Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Víťazné ťaženie Ogiera pokračuje! Sté víťazstvo pre Citroen!

Sunday, 27. 01. 2019 - 13:19, Ľuboš Kašický   

Víťazné ťaženie Ogiera pokračuje! Sté víťazstvo pre Citroen!

V dramatickom závere vyhral úvodný podnik MS rely v Monte Carle Francúz Sebastien Ogier. Estóncovi Tänakovi vyniesla stíhacia jazda tretie miesto. 

 

Úžasné šieste víťazstvo rodáka z Gap, Sebastiena Ogiera, je dnes o to cennejšie, že ho dokázal získať už na tretej značke. Navyše pre vlani pôstny Citroen Racing je to jubilejné sté víťazstvo vo WRC a francúzsky tím sa stáva prvou značkou, ktorej sa podarilo dočiahnuť na magickú stovku!!! „Som nesmierne šťastný,“ neskrýva radosť Ogier. „Túto súťaž chcem vyhrať vždy z celého šampionátu najviac. Navyše je to šieste víťazstvo v rade s tretím autom,“ dodáva aj Francúz, ktorý v cieli priznal, že mal problémy s plynom, ktorý pridával aj keď brzdil.

Copyright manufacturer;2124062-cbvehs87j2.jpg

Posledný deň monackej súťaže sa poriadne dramatizoval, keď Thierry Neuville (hyundai) každou rýchlostnou skúškou sťahoval náskok Ogiera a pred záverečnou Power stage bol medzi oboma rozdiel iba štyroch desatín sekundy!!! Rozhodovalo sa teda až na posledných metroch a Francúz išiel na doraz. V cieli bol rýchlejší o 1,7 sekundy pred Belgičanom a mohol sa radovať. „Bolo to veľmi tesne,“ pokyvoval hlavou trochu sklamaný Neuville. „Darovali sme mu víťazstvo našou chybou v piatok. Poučili sme sa z toho a pozitívom je, že nebudeme aspoň štartovať do švédskej súťaže z prvého miesta,“ hľadal pozitíva pilot tímu Hyundai Motorsport.

Copyright manufacturer;thumbnail-gm201901202-0.jpg

Úvod súťaže môže ľutovať aj Ott Tänak (toyota), ktorý v sobotu a nedeľu jazdiť ako pán a dokázal sa nakoniec prepracovať cez Loeba aj Latvalu až na tretie miesto! „Cítili sme šancu na tretie miesto, ale neriskovali sme príliš. Dokázali sme držať dobré tempo a potom si pozíciu už udržať,“ skonštatoval Estónec, ktorý mal rozhodne naviac.

Copyright manufacturer;wrc-2019-rd1-239.jpg

Povesť na poslednú chvíľu zlepoval aj Kris Meeke, ktorý vyhral aspoň Power Stage a zobral cenné body. „Zvykám si na nové auto a som s ním veľmi spokojný. Napriek problémom, ktoré sme mali je to myslím veľmi dobrý štart v novom tíme,“ hodnotil svoj víkend nový pilot tímu Toyota, ktorý skončil nakoniec na šiestom mieste.

Copyright manufacturer;wrc-2019-rd1-235.jpg

Sťažovať si nemôže ani stále konkurencieschopný veterán Sebastien Loeb. Ten síce dnes nedokázal za sebou udržať živelného Tänaka, no štvrté miesto s autom, ktoré prakticky ešte nepozná, je výborne. „No nemôžem povedať že by sme boli takí rýchli, ako by sme chceli. Naozaj sme sa snažili, ale časy tam neboli. Napriek tomu štvrté miesto pri prvom štarte s hyundaiom nie je zlé,“ držal sa pri zemi v hodnotení stále populárny francúzsky pretekár.

Copyright manufacturer;2019montecarlo-hem-273.jpg

Loeb však dokázal za sebou udržať Latvalu na silnej toyote a to sa tiež počíta. Jari-Matti zaostal iba 1,7 sekundy. Zdá sa, že Latvala už jazdí za svojim zenitom a v súťaži sa trochu potrápil aj s nastavením. Jeho najväčším problémom je však asi Tänak, lebo Fín si nahlas pripúšťa, že nemá takú rýchlosť ako Estónec. A to v hlave nerobí dobrotu. Pre Latvalu tak ostalo dnes iba piate miesto.

Copyright manufacturer;2019montecarlo-fd-272.jpg

Zaujímavé to bolo aj vo WRC2, kde svoje pozície dnes už ustrážili Gus Grennsmith (ford) aj Yoan Bonato (citroen) a brali pekné body za siedme a ôsme miesto v absolútnom poradí. Angličan zároveň zapisuje víťazstvo do WRC2 PRO a Francúz do klasickej WRC2. Milým prekvapením je výkonnosť nestarnúceho Stephana Sarrazina, ktorý s R5-kovým hyundaiom i20 skončil tretí v absolútnom poradí WRC2 a celkovo na výbornom deviatom mieste. Škoda len dane, ktorú platil za svoju mladosť a neskúsenosť Kalle Rovanpera na továrenskej Fabii R5. Mohlo to byť ešte zaujímavejšie v tejto kategórii.

res-day4-2.jpg

Po Monaku máme len pár dní voľna, lebo už o tri týždne pokračuje rely šampionát druhým podnikom novej sezóny vo Švédsku (14. - 17.februára).

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri