Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Veterány

Rozprávky mladej matere I. alebo Ako Ferko fotobunku hľadal

Thursday, 07. 05. 2009 - 15:20, Marián Bazala   

Rozprávky mladej matere I.  alebo  Ako Ferko fotobunku hľadal

Ale pekne po poriadku. Ferko Frišták, chlapec z dediny, celú zimu urputne rozmýšľal, ako sa na svojich súperov spomedzi jazdcov Slovenského pohára historických vozidiel pripraviť. Starostlivo premýšľal, odvahu zbieral. Až prvého mája svojho zeleného tátoša, či skôr zelenú žabu osedlal a na Prvomájovú Tatra Rallye do Bratislavy sa vybral. Tešil sa Ferko, tešil, že svojim súperom ukáže silu a chrabrosť, ktorá v ňom celú zimu driemala.


Nuž ale prerátal sa junák Ferko. Aj jeho konkurencia tátoše zbrojila, do boja sa chystala. Marianko Bazala si dal motor zreparovať, Danka Petranová počas roka deti odkojila, Palko Skála spolujazdkyňu umeniu priučil, Palko Čírka Jaguár vyleštil a veru ani ostatní pohároví spolubojovníci nenechali nič na náhodu. A tak nečudo, že sa toto odohralo:

Príde Ferko na jedno veľké námestie do hlavného mesta. Ľudí tu je ako maku. A tá hudba, každý máva, aká sláva... Joj už sa Ferko teší, pomyselné vavríny na krk vešia. Lenže tu sa pred ním Marianko objaví: „Ej, veďže poďte na kávu!“

Marián Bazala;tatra bl-22.jpg

A Danka ho podporí: „Poďme sa veru posilniť. Času máme dosť.“ Čírkovci sa ku skupinke pripojili a šlo sa. Ferko veru netušil, akú zradu mu tá káva pripraví! A tak sa partia spokojne ku káve posadila, energiu doplnila, na súťaž sa tešila. Lenže ako to už býva, v dobrej spoločnosti aj čas rýchlo beží. A tam sa stala zrada! Nezostalo Ferkovi času začiatok trate si prekontrolovať, fotobunky popozerať, dve krátke etapy očami premerať! Po dlhej zime trochu nesvoj, chystal sa bez prípravy do boja. 

Danka ako tretia štartovala a takto celú situáciu videla.

Štartovacia rampa bola vyvýšená, ľudí okolo nej veľa, pomedzi to nejaká tá električka, občas zdravotná sestrička... Fotobunka bola hneď za rampou, riadne označená vlajkou. Prvý išiel Marianko. Krásny odpich zo štartovacej rampy. Ej, hneď bolo cítiť, že vie ten chlapec ružolíci čo robí. Ide s vervou do boja. Prišiel na rad druhý. Náš hrdina, hrdina tohto príbehu, náš Ferko. Pomaly, frajersky, ležérne zišiel z rampy. Akoby si bol istý, že zvyšok krátkeho úseku tryskom prejde. Ej musí mať ten chlapec nervy zo železa. To sa len tak nevidí! Danka sa na trať vydala. Trochu roztrasene, no predsa. V diaľke v cieli vidí Ferka. On jej oproti máva, kýva, pokrikuje, rukami rozhadzuje. Tomu sa povie podpora. Lenže ako sa ona ku cieľu druhej krátkej etapy blížila, veru všetko razom pochopila. 

Ferko auto bokom odstavil, hromžil, hromy blesky len tak lietali! „Ja to ...!!! Ja sa na to môžem vy...!!! Ja idem protestovať!“ Danka len pýtavé oči na Marianka hodila. „Fero druhú fotobunku hľadá!“ Všetci v miernom šoku, no s úsmevom v oku. A tak sa teda stalo nasledovné: Ferko išiel druhý úsek na čas prvého predpísaného (tri sekundy omylu) a prvý ani nenašiel. A zrazu Marian na neho kričí. Ferko s nádejou oči na neho upiera, že mu snáď v jeho bôli pomôže. Lenže Marianko s humorom jemu vlastným na neho volá: „Aha, Fero, pozri! Toto je električka!“ Pochopil Ferko narážku, že z malého sveta on prichádza, pochopil, že proti vlastnej chybe ničoho tu nezmôže. Veď okrem sĺz len smiech je liekom na všetky trápenia. Tak len rukou mávol a späť na zelenú žabu nasadol.

Marián Bazala;tatra bl-63.jpg

Takto preňho sezóna začala. Spokojné zimné leňošenie klasické cholerické pohárové rozčuľovanie nahradilo. 

Ostatní tiež jazdili veselo.

Marián Bazala;tatra bl-268.jpg

Marianko si s kľudom vyjazdil 2. miesto, Danka so stresom a zaradenou trojkou miesto jednotky získala prvenstvo, Palkovi Skálovi odmietli poslušnosť stopky a skončil ako tretí. A veru ani jazdci na motorkách sa nemali lepšie. Buď tiež hľadali fotobunky alebo stopky. 


Oficiálne teda takto – v štyroch súťažných úlohách obstáli jazdci nasledovne:
Kategória automobily – Slovenský pohár historických vozidiel
1. Petranová Dana – trestných bodov 86
2. Bazala Marián – trestných bodov 198
3. Skála Pavol – trestných bodov 643
4. Čírka Pavol – trestných bodov 660
5. Frišták František – trestných bodov 699
6. Odzgan Peter – trestných bodov 42760
7. Koštial Vladimír – trestných bodov 390 (diskvalifikácia pre nedodržanie trate)

Kategória motocykle – Slovenský pohár historických vozidiel
1. Laky Tibor – trestných bodov 310
2. Žilka Jaroslav – trestných bodov 402
3. Wachal Viliam – trestných bodov 1372
4. Francel Jozef – trestných bodov 5637

Trať však bola dobre predpisovo označená. Išlo skôr o súťaž nervov a pozornosti. Zvyšok súťaže sa obišiel bez výraznejších udalostí. Boli sme skvelá partia.

Marián Bazala;tatra bl-614.jpg

Spolu držalo sedem statočných, odvážnych, priateľských a občas sarkasticko-ironických spolubojovníkov: Frišták, Petranová, Bazala, Skála, Čírka, Wachal, Žilka. Ferko bol na Pezinskej Babe za najrýchlejšie auto a nestačilo mu ani Skálovo Porsche.

Marián Bazala;tatra bl-80.jpg

Marianko autom občas skončil v poli, ale len preto, aby spravil pár skvelých záberov.

Marián Bazala;tatra bl-599.jpg

Veľa sme sa nasmiali, užili si trať aj pohodovú atmosféru a na všetko nepríjemné rýchlo zabudli.

A tak keď sa junák Ferko domov prinavracal, takto sa on zaprisahal: „Ej, nebudem ja už s tými zbojníkmi kávu popíjať. Nebudem sa ja nechávať rozptyľovať. Najprv si poriadne vopred trať popozerám, aby som ja viac nemusel fotobunky hľadať.“
A ako to už v dobrých rozprávkach býva, Ferko mal na svojej zelenej žabke zvonec a našej rozprávke je koniec.





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri