. Jeho maximálny čas na príchod bol 16.23 a prišiel o 19.55 hod. V celkovom poradí klesol na 25. miesto. Ale Števo pokračuje ďalej a je odhodlaný v poslednej etape zabojovať o čo najlepší výsledok," uvádza sa na facebookovej prezentácii Štefana Svitka.

ŠTVORKOLKY: V hodnotení quadov Rus Sergej Kariakin výhrou ďalšej etapy (pre neho treťou) opäť navýšil svoj náskok v celkovom poradí - tentoraz o bezmála dvadsaťštyri minút (-23:49 min) pred Poliakom Rafalom Sonikom a o tridsaťšesť minút pred Paraguajcom Nelsonom Augustom Sanabria Galeanom. Ak sa Kariakinovi nič v poslednej krátkej „erzete" nestane, prevezme svoj prvý titul na Rallye Dakar. Celkovo druhý Ignacio Casale z Chile, v cieli deviaty s takmer hodinovou stratou, na neho stráca viac ako hodinu a štvrť (-01:16:24). Priebežne tretí je Argentínčan Pablo Copetti s priepastnou stratou (-04:21:06), všetci na štvorkolkách zn. Yamaha.

AUTOMOBILY: Už trináste víťazstvo na Rallye Dakar má na dosah rekordman Stéphane Peterhansel. Francúz v tejto etape síce prehral „bratovražedný" súboj s tímovým kolegom (a krajanom) zo stajne Peugeot Sébastianom Loebom, avšak iba o osemnásť sekúnd. V sobotu 14. januára 2017 tak bude obhajovať päť a pol minútový náskok (-05:32 min). Za Peugeoty sa tentoraz na 3. priečku zoradil Argentínčan Orlando Terranova s Mini (-06:37 min), pre ktorého to bol síce najlepší výsledok v tohtoročnom dakarskom „vydaní", avšak v priebežnom hodnotení je až šiesty (-01:51:40). Celkovo tretí je ďalší Francúz (s ďalším Peugeotom) Cyril Despres, prenasledovaný dvojicou automobilov Toyota - 4. Španiel Joan „Nani" Roma, 5. Juhoafričan Giniel De Villiers.

KAMIÓNY: Všetkým svojim súperom ušiel ruský vodič kamióna Kamaz Eduard Nikolajev, ktorý by mal zajtra - po roku 2013 - vyhrať svoj druhý Dakar. V cieli bol o päťdesiatdva sekúnd rýchlejšie než Iveco Argentínčana Federica Villagru a o takmer desať minút (-09:53 min) než tímový kolega (a krajan) Airat Mardejev. V celkovej klasifikácii vedie Nikolajev pred ďalším ruským reprezentantom Dmitrym Sotnikovom (Kamaz) o viac než sedemnásť minút (-17:09 min), na tretieho Holanďana Gerarda De Rooya (Iveco), obhajcu vlaňajšieho prvenstva, má k dobru takmer tridsaťdeväť minút (-38:58 min).

V predposlednej etape 39. ročníka Rallye Dakar sa darilo českým kamiónom. Aleša Lopraisa (Tatra) v cieli evidovali - s dvadsaťminútovým mankom na Nikolajeva - na 7. pozícii, deviata sa v Río Cuarto objavila Liazka pilotovaná Martinom Macíkom juniorom (-25:58 min). V celkovom hodnotení Loprais poskočil z desiateho na 7. miesto (-03:03:41) a Macík z dvanástej na 10. priečku (-03:52:37). Dvojica ďalších tatroviek v súťaži figurovala na pätnástom (Čech Martin Kolomý), respektíve dvadsiatom štvrtom (Andorrčan Albert Llovera) mieste.

V sobotu je na programe finálna 12. etapa s cieľom v Buenos Aires. Motocykle, štvorkolky, automobily aj kamióny prejdú 786 km, z toho bude meraných 64 km.

SLOVÁCI A ČESI NA RALLYE DAKAR 2017 PO 11. ETAPE:
MOTOCYKLE:
12. Ondřej Klymčiw (CZ/Husqvarna)
25. Štefan Svitko (SK/KTM)
34. Milan Engel (CZ/KTM)
45. David Pabiška (CZ/KTM)
68. Petr Vlček (CZ/Husqvarna)
82. Rudolf Lhotský (CZ/KTM)
Ivan Jakeš (SK/KTM) - vzdal sa v priebehu piatej etapy po páde a následnom zlomení si ruky
Lukáš Kvapil (CZ/Yamaha) - odstúpil v priebehu 2. etapy pre zranenie

ŠTVORKOLKY:
12. Zdeněk Tůma (CZ/Yamaha)
Tomáš Kubiena (CZ/Ibos) - vo výsledkovej listine po piatej etape už nefiguroval
Josef Macháček (CZ/Yamaha) - odstúpil v priebehu 4. etapy pre zranenie ramena po havárii

AUTOMOBILY:
11. Martin Prokop/Ilka Minorová (CZ/Ford)

KAMIÓNY:
7. Loprais/Stross/Tománek (CZ/Tatra)
10. Macík/Tomášek/Mrkva (CZ/LIAZ)
15. Kolomý/Kilián/Kilián (CZ/Tatra)
24. Llovera/Gotlib/Martinec (AND/Tatra)
Trněný/Pokora/Schovánek (CZ/MAN) - vo výsledkovej listine po piatej etape už nefigurovali



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri