Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Veterány

Silver Veteran Rallye 2008

Monday, 11. 08. 2008 - 18:42, Marián Bazala   

Silver Veteran Rallye 2008  V tomto roku jedna z mála rallye na Slovensku, ktoré získali licenciu F.I.V.A. A a jedna z 25 rallye na svete, ktoré mali rovnaký štatút F.I.V.A. A. Dohliadanie nad celou rallye pripadla stewardovi F.I.V.A. p. Ladislavovi Pakostovi z Českej republiky.

Sedemdňová rallye, ktorej sa zúčastnilo 23 medzinárodných posádok z Francúzska, Švajčiarska, Španielska, Nemecka, Česka a zo Slovenska, štartovala v Slovinsku, prešla Maďarskom a cieľ mala tradične na Slovensku v Banskej Štiavnici. 

Marián Bazala;silver pondelok3754.jpg

Prví účastníci sa začali schádzať v slovinskom meste Moravské Toplice 22.6.2008. Prechodným domovom všetkým účastníkom bol počas pobytu v Slovinsku veľmi príjemný hotel Vivat. Komfortné ubytovanie, wellness, krásne vonkajšie bazény. Ideálne miesto na regeneráciu po náročných etapách a v tomto období mimoriadne vysokých denných teplotách okolo 36 stupňov Celzia.

Oficiálny štart celej súťaže bol 23.6.2008 v meste Ptuj, ktoré je družobným mestom Banskej Štiavnice. Slávnostne pripravené námestie s typickou Ptujskou kapelou, prijatie všetkých účastníkov primátorom mesta Dr. Štefanom Čelanom, návšteva členov Slovinskej asociácie historických vozidiel na čele s p. Urbanom Demšarom a slávnostný štart priamo na historickom námestí tvorili hlavnú náplň I. etapy nazvanej Ptujská, v dĺžke 210 km. Avizované úzke cesty, náročný terén, nepríjemné retardéry, ale krásna krajina presvedčili súťažiacich, že ich čaká výborný veteránsky týždeň.

Marián Bazala;silver pondelok3439.jpg

24.6.2008 sa konala II. etapa – Jeruzalemská, 228 km, so štartom v Moravských Topliciach. Možno jej názov trošku mätie, pelotón si neodskočil do Izraela, ale absolvoval etapu, počas ktorej prešiel slovinskými vínnymi cestami - Jeruzalemskou a Ormožskou. Kľukatými cestičkami sme sa vyšplhali do Jeruzalema, ktorý nám ponúkol nádherné pohľady na upravené, obrobené vinice zaliate slniečkom. Určite je to miesto, ktoré stojí za opätovnú návštevu. Obed sme mali pripravený v Rogaške Slatine, kúpeľnom mestečku vzdialenom cca 120 km od štartu. S čím však väčšina pretekárov nerátala, boli úzke serpentíny, kde stačila malá nepozornosť a nastalo neobľúbené „kufrovanie“. Tí zdatnejší jazdci trasu zvládli bez problémov, skôr problémy mali spolujazdci. Cítili sa ako po absolvovaní niektorej z atrakcií lunaparkov.

Každý deň boli pripravené pre pretekárov dopoludňajšie a popoludňajšie súťažné úlohy, ktoré boli každý večer vyhodnocované a štedro odmeňované. Víťazi získali rôzne domáce produkty toho miesta, ktorým práve etapa prechádzala.

Úlohy mali rôznu obtiažnosť. Práve poobedňajšia úloha Jeruzalemskej etapy nás ako organizátorov zaskočila svojou náročnosťou, lebo sa pri nej ľahko zranili dvaja účastníci a my sme začali uvažovať o jej zrušení. Avšak súťaživý duch ostatných, ale i samotných zranených, túto alternatívu zamietol.

Marián Bazala;silver utorok4644.jpg

25.6.2008 sa konala menšia tranzitná etapa - Tihánska /185 km/, z Moravských Toplíc do Maďarska.

Etapa prechádzala vlnitým, mierne náročným terénom Slovinskom a Maďarskom s cieľom v hoteli Flamingo na brehu jazera Balaton. Nádhernú zastávku predstavovala obedná prestávka v reštaurácii St. Orbán, ktorá sa nachádzala vo viniciach nad Balatonom. Obed bol podávaný na terase s výhľadom na jazero, hlavy nám pred silným slnkom chránila pergola potiahnutá viničom so strapcami budúcej úrody.

Marián Bazala;silver streda5067.jpg

Ochutnali sme čerstvý mušt, vínko, studené nárezy a paštéty z mladých býkov z maďarskej pusty. Aby spomienka na toto miesto ostala dlhšie, posádky dostali na pamiatku fľašu kvalitného vína, na domácu degustáciu. Hotel, v ktorom sme boli ubytovaní, bol opäť wellness, takže horúci deň a jeho následky boli zmyté v bazénoch zariadenia. Veľa času na regeneráciu nezostávalo, lebo program dňa pokračoval v podvečer prejazdom v pelotóne z hotela do malebného mestečke Tihany. Starosta mesta p. Imre Tosoki nám prisľúbil, že pripraví uvítací program. Skutočnosť však predčila očakávanie nielen účastníkov, ale aj organizátorov. Pelotón na začiatku Tihany pristavili mažoretky s kapelou a pomalým tempom v čele viedli pelotón na historické námestie pod miestnou katedrálou. Tam bol pripravený kultúrny program detských súborov.

Marián Bazala;silver streda5521.jpg

Nad hlavami účastníkov zároveň prelietali dve malé lietadlá. Bolo to dojímavé.

Vyhlásenie výsledkov dňa sa konalo v reštaurácii Balatoni-ház vedľa katedrály s výhľadom na Balatón. Atmosféra bola výborná, súťažiaci sa výborne bavili, skvelé jedlo a vínko pomohli zabudnúť na útrapy dňa.

26.6.2008 sa konala dlhšia tranzitná etapa Ostrihomská /253 km/ s cieľom v Banskej Štiavnici. Program vzhľadom na dĺžku etapy nebol taký bohatý. Hlavnou atrakciou bola návšteva mesta Ostrihom v Maďarsku a prehliadka Hradného múzea v blízkosti Ostrihomskej katedrály, najväčšej dominanty mesta. Málokedy sa podarí zaparkovať automobily na takom lukratívnom mieste, vďačíme za to p. Bélovi Horváthovi, riaditeľovi Hradného múzea. Úmorné teplo pomohla zmierniť reštaurácia pod katedrálou, s vysokými klenbami a príjemným chladivým prostredím.

Okolo 19-tej hodiny veteranisti postupne prichádzali do Banskej Štiavnice a ubytovávali sa v hoteloch Grand Matej a Kachelmann. Večera s bufetovými stolmi, posedenie na terase hotela, krátky nočný spánok tak, aby boli súťažiaci pripravení na poslednú, z hľadiska počtu meraných úsekov, najnáročnejšiu etapu.

Marián Bazala;silver utorok4287.jpg

27.6.2008 – etapa Okruh Glanzenberg, dĺžka cca 190 km, 13 meraných úsekov. 

Štart etapy bol na Trojičnom námestí v Banskej Štiavnici, posádky, meracie tímy, organizátori i policajné hliadky boli pripravené zvládnuť túto etapu. Náročnosť tejto časti rallye preverovala schopnosti všetkých zúčastnených.  

Nie všetci účastníci dokázali etapu absolvovať s chladnou hlavou. Z pohľadu laickej verejnosti sú veteranisti tí s tými pomalými autami. Opak je pravdou. Hoci priemerné rýchlosti určite nie sú závratné, presnosť je hlavným meradlom dosiahnutých výsledkov. Veteranisti sú veľkí bojovníci, s obrovským súťaživým duchom. Horúce hlavy pomohla schladiť obedná prestávka na konci I. časti okruhu. Spolu s policajným doprovodom sa pelotón jazdcov presunul priamo na historické námestie SNP v Banskej Bystrici, kde boli automobily vystavené. Počasie nám prialo, obed bol výborný, zmrzlina pod šikmou vežou skvelá. Spoločná fotografia všetkých zúčastnených pod morovým stĺpom je krásnou spomienkou.

Marián Bazala;piatok6620.jpg

Spomienkou pre divákov sú mince s logom súťaže, ktoré si mohli vlastnoručne vyraziť.

Vyhodnotenie celého okruhu bolo pre organizátorov mimoriadne náročné. Podarilo sa ho zvládnuť v neskorých nočných hodinách. Pre účastníkov to však nebol žiaden problém, lebo večer sa konal v priestoroch štiavnickej hotelovej akadémie Joergesov dom, ktorá pripravila výborné slovenské špeciality, slovenské vínka a náladu spríjemňovala cigánska cimbalová muzika.

Marián Bazala;stvrtok vecer 037.jpg

28.6.2008 bol posledným dňom Silver Veteran Rallye 2008. Vyvrcholením celého podujatia bola Concours d´Elegence, ktorá sa konala v popoludňajších hodinách na slávnostne vyzdobenom Trojičnom námestí v Banskej Štiavnici. Do toho obdobia mali účastníci voľnejší program, ktorý spestrila návšteva štiavnického tajchu Počúvadlo.

Slávnostnú atmosféru prehliadky podčiarkla swingová kapela pod vedením p. Macáka, baníci vo sviatočných uniformách, porota a pripravený program prijímania vybraných účastníkov do cechu baníckeho.

Marián Bazala;sil sobota 7378.jpg

Ceremoniál prijímania ponúkal historické ohliadnutie sa za touto typickou baníckou tradíciou, ale aj vtipné momenty, keď primátor mesta Banská Štiavnica Mgr. Pavol Balžanka, ako krstný otec, privádzal ťahaním za ucho na pódium jedného z abonentov na prijatie – veľvyslanca Švajčiarskej konfederácie na Slovensku, p. Josepha Areggera, príbehy, pesničky ďalších prijímaných, ako i dodržanie pravidla všetkými zúčastnenými počas ceremónie – vypiť pollitrový krígeľ piva na ex. Účastníci rallye sa vzorne pripravili na prezentáciu svojich automobilov, vyčistili veterány, ich historické obdobie zvýraznili dobovým oblečením. Takmer každá posádka pripravila na červenom koberci pred porotou malú scénku.

Marián Bazala;sil sobota 7685.jpg

Diváci boli nadšení, účastníci spokojní, najväčšia práca však čakala porotu, vybrať z tých úžasných áut a skvelých účastníkov to „najkrajšie auto s posádkou“. Pokiaľ rozmýšľali a vyberali, veteranisti a hostia sa presunuli do priestorov Starého zámku, kde už bola pripravená slávnostná záverečná recepcia.

Verdikt poroty bol zakrátko známy. Víťazom Concours d´Elegance na tomto ročníku rallye sa stala posádka manželov Jána a Libušky Horňákovcov zo Slovenska a ich automobil Packard Club sedan, z roku 1935.

Marián Bazala;sil sobota 7302.jpg

Všetci však netrpezlivo čakali na vyhlásenie celkových výsledkov súťaže. Napriek tomu, že súťaž bola medzinárodná, celkovými víťazmi Silver Veteran Rallye 2008 sa stali Slováci Peter a Roman Odzganovci s automobilom Packard 120 de Luxe, rok výroby 1938. Takto zopakovali svoje víťazstvo spred dvoch rokov. Víťazi boli ocenení baníckymi karbitkami, tradičnou cenou tejto súťaže, vyrobenými v Strednom odbornom učilišti v Hodruši-Hámroch.


Silver Veteran Rallye 2008 je už len krásnou minulosťou. Citát spomenutý na začiatku tohto článku je naplnený. Preto Nech žije Silver Veteran Rallye 2010!
 

Ing. Silvia Ondrišová
predseda organizačného výboru SVR 2008





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri