Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Rajd Rzeszowski - Favoriti potvrdili očakávania - Deň 1

Friday, 05. 08. 2011 - 20:30, Daniel Mandzi   

Rajd Rzeszowski - Favoriti potvrdili očakávania - Deň 1

Online výsledky

Oficiálne stránky podujatia

„Rzeszowská rely je mi veľmi blízka. Tradične sú tu pekné a náročné rýchlostné skúšky, hoci oproti vlaňajšku mierne pozmenené. Tohto roku to opäť bude náročné podujatie. Mám však k dispozícii dobré auto a teším sa na súťaž," povedal krátko pred štartom jeden z najväčších favoritov na prvenstvo v absolútnom poradí Rajdu Rzeszowski, Francúz Bryan Bouffier.

bouffier-3.jpg

Účastník seriálu Intercontinental Rally Challenge však do bojov o slovenský majstrovský titul nezasiahne, zato domáci Grzegorz Grzyb áno. „Viem, že pre mnohých jazdcov je Rzeszow veľmi obľúbenou súťažou. Trať je tu v podstate každý rok obnovená a zakaždým ťažká. Rozhodne nesmiete podceniť prípravu," dodal jazdec, ktorý sa na štartovej rampe dočkal azda najväčšieho aplauzu zo všetkých.

Tibor Szabosi;t2c1505.jpg

Pozíciu lídra priebežného poradia v slovenských majstrovstvách obhajuje Jozef Béreš junior. „Súťaž je pekne pripravená. V porovnaní s minulým rokom sa idú nové rýchlostné skúšky. Trate sú úzke a zákruty sa veľmi „režú", na čo nie sme zvyknutí," skonštatoval reprezentant tímu Styllex Motorsport.

beres2-2.jpg

Igor Drotár sa na slávnostnom štartovom ceremoniáli už tradične zhostil mikrofónu a kombináciou poľského jazyka so šarišským nárečím pozdravil miestne publikum. Krátko predtým na tlačovej besede pochválil novú trať . „Idem tu po tretíkrát, ale súťaž je pre mňa zakaždým nová, keďže organizátori vždy pozmenia harmonogram. A tým je - samozrejme - aj ťažká."

viana-1.jpg

V piatok na posádky nečaká žiadne včasné stávanie. Úvodný meraný úsek je totiž naplánovaný až na 11:23 hod. Prvá etapa obsahuje spolu 190 kilometrov. 77 meraných km je rozdelených do piatich rýchlostných skúšok. Perličkou pre divákov v harmonograme je záverečná mestská skúška v uliciach Rzeszowa, ktorá sa objaví aj vo vysielaní poľskej televízie.

melico-2.jpg

„Chceli sme priviesť rely do mesta - aspoň jeden meraný úsek, aby sme tento šport spropagovali u širokej verejnosti. Navyše, diváci uvidia z jedného stanovišťa viac ako na klasickej skúške v lese. Pre nás organizátorov je príprava takejto skúšky pochopiteľne náročná," zaznelo na tlačovej konferencii z úst riaditeľa súťaže, Jaroslawa Noworóla.

k.jpg

Pripomeňme, že oba dni Rajdu Rzeszowszki sú v rámci slovenských majstrovstiev hodnotené zvlášť, takže už v sobotu večer spoznáme prvých víťazov.

Tibor Szabosi;co8c7317-1.jpg

Na Shakedowne najrýchlejší  Melichárek

Ešte pred štartom podujatia, vo štvrtok popoludní, si posádky mali možnosť vyskúšať svoju techniku na 3,23 km dlhej testovacej rýchlostnej skúške. Najlepší čas zo všetkých tam dosiahli naši Jaroslav Melichárek s Richardom Lasevičom a Mitsubishi Lancer WRC 05.

Top 10 časov zo shakedownu:

Melichárek (Mitsubishi) 1.34,6 min.
Béreš (Skoda) 1.35,3 min.
Bouffier (Peugeot) 1.35,5 min.
Kuchar (Mitsubishi) 1.36,0 min.
Grzyb (Peugeot) 1.36,1 min.
Bębenek (Mitsubishi) 1.36,4 min.
Kajetanowicz (Subaru) 1.37,3 min.
Rzeźnik (Peugeot) 1.38,0 min.
Sołowow (Ford) 1.38,9 min.
Typa (Mitsubishi) 1.39,9 min.

Tibor Szabosi;co8c6218-2.jpg

Prvá ereska pre Bouffiera

Skúsený francúzsky pretekár Bryan Bouffier najlepšie vstúpil do 20. Ročníka Rajdu Rzeszowskeho, keď vyhral úvodnú rýchlostnú skúšku Blizianka pred slovenskou dvojicou Bereš jr. - Robo Muller, ktorá zaostala o desať sekúnd. Tretí skončil Grzyb, štvrtý Bebenek a piaty Solowov, jeden z najvážnejších súperov Bouffiera v rámci poľského šampionátu. Do prvej desiatky zo Slovákov sa prebojoval Melichárek. Po tejto ereske odstupuje z deviateho miesta Kajetanowicz pre technickú poruchu. Do súťaže po včerajšej havárii na shakedowne nenastúpil Zerebecki.

Bereš jr. odrazil atak súperov

V rámci majstrovstiev Slovenska DMACK Tyres Rally 2011 bol na 11,33 km dlhej ereske najrýchlejší Bereš jr. na Škode Fabia WRC. Po včerajších problémoch s technikou je to dobrý vstup do súťaže. Na ďalších troch priečkach skončili traja poľskí jazdci v poradí Grzyb, Bebenek, Chuchala. Za nimi skončil Melichárek a nasleduje ďalšia dvojica domácich pretekárov Kajetanowicz a Rzeznik. Potom nasleduje Orsák, Drotár a desiatku uzatvárajú súrodenci Lapdavský.

Grzyb zavelil do útoku

Na druhej ereske, ktorá meria 25 km dokázal Grzyb stiahnuť 9,5 sekundy z náskoku vedúceho jazdca Bouffiera, ale ten si udržal aspoň 1,5 sekundy a vedie v priebežnom poradí. Zdá sa že domáci pretekár zavelil do útoku a bud eto práve on kto sa bude ťahať za prsty s Francúzom. Na druhom meranom teste zatiahol aj Melichárek, keď skončil štvrtý, hneď za ním bol Solowow.  Desiaty čas patril Bérešovia jedenásty Drotárovi.  Zo súťaže odstupuje v poradí tretí jazdec Czekan.

Bereš sa prepadol

Až šiesta priečka v rámci DMACK Tyres Rally 2011 patrí na najdlhšej dnešnej rýchlostnej skúške Bérešovi jr., ktorý za víťazom Grzybom zaostal o 44 sekúnd. Druhý v tejto ereske skončil Bebenek a tretí Melichárek. Takého je aj priebežné poradie slovenského šampionátu na prvých troch priečkach. Štvrtá patrí Chuchalovi a na piatu z prvej sa prepadol Béreš jr. Viac ako minútu už stráca na lídra Brotár, ktorému patrí zatiaľ siedma priečka.

Tibor Szabosi;t2c1521-1.jpg

Úvod v réžii Bouffiera a Grzyba

Vo štvrtok večer posádky rozdávali úsmevy na slávnostnom štarte Rajdu Rzeszowski, dnes sa potia v boji o každú sekundu. Prvá sekcia súťaže síce obsahovala iba dve rýchlostné skúšky, no tie dokopy merali viac ako 36 ostrých kilometrov.

Najlepší nástup do rely zaznamenali Francúzi Bryan Bouffier s Xavierom Panserim na Peugeote 207 S2000, hoci do cieľa druhej skúšky dorazili so spadnutým ochranným krytom motora. „Niečo sme chytili na pravú stranu, ale auto ide rovno a čas je dobrý, takže som spokojný," referoval francúzsky jazdec.

V hodnotení majstrovstiev Slovenska, DMACK Tyres RALLY 2011 sa po prvom teste ujali vedenia Jozef Béreš jun. a Róbert Muller so Škodou Fabia WRC. Na vedúcej priečke však dlho nepobudli. „V prvej skúške sme sa zoznamovali s autom. Na druhej sme zostali stáť v brode. Diváci sa nás snažili vytlačiť z vody. Nakoniec sa mi po asi polminúte podarilo naštartovať. Veľa sme stratili, takže uvidíme, čo bude ďalej," nespokojne krútil hlavou Béreš. Jeho neplánovaná zastávka v brode nakoniec znamenala stratu 44 sekúnd a prepad na ôsmu pozíciu v absolútnom poradí rzeszowskej rely a piatu v rámci hodnotenia slovenského šampionátu.

bouffier-4.jpg

Druhý meraný úsek náramne vyšiel poľskej dvojici Grzegorz Grzyb - Daniel Siatkowski. Tí vyhrali RS2 absolútne a v rámci MSR im už patrí prvé miesto. „Ide sa výborne som rád, ale do cieľa je ešte ďaleko," tradične stručne zhodnotil Grzyb. Druhí sú Michal Bebenek s Maciejom Wilkom a tretí Jaroslav Melichárek s Richardom Lasevičom. „Na prvej rýchlostke sme asi zle obuli. Pneumatiky aj podvozok boli veľmi mäkké. Teraz sme trochu pritvrdili a ide to lepšie. V dvojke sme urobili hodiny, nemohol som vycúvať, takže sme tam nechali asi 10 - 20 sekúnd," povedal nespokojný Jaro Melichárek.

Pomalší začiatok súťaže zaznamenali Igor Drotár s Vladom Bánocim na Subaru Impreza WRC. „Pomaly sa rozbiehame, ideme si svoje tempo," uviedol jazdec, ktorému po dvoch testoch patrí siedma pozícia. Inokedy rýchli Jaroslavovia Orsák a Novák aktuálne uzatvárajú prvú desiatku. „Máme problém s motorom. Asi v polovici RS2 auto stratilo výkon. Ideme úplne bez turba, neviem čo sa deje." Na nedostatok výkonu sa posťažoval aj Maciej Rzeznik jazdiaci s Przemyszlavom Mazurom. „Auto vôbec nechce ísť a je to stále horšie."

Ešte menej šťastia mali ďalšie z posádok bojujúcich v majstrovstvách Slovenska. Rafal Janczyk a Rafal Sadlik odstúpili už v prvej rýchlostnej skúške. Kajetan Kajetanowicz s Jaroslawom Baranom sa vzadli pred štartom dvojky, ktorá si neskôr vyžiada odstúpenie Pavla Nagya s Richardom Zámečníkom i Jozefa Molnára s Milanom Parihusom.

chmielewski.jpg

20. Rajd Rzeszowski - priebežné neoficiálne poradie v hodnotení MSR po RS2:

1. Grzyb/Siatkowski (PL) Peugeot 207 S2000 19:40,2 min.
2. Bebenek/Wilk (PL) Mitsubishi Lancer EVO X +16,8 s.
3. Melichárek/Lasevič (SR/CZ) Mitsubishi Lancer WRC 05 +28,0
4. Chuchala/Heller (PL) Subaru Impreza +41,9
5. Béreš jun./Muller (SR) Škoda Fabia WRC +42,9
6. Rzeznik/Mazur (PL) Peugeot 207 S2000 +46,4
7. Drotár/Bánoci (SR) Subaru Impreza WRC +1:07,7 min.
8. Chmielewski/Dachowski (PL) Citroen DS3 R3T +1:26,2
9. Lapdavský/Lapdavský (SR) Peugeot 207 S2000 +1:34,5
10. Orsák/Novák (CZ) Mitsubishi Lancer EVO IX +1:46,2.

Lídrom naďalej Bouffier

Podobne ako prvý prejazd RS Blizianka (11,33 km) aj druhý sa stal korisťou francúzskeho jazdca Bouffiera, za ktorým došiel na druhom mieste Béreš jr. a tretí bol Grzyb. Pomaličky sa prediera dopredu Solowow, keď skončil štvrtý a poskočil aj v priebežnom poradí na pódiovú priečku. Defekt mal Melichárek a výrazne sa prepadol vo výsledkovej listine. V prvej desiatke dominujú poľské posádky, pričom na deviatej priečke je Orsák. Na začiatku druhej Drotár, ktorý si ide svoje tempo.

Druhé víťazstvo Béreša jr

Béreš jr. oplatil prehru z predchádzajúcej eresky Grzybovi, ktorý zaostal dve sekundu, ale s dostatočným náskokom vedie v priebežnom poradí DMACK Tyres RALLY 2011 majstrovstiev Slovenska. V ereske si odpil z kalicha horkosti Melichárek, keď dostal defekt a stratil viac ako minútu. Po druhej ereske odstupil pre technické problémy Nagy a triedu 6 ovládli poľské posádky. Až štvrtý v nej je Kočí a piaty Šamo. V triede 11 má polminútový náskok Béereš jr. pred Drotárom a tretí je Ondrej. Z boja o čo najlepšie umiestnenie je asi vonku Melichárek, ktorý pred ďalšími dvomi dnešnými ereskami stráca 33,5 sekundy na tretieho Ondreja. Béreš jr. vyhral druhú dnešnú rýchlostnú skúšku. Grzyb má dostatočný náskok v triede 2 a ma výborne vykročené k víťazstvu.

Na čele všetko po starom

Zhodné poradie ako tretej rýchlostnej skúške, bolo aj na štvrtej, ktorú vyhral Bouffier pred Bérešom jr. a Grzybom. Len o tri desatiny zaostal piaty Rzeznik za štvrtým Bebenekom a Solowowa delilo od neho len 2,2 sekundy. V prvej desiatke skončil Drotár, ktorý sa tak oproti predchádzajúcemu prejazdu touto rýchlostnou skúškou zlepšil zhruba o jedenásť sekúnd.

chuchala.jpg

Melichárek odstupuje

Predchádzajúci defekt sa zrejme podpísal pod odstúpenie Melichárka na najdlhšej ereske. Tá sa stala korisťou v rámci slovenského šampionátu Béreša jr., pred Grzybom a Bebenekom. Drotár si vyjazdil šiestu priečku a Orsák siedmu. Deviaty skončil Lapdavský. Táto rýchlostná skúška sa stala osudnou aj pre Csenteho a v triede 3 zostal tak už iba jeden jazdec Chuchala, ktorému patrí v priebežnom poradí štvrtá priečka. Na čele je Grzyb s takmer 40 sekundovým náskokom pred Bérešom a cez minútu na prvého stráca tretí Rzezník.

Na záver dňa víťazstvo Béreša jr.

Mestským okruhom sa skončil prvý deň 20. Rajdu Rzeszowskeho, ktorý najlepšie zvládla dvojica Bereš jr - Muller, za ktorou zaostal o 1,5 sekundy Grzyb. Desatina delila Drotára od druhej priečky. Na krátkej rýchlostnej skúške boli len minimálne časové rozdiely, ktoré už nemohli výraznejšie premiešať poradím v priebežnom hodnotení po prvom dni. Post lídra si udržal Bouffier, pred domácim Grzybom strácajúcim 13,7 sek. Tretia priečka patrí Bérešovi jr. a štvrtý je Solowow.

Grzyb vyhráva po druhý raz

Poradie na mestskom okruhu v rámci slovenského šampionátu bolo totožné ako absolútne poradie na prvých troch miestach. Pred poslednou ereskou prvého dňa DMACK Tyres Rally 2011 majstrovstiev Slovenska bolo jasné, že pokiaľ Grzyb neurobí chybu a nezradí ho technika dosiahne druhé víťazstvo v rade. Predtým sa mu to podarilo v Lubeníku. Za ním dnes skončil Béreš jr, Rzeznik, Chuchala, Bebenek, Drotár, Chmielewski, Orsák, Lapdavský a prvú desiatku uzatvára Markowski. Na okruh nebudú mať z našich jazdcov najlepšie spomienky Ondrej a Horňák, keď odjazdili o kolo menej.

drotar-16.jpg

Favoriti potvrdili očakávania

Bryan Bouffier a Xavier Panseri to mali po prvých dvoch rýchlostných skúškach výborne rozohrané, keď viedli pred motivovanou domácou dvojicou Grzegorz Grzyb - Pawiel Siatkowski. Rozdiel medzi dvomi najrýchlejšími posádkami 20. Rajdu Rzeszowski síce tvoril iba 1,5 sekundy, no Francúzi nechceli nič nechať na náhodu. Zajazdili ďalšie dva najrýchlejšie časy na štart záverečného meraného úseku nastupovali s náskokom 15,6 sekundy pred stále druhým Grzybom.

Finále prvého dňa sa uskutočnilo priamo v uliciach Rzeszowa. Bolo jasné, že Bouffiera môže na záverečných 4,3 km o prvenstvo v prvej etape pripraviť iba jazdecká chyba alebo problémy s technikou. Ani jeden z čiernych scenárov sa nenaplnil. Bouffier zvíťazil a v priebežnom hodnotení poľského šampionátu sa prebojoval na vedúcu pozíciu. Druhý došiel Grzyb, tretí Slováci Jozef Béreš jun. s Róbertom Mullerom.

Grzyb, ktorý sa na mestskom okruhu dočkal suverénne najväčšieho povzbudzovania z celého štartového poľa, síce Bouffiera neprekonal, zato však triumfoval v hodnotení majstrovstiev Slovenska, DMACK Tyres RALLY 2011. Nielen že dokonale skĺbil svoju rýchlosť a zaváhania súperov, ale zároveň v priebežnom hodnotení opäť čosi odstrihol z náskoku vedúceho Béreša. Debraďčan má k dobru už iba 20 bodov.

beres-9.jpg

Jaroslav Melichárek s Richardom Lasevičom dostali defekt najprv v RS3 a následne aj v RS4. V druhom prípade však už nemali rezervné koleso, a tak odstúpili. Béreš ešte predpoludním nechal pol minúty v brode, no aj tak sa bezpečne usadil za Grzybom. Na lepšie ako druhé miesto v hodnotení slovenského šampionátu to ale nestačilo.

Do prvej desiatky prekĺzli iba tri slovenské dvojice. Okrem Béreša s Mullerom to boli ešte Drotár s Bánocim a bratia Lapdavskí. Drotár nestačil poľskej špičke a skončil šiesty, Lapdavskí obsadili deviatu pozíciu.

Poliaci našim uchmatli aj prvenstvá v jednotlivých triedach. Dvojku vyhral Grzyb, trojku Chuchala, päťku Chmieliewski a šestku Markowski.  Béreš v jedenástke, Lorenčík v F4 a Žeňuch v F3 nemali zahraničných súperov.

Nie každému sa podarilo dôjsť do cieľa. Mário Csente s Petrom Tešinským najprv poobíjali svoje Subaru, aby v RS4 odstúpili kvôli ohnutému ramenu. Pavla Nagya a Richarda Zámečníka zradila na ich Citroene C2 R2 elektronika po prejazde vodným brodom v RS2. Cieľ prvého dňa nevidela ani Škoda Fabia Jozefa Molnára a Milana Parihusa.

Na záverečnej mestskej rýchlostnej skúške mali niektorí Slováci problémy s počtami. Tomáš Ondrej s Adamom Gomorim i Radoslav Horňák s Romanom Verebesom odkrúžili o kolo menej. Za túto chybu nezaplatili diskvalifikáciou, ale „iba" pridelením náhradného času.

grzyb-11.jpg

20. Rajd Rzeszowski, neoficiálne poradie po prvom dni:

1. Grzyb/Siatkowski (PL) Peugeot 207 S2000 42:29,0 min.
2. Béreš jun./Muller (SR) Škoda Fabia WRC +37,3 s.
3. Rzeznik/Mazur (PL) Peugeot 207 S2000 +1:11,6 min.
4. Chuchala/Heller (PL) Subaru Impreza +1:21,3
5. Bebenek/Wilk (PL) Mitsubishi Lancer EVO X +2:02,0
6.Drotár/Bánoci (SR) Subaru Impreza WRC +2:16,8
7. Chmielewski/Dachowski (PL) Citroen DS3 R3T +2:57,1
8. Orsák/Novák (CZ) Mitsubishi Lancer EVO IX +2:59,9
9. Lapdavský/Lapdavský (SR) Peugeot 207 S2000 +3:29,3
10. Markowski/Machela (PL) Citroen C2 R2 +4:09,0

Víťazi jednotlivých tried:

11: Béreš jun./Muller (Škoda Fabia WRC)
6: Markowski/Machela (Citroen C2 R2)
5: Chmieliewski/Dachowski (Citroen DS3 R3T)
3: Chuchala/Heller (Subaru Impreza)
2: Grzyb/Siatkowski (Peugeot 207 S2000)
F3: Žeňuch/Bačinský (Nissan Sunny)
F a F4: Lorenčík/Rusnáčik (Mitsubishi Lancer EVO X)

ECCE RALLYE, Tlačové stredisko, DMACK Tyres RALLY 2011 majstrovstvá Slovenska



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri