Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Autokros

Šedivý st.: „Zakázať pneumatiky s hrotmi bol omyl Autoslidu.“

Friday, 16. 01. 2009 - 08:00, T. Szabosi   

Šedivý st.: „Zakázať pneumatiky s hrotmi bol omyl Autoslidu.“Rozhovor s Karolom Šedivým a Karolom Šedivým juniorom o Autoslide v Žarnovici a Pardubiciach.

Motoristickú sezónu na Slovensku už tradične otvára žarnovický Autoslide, ktorý sa tento rok premiérovo uskutočnil aj v Českej republike. Ako ste spokojný s vykročením do novej sezóny?


Senior: Sezóna 2009 nám v podstate začala dobre. V Žarnovici sa mi nepodarilo obhájiť prvé miesto z predchádzajúceho roka v divízii dvojkoliek, skončil som na druhom mieste, ale väčšiu radosť som mal zo synovho prvenstva v divízii juniorov. Týždeň po Žarnovici som štartoval v Pardubiciach, kde sa mi na prvom ročníku Autoslidu v Českej republike podarilo zvíťaziť. Do novej autokrosovej sezóny vykročíme s tými istými autami značky Seat Ibiza, avšak asi budeme štartovať so synom v tej istej triede D1 – 2000.

Junior:
So začiatkom sezóny som spokojný, lebo sa mi podarilo na mojom Seate Ibiza obhájiť víťazstvo na Autoslide z predchádzajúceho roka.

Tibor Szabosi;_mg_0204.jpg

Je rozdiel v príprave na Autoslide v porovnaní s prípravou na autokrosový „majstrák“ Slovenska?

Senior: U nás v tíme nie je nijaký rozdiel. Na každé podujatie, či už je to slide, alebo „majstrák“ kontrolujeme a pripravujeme všetky veci rovnako. Nijaké špeciálne veci v príprave pred slidom nerobíme.

Junior:
Hlavný rozdiel je len v systéme jazdenia. Dôležitý je štart, po ktorom jazdec nemôže urobiť chybu, lebo šanca znova predbehnúť súpera je menšia z dôvodu, že trať je podstatne kratšia ako na autokrose.

Tibor Szabosi;_mg_0940.jpg

Ako spätne hodnotíte v poradí už šiesty ročník Autoslidu na Slovensku?


Senior: Po príchode do Žarnovice sa nám páčilo, ako organizátori pripravili trať. Dva dni pred samotným podujatím ju polievali a myslím si, že každému bolo jasné, že pri takých teplotách ako panovali počas tých dní sa už po tréningových jazdách trať vyjazdí na ľad. V ZU bolo napísané, že pneumatiky s hrotmi sú povolené, takže sa nám to javilo ako veľmi pekný a rýchly pretek. Avšak skôr, ako sme pneumatiky s hrotmi obuli, už boli zakázané a to bol omyl celého Autoslide. Veľmi pekne pripravené podujatie sa zmenilo na drámu ako z pohľadu pretekára, tak aj diváka. Autá sa na ľade stali veľmi pomalé a neovládateľné z čoho vznikali aj početné havárie. Diváci mali možnosť sledovať, ako sa opravujú mantinely a ako sa odťahujú rozbité autá. Na základe toho vznikol posun oproti plánovanému harmonogramu, čo malo za následok ako pre pretekára, tak aj pre diváka vznik jedného veľkého chaosu.

Junior: Ako jazdec som sa na Autoslide zúčastnil druhý krát, ale predchádzajúci ročník sa mi páčil oveľa viac, lebo boli povolené hroty z dôvodu šmykľavého a zľadovatelého povrchu.

Tibor Szabosi;_mg_1139.jpg

Ako ste spokojný s prvým ročníkom Autoslidu v Pardubiciach?


Senior: Prvý ročník Autoslide v CZ bol vzorový pretek s pohľadu pretekára. Veľmi dobre pripravená trať, organizačne zvládnuté na jednotku, fantastické publikum, všetko klapalo presne podľa plánu.

Junior: V Čechách som sa zúčastnil len ako divák, škoda že nebola vypísaná divízia junior pre dvojkolky.

Tibor Szabosi;img_6718.jpg

V čom vidíte rozdiely medzi podujatím Autoslide na Slovensku a v Čechách?


Senior:
Rozdiely vidím, a môžem ich hodnotiť iba z pohľadu pretekára. V Čechách bol pretek perfektne pripravený, trať bola pripravená tiež veľmi zodpovedne, jazdilo sa v presnom súlade s časovým harmonogramom. Presne sme vedeli, kedy budeme štartovať, kedy máme začať zohrievať auto, čo je pre nás veľmi dôležité. Finálové jazdy sa išli pri umelom osvetlení, čo celému preteku pridalo na atmosfére a vzácnosti. No a na Slovensku to bolo také, ako ste všetci videli. Diváci odchádzali ešte pred vyhlásením, v Čechách diváci ako posledný opúšťali areál.

Junior: Medzi podujatím na Slovensku a v Čechách bol z môjho pohľadu rozdiel hlavne v dodržiavaní časového harmonogramu. V Čechách jazdci vedeli, kedy majú ísť na štart a neboli tam zbytočné zmätky.

Tibor Szabosi;_mg_1314.jpg

Aké momenty z oboch Autoslidoch sa vám najviac vryli do pamäti?

Senior: Najkrajším momentom slovenského Autoslidu bola finálová jazda dvojkoliek juniorov, kde zvíťazil môj syn. Aj keď som mal veľmi zlý pocit pri formovaní „štartového roštu“ do tejto finálovej jazdy, keď mu organizátor nenechal na začiatku možnosť vybrať si štartovú pozíciu aj napriek tomu, že v rozjazdách trikrát zvíťazil. Ďalším nepríjemným momentom bolo keď riaditeľ medzi rozjazdami povolil pneumatiky s hrotmi. Trvalo nám 30 až 40 minút kým sme auto na tieto pneumatiky postavili. A v okamihu, keď sme to mali skoro hotové, tak riaditeľ vyhlásil, že jeho rozhodnutie sa mení a pneumatiky s hrotmi sú zakázané. Všetko sme teda začali dávať späť, no po piatich minútach za nami prišiel športový komisár a oznámil nám, že keď do piatich sekúnd nenaštartujeme, pôjde sa aj bez nás.

Junior:
Z Autoslidu v Žarnovici sa mi najviac vryli do pamäti hlavne tie negatívne momenty. Neboli sme dostatočne informovaní, kedy máme nastúpiť na štart. Po troch vyhratých jazdách ma vo finále stavali na najhoršie miesto k mantinelu. Po hromadnej havárii v ktorej sa ocitli tri autá sme dlho čakali na opakovaný štart. V Čechách sa mi z pohľadu diváka veľmi páčili finálové jazdy pri umelom osvetlení, jazda na hrotoch bola rýchla, ale bezpečná, neboli žiadne havárie a bolo sa na čo pozerať.

Tibor Szabosi;_mg_1290.jpg

Aké nové skúsenosti vám Autoslidy priniesli?

Senior: Mne osobne ten žarnovický priniesol rozbité auto a následne intenzívny týždenný pobyt v dielni, aby sme mohli štartovať aj v českej republike. Samotný pretek sa na Slovensku niesol v duchu kto ďalej zájde a či príde do cieľa aspoň trochu celý. Bolo to jedno šmýkanie, kde sa auto dalo len veľmi ťažko ovládať, kde sa dosahovali nízke rýchlosti a veľkú váhu zohral aj osud. V Čechách to bol pravý opak. Domov sme doniesli celé auto, veľa krásnych pocitov a myslím si, že aj skúsenosti a poznatky, ktoré dúfam že v budúcnosti uplatním a zúročím.

Junior: Autoslide v Žarnovici mi opäť pripomenul, že nie vždy vyhráva plný plyn, ale že je dôležité jazdiť hlavne z rozumom.


Martin Čánik





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri