Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Estónec Tänak prvýkrát v čele šampionátu

Sunday, 17. 02. 2019 - 13:19, Ľuboš Kašický   

Estónec Tänak prvýkrát v čele šampionátu

Siedme víťazstvo Otta Tänaka vykoplo „Toyoťáka“ zaslúžene do čela priebežného poradia majstrovstiev sveta rely!

 

Na snehu a ľade zatiaľ Ott Tänak ešte nezvíťazil. Švédske prvenstvo má teda pre jeho súperov zvláštnu mrazivú príchuť na jazyku, pretože dokladá, že Estónec už dokáže zvíťaziť na akomkoľvek povrchu! „Toyoťáka“ to navyše prvýkrát vykoplo do čela priebežného poradia šampionátu a po nezvládnutom vlaňajšom závere sezónu to naznačuje, že chlapec z estónskeho ostrova Saaremaa v Baltskom mori, to tentoraz s titulom myslí smrteľne vážne. Pozrime sa teda, ako sa rodilo jeho víťazstvo (siedme Tänaka a päťdesiate prvé pre Toyotu).

Copyright manufacturer;wrc-2019-rd2-185.jpg

Estónec na to dupol hneď v piatok ráno a už po prvej sekcii viedol o niekoľko sekúnd pred mladým a nabudeným Fínom Suninenom (ford). Túžba nádejného Teemu Suninena musela byť naozaj veľká, lebo po prvej etape (hoci len tesne) nocoval na čele priebežného poradia. V sobotu Fín tlak neudržal a po dvoch chybách nakoniec zo súťaže odstúpil. Od tej chvíli už potom Tänak nenašiel žiadneho vyzývateľa a jazdil svoju ligu. Po druhej etape mal už takmer minútový náskok a dnes to teda chytrou jazdou len kontroloval. Korunu svojmu švédskemu víťazstvu však nasadil najlepším časom v záverečnej a extra bodovanej Power Stage, čo mu vynáša plný bodový zápis.

Copyright manufacturer;wrc-2019-rd2-184.jpg

Nádherný súboj sa postupne rozpútal o druhé miesto. Po druhej etape mali rovnaký čas Lappi (citroen) aj Mikkelsen (hyundai), no zozadu sa nebezpečne blížil Thierry Neuville (hyundai). Belgičan v piatok vytočil hodiny a vybozkával snehovú bariéru, čo ho stálo dosť času. Po zvyšok súťaže už sťahovať svoju stratu a v nedeľu ráno sa ocitol až na druhom mieste. Aj keď to v tíme Hyundai nepriznajú, tak Mikkelsen sa mu evidentne pratal z cesty, aby nebral body kolegovi, ašpirantovi na titul. Mladá „Lappi-puška“ však dokazuje svoju príslušnosť k extratriede a po tuhom boji o tri sekundy dorazil citroen do cieľa súťaže skôr, ako hyundai. Rozhodne to však bolo divácky vďačné.

Po piatkových chybách Ogiera a Latvalu sa pole súperov zúžilo a na ďalších miestach sa vyskladali Mikelsen, Evans, Meeke a Loeb. Za všetkých slová Seba Loeba. „Som rád, že sme v cieli. Bolo to náročné. Raz hore, raz dolu. Raz sme mali slušný čas, inokedy zasa slabý. Niečo sme zasa pochopili a v konečnom dôsledku to teda nie je až také zlé,“ priznáva legenda.

Copyright manufacturer;2019sweden-aus-0082-1.jpg

V medzipriestore medzi vesmírom WRC a zemou WRC2 skončil na ôsmom mieste Pontus Tidemand. Hodnotu tohto výsledku nám ocení Wilson ďalšou ponukou, či neponukou štartu pre Nóra. Uvidíme.

Copyright manufacturer;cl2019002-451.jpg

Od deviateho miesta sa potom už usadili vozidlá kategórie R5. Najlepším bol Ole Christian Veiby s VW Polo R5, ktorého sa snažil dobehnúť Mads Ostberg na Citroene C3 R5. Nóri teda vyhrali obidve kategórie vo WRC2, keďže Ostberg bol víťazom WRC2 PRO pred benjamínkom Kalle Rovanperom (Fabia R5). Medzi R5-kami sa nestratil ani WRX šampión Johan Kristoffersson (Polo R5), keď vo WRC2 skončil na treťom mieste a celkovo v triede RC2 štvrtý.

Šampionát má teraz takmer mesačnú prestávku, aby sa presunul do Mexika, kde sa v závere prvej marcovej dekády pôjde 33.mexická rely.

Predbežné priebežné poradie WRC 2019 po švédskej súťaži.
1. Tänak 47 bodov, 2. Neuville 40 b., 3. Ogier 31 b., 4. Meeke 21 b., 5. Lappi 19 b.,...

Copyright manufacturer;wrc-2019-rd2-226.jpg

Pozrite si konečné poradie druhého podniku MS rely 2019, ktoré sa práve skončilo vo Švédsku.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri