Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2017: 8. etapa Uyuni – Salta, 10. január

Wednesday, 11. 01. 2017 - 22:23, Andrej Haverda   

Dakar 2017: 8. etapa Uyuni – Salta, 10. január

Rallye Dakar opustila vysoké nadmorské výšky a pozvoľna začala klesať späť do Argentíny, do mesta Salta. Viac-menej, ani ôsma etapa sa nezaobišla bez dažďov. A pretekárov asi 160 kilometrov pred cieľom uväznil na trati zosuv pôdy.

Kamióny absolvovali v ďalšej maratónskej etape len 174 meraných kilometrov z pôvodne plánovaných 492. Podstatná časť trasy bola po dažďoch nezjazdná. Zostatok „erzety" absolvovali po obchádzkovej trase, ale ani tam sa účastníkom nevyhli problémy, pretože na ceste z Bolívie do Argentíny uviazli v kolóne kvôli zrútenej skale na jednom zo spojovacích úsekov. „Utrhol sa tu kus skaly, stojíme a oznámili nám, že to môže trvať niekoľko hodín a možno aj dní. Máme alternatívu vrátiť sa späť do Bolívie, avšak to je obchádzka asi 750 kilometrov. Riešime, ako sa dostať do bivaku," uviedol na Facebooku šéfkonštruktér stajne Tatra Buggyra Racing David Vršecký. Celý súťažný konvoj - s výnimkou kamiónov, ktoré boli nútené počkať na sprejazdnenie cesty - sa napokon dostal do bivaku v Salte, aj keď až okolo polnoci.

Eric Vargiolu / DPPI;20170109dak0046.jpg

Tieto ďalšie problémy spojené s prívalmi dažďa napokon povedú k zrušeniu deviatej etapy (najdlhšej v celej súťaži), ktorá sa v stredu 11. januára 2017 má odohrávať medzi mestami Salta a Chilecito (celkovo 977 km, 406 km rýchlostnej skúšky).

MOTOCYKLE: Z víťazstva sa tešil Španiel Joan Barreda Bort (Honda), pre ktorého to bolo na tohtoročnom Dakare druhé etapové prvenstvo a dokopy už pätnáste v kariére. Rodák z Castellónu vyhral o takmer štyri minúty (-03:51 min) pred Rakúšanom Matthiasom Walknerom (KTM), na tretej pozícii s mankom ďalších troch sekúnd klasifikovali britského lídra priebežného poradia Sama Sunderlanda (tiež KTM). Sunderland po ôsmich etapách vedie s náskokom 20:58 min pred Chiľanom Pablom Quintanillom (Husqvarna), tretí je s bezmála polhodinovou stratou (-28:49 min) Francúz Adrien van Beveren na Yamahe.

Slovenský motocyklista Štefan Svitko (KTM) obsadil v ôsmej etape trináste miesto. Tridsaťštyriročný Žaškovčan sa v druhej časti tzv. maratónu spočiatku pohyboval v popredí, v úvodných kilometroch meraného úseku bol dokonca na skvelej tretej priečke, no v druhej polovici etapy začal zaostávať a napokon skončil mimo prvej desiatky. Svitko mal v cieli na víťaza odstup bezmála dvanásť minút (-11:55 min) a oproti predchádzajúcemu dňu si polepšil o jedno miesto, figuruje na 17. pozícii (-02:05:27).

Eric Vargiolu / DPPI;20170109dak0008.jpg

ŠTVORKOLKY: V kategórii quadov sa z etapového triumfu premiérovo radoval Chiľan Ignacio Casale, ktorý mal v cieli takmer šesťminútový náskok na priebežného lídra tejto kategórie Rusa Sergeja Kariakina. Vylepšil si tak pozíciu v poli pretekárov, zatiaľ je tretí (-10:19 min). Na celkovom druhom mieste je - v tejto „erzete" tretí - Francúz Alex Dutrie (-06:57 min). Veľká smola sa nevyhla Francúzovi Simonovi Vitsemu na Yamahe. Doposiaľ druhý muž priebežnej klasifikácie utrpel nehodu, pri ktorej sa jeho štvorkolka stala nepojazdnou a on musel z ďalšieho priebehu súťaže odstúpiť.

Eric Vargiolu / DPPI;20170104dak0030.jpg

AUTOMOBILY: V triede automobilov pokračuje interný súboj v tíme Peugeot medzi krajanmi Stéphanom Peterhanselom a Sébastienom Loebom z Francúzska. Utorkovú bitku vyhral druhý menovaný - deväťnásobný šampión seriálu MS v rallye WRC, ktorý zdolal dvanásťnásobného víťaza Dakaru o tri a pol minúty (-03:35 min). Loeb, ktorému sa na Dakare 2017 ako prvému podarilo zvíťaziť v etape po tretíkrát, sa tým dostal pred Peterhansela v priebežnom hodnotení, vedie o minútu a tridsaťosem sekúnd. Tretie miesto v etape aj celkovo patrí ďalšiemu Francúzovi na Peugeote Cyrilovi Despresovi, ktorý však stráca už viac ako sedemnásť minút (-17:17 min).

KAMIÓNY: Svoju druhú etapu na tohtoročnom Dakare vyhral holandský kamionista Martin van den Brink. V tejto kategórii sa v utorok išlo len po prvý kontrolný bod, 46-ročný jazdec s truckom Renault zvíťazil s náskokom 17 sekúnd pred domácim Federicom Villagrom (Iveco). Tretí s odstupom 42 sekúnd skončil Rus Eduard Nikolajev (Kamaz). Celkovo stále vedie iný ruský reprezentant (stajne Kamaz) Dmitrij Sotnikov, pred Nikolajevom má k dobru jeden a trištvrte minúty. Obhajca vlaňajšieho prvenstva Gerard de Rooy z Holandska (Iveco) zaostáva na tretej priečke o viac ako dve minúty (-02:20 min).

Florent Gooden / DPPI;20170105dak0084.jpg

SLOVÁCI A ČESI NA RALLYE DAKAR 2017 PO 8. ETAPE:

MOTOCYKLE:
17. Štefan Svitko (SK/KTM)
19. Ondřej Klymčiw (CZ/Husqvarna)
32. Milan Engel (CZ/KTM)
49. David Pabiška (CZ/KTM)
75. Petr Vlček (CZ/Husqvarna)
88. Rudolf Lhotský (CZ/KTM)
Ivan Jakeš (SK/KTM) - vzdal sa v priebehu piatej etapy po páde a následnom zlomení si ruky
Lukáš Kvapil (CZ/Yamaha) - odstúpil v priebehu 2. etapy pre zranenie

ŠTVORKOLKY:
14. Zdeněk Tůma (CZ/Yamaha)
Tomáš Kubiena (CZ/Ibos) - vo výsledkovej listine po piatej etape už nefiguroval
Josef Macháček (CZ/Yamaha) - odstúpil v priebehu 4. etapy pre zranenie ramena po havárii

AUTOMOBILY:
14. Martin Prokop/Ilka Minorová (CZ/Ford)

KAMIÓNY:
9. Kolomý/Kilián/Kilián (CZ/Tatra)
11. Loprais/Stross/Tománek (CZ/Tatra)
15. Macík/Tomášek/Mrkva (CZ/LIAZ)
25. Llovera/Gotlib/Martinec (AND/Tatra)
Trněný/Pokora/Schovánek (CZ/MAN) - vo výsledkovej listine po piatej etape už nefigurovali



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri