Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Tänak znova nakladá konkurencii

Saturday, 16. 02. 2019 - 20:19, Ľuboš Kašický   

Tänak znova nakladá konkurencii

Druhá etapa švédskej súťaže sa niesla v znamení Estónca Otta Tänaka a jeho báječnej Toyoty Yaris WRC. Nocuje už s takmer minútovým náskokom!

 

Včera nás príjemne prekvapil 24-ročný Teemu Suninen (Ford). Mladý Fín za sebou statočne udržal celú svetovú špičku a vyslúžil si Wilsonovu pochvalu. Evidentne však chlapcovi ešte chýbajú skúsenosti, lebo dnes už tlak neudržal a postupne sa prepadal. „Začal som príliš opatrne, no tu sa musí ísť na limite a nerobiť chyby,“ rýchlo pochopil Suninen, keď na úvodnej piatkovej ereske skončil až štvrtý a na čele priebežného poradia ho preskočil Tänak. Vzápätí sa teda do toho oprel viac a výsledkom bola „šípka“ do snehového záveja a strata 1,5 minúty! Fín sa prepadol na ôsme miesto a už sa z toho nevyhrabal. Navyše na štrnástom meranom úseku (Vargasen 2) sa znova pošmykol, trafil strom a skončil zapichnutý v snehovej bariére. Do nasledujúcej eresky potom nenastúpil.

Copyright manufacturer;wrc-2019-rd2-119.jpg

Ako to už býva, tak nešťastie jedného je neraz šťastím druhého. Po Suninenovom zaváhaní sa okamžite v úvode druhej etapy vyhupol do čela Ott Tänak a až do cieľa na poslednom úseku v Karlstade pred seba nikoho nepustil. V cieli nocuje s takmer minútovým náskokom a zajtra „bude podávať na víťazstvo“. „Máme za sebou skvelý deň. Musíme jazdiť naďalej rozumne,“ dokazuje svoju zrelosť Estónec na toyote.

Copyright manufacturer;wrc-2019-rd2-168.jpg

Za ním to však bolo zaujímavé v boji o druhú priečku. Až do posledných metrov záverečnej rýchlostnej skúšky číslo šestnásť (Torsby Sprint) sa o každú desatinu sekundy preťahovali Nór Andreas Mikkelsen (hyundai) a Fín Esappeka Lappi (toyota). V konečnom súčte mali v sobotu večer nakoniec obaja úplne rovnaký čas a spoločne nocujú na druhom mieste priebežného poradia! „Bolo to veľmi zaujímavé,“ pohmkával si Mikkelsen. „Doťahoval sa na mňa kúsok po kúsku. Snažil som sa neurobiť chybu v týchto podmienkach. Zajtra to bude úplne odlišné. Viac ľadu a čisté pretekanie. Verím, že to bude dobré pre nás.“

Copyright manufacturer;2019sweden-fd-100.jpg

Pozrime sa však, ako to vyzerá ďalej. Na štvrté miesto sa dnes postupne prepracoval aj Thierry Neuville (hyundai), keď tiež preskočil opatrného Evansa (ford) a Meeka (citroen). „Som dnes spokojný,“ netajil Belgičan. „Poriadne som pritlačil. Po malej chybičke som stratil asi päť sekúnd. Stále je však všetko otvorené a stať sa môže čokoľvek.“

Copyright manufacturer;2019sweden-hem-107.jpg

Zmieniť by sme sa mali aj o Sebastienovi Loebovi (hyundai). Sorry, ale superhviezda už zďaleka nežiari, ako kedysi. Dnes Francúzovi ani veľmi do reči nebolo a ak včera strácal zo šiesteho miesta necelých päťdesiať sekúnd na lídra, tak dnes klesol ešte o jedno miesto a strata narástla na viac ako 1,5 minúty približne.

Copyright manufacturer;2019sweden-hem-139.jpg

Pochváliť by sme mali Pontusa Tidemanda, ktorý dostal príležitosť od M-Sportu štartovať s Fordom Fiesta WRC a hoci stráca už tri minúty na lídra Tänaka, tak mu patrí veľmi pekná ôsma priečka a nedal sa zahanbiť žiadnou R5-kou. Najlepší v kategórii R5 je totiž stále Ole Veiby (Polo R5) a ten na Tidemanda stráca dve minúty a dvadsať sekúnd.

Copyright manufacturer;cl2019002-298.jpg

Ani v továrenskej kategórii WRC2 PRO sa nič nezmenilo a vedenie si kontroluje skúsený Mads Ostberg (citroen) pred Kalle Rovanperom (skoda) a Gusum Greensmithom (ford).

Copyright manufacturer;2131364-t7ryaago90.jpg

Súťaž vo Švédsku vrcholí zajtra trojicou meraných úsekov (51 km). Začína sa okolo ôsmej nášho času ráno a vyvrcholí Power stage krátko po obede. Okolo štrnástej by sme mali vedieť zorumarizovať celé dianie a sprostredkovať to aj pre čitateľov. Zostaňte nám verí a dozviete sa viac.

Pozrite si priebežné výsledky po druhej etape.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri