Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Stanley Korytár po dlhých štrnástich rokoch opäť na kopci

Wednesday, 20. 07. 2022 - 14:53, Miroslav Majláth   

Stanley Korytár po dlhých štrnástich rokoch opäť na kopci

Diváci podujatia Autopola Jankov vŕšok 2022 mali možnosť na trati sledovať doslova „raritu“. Tou bol Stanley Korytár, ktorý sa pretekov automobilov do vrchu zúčastnil po dlhých štrnástich rokoch.

 

Tibor Szabosi;ac7i1624-5.jpg

Stano Korytár už viac ako dvadsať rokov brázdi pretekárske trate nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Najskôr to bol autokros, od roku 2016 pridal aj rallycross a sem tam zabŕdol aj do niektorej z príbuzných disciplín automobilového športu, pričom pričuchol aj ku kráľovnej motoristického športu, k rally súťažiam. V rámci pretekov automobilov do vrchu sa však naposledy predstavil v roku 2008. Stalo sa tak na Jankovom vŕšku, kde sa teraz po dlhej štrnásť ročnej pauze zase vrátil.

Tibor Szabosi;asr69172-6.jpg

„Som rád, že ma Patrik Dilong s ktorým sme si spolu vyskúšali aj rally súťaž, Auto Show na Slovakia Ringu, nahovoril aby som štartoval. Všetko to upiekol spoločne s Marekom Špavelkom, ktorý pripravil Mitsubishi Lancer EVO IX. Pre mňa je Jankov vŕšok v podstate domáci kopec, keďže z Partizánskeho je to necelých dvadsať kilometrov,“ povedal úvodom Stanley Korytár.

Tibor Szabosi;asr61994-3.jpg

Napriek faktu, že všetko bolo dobre pripravené, Stanley v sobotu cieľ pretekov nevidel.

Tibor Szabosi;ac7i8969-5.jpg

„V prvej ostrej jazde mi na Mitsubishi odišlo turbo. Technika si niekedy povie dosť a presne to sa stalo aj tu, nik za to nemôže a nič s tým ani nespravíme. Chalani však turbo hneď vymenili za nové a v nedeľu som už zase pokračoval,“ opísal Stanley dôvod nedojazdenia do cieľa.

Tibor Szabosi;asr61677-5.jpg

Ako už Stano povedal, v nedeľu preteky pokračovali ďalším kolom seriálov Dynamax MMSR a MSR pretekov automobilov do vrchu 2022, pričom Mitsubishi už fungovalo perfektne. Výsledkom bolo tretie miesto v triede 3b a ôsme v skupine 3.

Tibor Szabosi;ac7i8545-4.jpg

„Škoda toho odídeného turba, mohlo to byť veselšie. Ale ja som spokojný, na to, že som absolvoval preteky automobilov do vrchu po štrnásť ročnej pauze, dosť rýchlo som sa zase do toho dostával. Časy som stále vylepšoval a sám sebe som si naložil  viac ako jedenásť sekúnd, čo ma potešilo. Som rád, že som sa nechal nahovoriť,“ uzavrel svoje rozprávanie Stanley Korytár.

Tibor Szabosi;ac7i8933-5.jpg

Okrem Stana Korytára mal tím na kopci ešte aj druhé auto. Rovnako malo značku Mitsubishi, v tomto prípade ôsmej evolúcie, pričom v jeho útrobách sedel Marek Špavelko. Tomu sa podarilo v sobotu vyjazdiť tretie miesto celkového slovenského poradia, druhé miesto v triede 2a, ale aj piate miesto v skupine 2. Navyše v poľskom šampionáte rovnako vyjazdil druhé miesto v triede 2a. V nedeľu však cieľ pretekov nevidel.

Tibor Szabosi;asr62021-3.jpg

„Tento kopec som išiel asi pred desiatimi rokmi jeden jediný krát aj to mám dojem že v opačnom smere, takže sa ho učím. Mám ešte hlavne v hornej časti rezervy.  Ale s umiestnením v sobotu som spokojný. V nedeľu pri druhej ostrej jazde som musel zastaviť za jedným vozidlom s poruchou a keďže auto bolo prehriate niečo z neho začalo tiecť. Vďaka tomu ma na opakovanú jazdu už nepustili. Škoda, mohol som ešte zatiahnuť,“ opísal svoj výkon na Jankovom vŕšku Marek Špavelko.

Tibor Szabosi;asr61744-4.jpg

Zdá sa, že výkon Stana Korytára potešil aj Patrika Dilonga, keďže Dovato Slovakia spoločne so Špavo Racing uvažujú nad ďalším štartom. Ten by sa mal uskutočniť v rámci ďalšieho kopcového víkendu v polovici mesiaca august na podujatí Yokoham Trofeo Slovakia Nová Bystrica 2022.

Miro Majláth

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri