Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

XIX. Rally Prešov 2012 - Béreš junior ovládol prvý deň

Friday, 13. 04. 2012 - 23:30, Daniel Mandzi   

XIX. Rally Prešov 2012 - Béreš junior ovládol prvý deň

Oficiálna stránka

Online výsledky

Dvadsaťpäť bodov za víťazstvo v prvej etape XIX. Rally Prešov si pripísala posádka Jozef Béreš jun. - Róbert Muller. V kokpite Škody Fabia S2000 tak najlepším možným spôsobom vyrazili za obhajobou vlaňajšieho titulu absolútnych majstrov Slovenska.

„Druhé kolo nadmieru splnilo moje očakávania, no obával som sa prejazdu Zlatou Baňou za tmy. Po prvých dvoch skúškach druhej sekcie sme získali náskok pred Grzybom, preto sme si v závere mohli dovoliť ísť voľnejším tempom," povedal víťazný Béreš jun.

Prvý deň prešovskej rely mal v rámci majstrovstiev Slovenska na programe šesť rýchlostných skúšok na troch úsekoch s dĺžkou 74,7 meraných kilometrov. Posádky po trikrát prešli RS Šalgovik, Zlatá Baňa a Ľubotice.

Na rýchly štart reprezentantov košického tímu Styllex motorsport nedokázali počas celého prvého dňa odpovedať Poliaci Grzegorz Grzyb s Robertom Hundlom a Peugeotom 207 S2000. Napokon skončili druhí s bezmála minútovým mankom na víťazov. „Našim cieľom bolo skončiť na druhom mieste, čo sa nám aj podarilo. Vedeli sme, že Béreš pôjde rýchlo a ja som sa na týchto tratiach necítili najistejšie," uviedol Grzyb.

Tibor Szabosi;co8c1955-4.jpg

V druhej sekcii zrýchlilo duo bratov Melichárkovcov a vo výsledkoch postúpili na tretiu pozíciu. „Napriek všetkým problémom sme s výsledkom spokojní, skončili sme na treťom mieste. Na poslednej rýchlostke sme pridali a vyšlo to," potešil sa Jaro Melichárek.

Melichárkovcom k bronzu pomohli aj problémy Wojteka Chuchalu s Kamilom Hellerom. Poľská dvojica sedlajúca špičkové produkčné Subaru Impreza sa v poslednom teste dňa dostala do problémov. Viac ako štvorminútová strata kvôli defektu ich zosadila z priebežného tretieho miesta a prvej priečky v rámci triedy 3.

Prvenstvo v hodnotení produkčných áut tak padlo do náruče Čechov Jaroslava Orsáka a Davida Šmeidlera s Mitsubishi Lancer Evo IX. „Druhú sekciu výsledkovo hodnotím na jednotku, žiaľ nevyhli sme sa problémom. Na poslednej skúške nám alternátor prestal dobíjať. Sme radi, že sme v cieli a že sme prví v triede, čo bola naša priorita," zhodnotil „Jarin" Orsák.

Na účastníkov Slovenského Rally Pohára v piatok čakali štyri merané úseky - po dva prejazdy RS Šalgovik a Ľubotice, čo predstavovalo takmer 26 kilometrov rýchlostných skúšok. S traťou a súpermi si najlepšie poradili domáci Peter Haluška s Petrom Bartkom v Seate Ibiza. S rovnakým auto jazdili aj druhí v poradí Maroš Kysucký s Petrom Dedečkom. Staršiu verziu Ibizy osedlali Peter Danielis a Adriána Marinecová. Skončili tretí.

Tibor Szabosi;67c2298.jpg

XIX. Rally Prešov 2012 - neoficiálne poradie po prvom dni:

1. Béreš jun./Muller (SR) Škoda Fabia S2000 43:27
2 min., 2. Grzyb/Hundla (PL) Peugeot 207 S2000 +56,2
3. Melichárek/Melichárek (SR) Mitsubishi Lancer WRC 05 +1:21,4 min.
4. Orsák/Šmeidler (ČR) Mitsubishi Lancer Evo IX +1:29,8
5. Drotár/Bánoci (SR) Škoda Fabia WRC +1:37,6
6. Ondrej/Gomori (SR) Mitsubishi Lancer Evo IX +2:49,2
7. Lapdavský/Lapdavský (SR) Peugeot 207 S2000 +3:03,6
8. Petho/Ruboczky (H) Mitsubishi Lancer Evo IX +3:28,1
9. Mozner/Mozner (SR) Mitsubishi Lancer Evo IX +3:36,1
10. Majerčák/Kollárik (SR) Mitsubishi Lancer Evo IX +4:39,8

XIX. Rally Prešov 2012 - neoficiálne poradie po prvom dni (SRP):

1. Haluška/Bartko (SR) Seat Ibiza +5:47,1 min.
2. Kysucký/Dedeček (SR) Seat Ibiza +6,8 s.
3. Danielis/Marinecová (SR) Seat Ibiza +9,6
4. Deak/Leskovjanský (SR) Honda Civic +12,4 s
5. Krbaťa/Plichta (SR) Škoda Fabia +13,3
6. Debnár/Sovák (SR) Suzuki Swift +14,6
7. Kekeňák/Bystran (SR) Škoda Felicia +22,8
8. Polovka/Staššík (SR) Škoda Felicia +23,9
9. Kravárik/Kacvinský (SR) VW Golf +25,6
10. Pazderák/Klapák (SR) Lada 2107 +25,9

Tibor Szabosi;co8c2614-5.jpg

Hlasy zo servisu po troch ereskách

Jozef Béreš ml. „Prvá ereska a mi páčila, bol som si ju pozrieť počas Winter cupu, pred tromi rokmi som tu dokonca štartoval na Mitsubishi, ale jazdilo sa úplne ináč. Je tu samá zákruta a jazdec môže urobiť chybu ako aj na inej ereske. Prekvapila ma Zlatá Baňa, lebo od obhliadky trate sa mi nepozdávala a teraz sa mi začína páčiť aj keď je to náročná skúška a stretneme sa na nej s rôznymi povrchmi. Na druhom prejazde bude iste oveľa viac naťahanej šotoliny. Pôjde sa v noci a nemáme s tým skúsenosti, ale verím že to dobre dopadne."

Grzegorz Grzyb: „Máme za sebou ťažké tri rýchlostné skúšky, no myslel som si že budú ešte ťažšie. Šotolina strašila dosť, ešte k tomu aj pršalo a nevyzeralo to príjemne. Dnes je počasie príjemné a Jožko ide veľmi dobre. Mám trocha strach aby som neurobil žiadnu chybu, lebo na  dnešnej najdlhšej ereske ktorá sa išla v rámci košickej rely sme prehrali majstrovský titul. Aj preto prehrávame ale iste to ešte bude zaujímavé."

Tibor Szabosi;co8c2126-7.jpg

Vladimír Bánoci: „Stále sme na ceste a je to výborne. Absolvovali sme tri zaujímavé rýchlostné skúšky, každá bola iná. Na jednej nám zhasol motor na štarte a stratili nejaké sekundy. Je pekné a dobrá zábava, mladí chlapci pridávajú veľmi ale snažíme sa ich dobehnúť."

 Radovan Mozner: „Zrejme to bude taký štandard, že naťahujeme s Máriom  naháňať. Na okruhu nám usporiadatelia urobili radosť, lebo Csenteho pustili tesne predo mnou a bola to čistá „bratovražda". Už som si myslel, že ho vybrzdím alebo do neho „ťuknem". Na prvej som trocha stratil, lebo na klzkom povrchu nám zhasol motor a nevedel som ho naštartovať. Mám v aute kameru a som zvedavý koľko som stratil. Myslím si že na Zlatej Bani sa bude rozhodovať o všetko a ako sa hovorí bude sa deliť plevel od zrna."

Jaroslav Orsák: „Prvá runda sa išla dobre, ináč povedané za tri. Prvá ereska ťažká, veľa mazľavého blatíčka a dosť to šmýkalo, ale dosiahli sme druhý absolútny čas. Na druhej eresky asi osem kilometrov bolo náročných´, lebo bolo veľa vyťahanej šotoliny a zvolili sme opatrnejšie tempo a ukázalo že to bolo až moc opatrné. Žiaľ, neodhadli sme tempo, ale zatiaľ v pohode."

 Jaroslav Melichárek: „V prvom kole sa jazdilo podľa môjho očakávania a na prvej ereske sme mali menší technický problém s ručnou brzdou a trocha sme stratili. Na druhej sme išli ako sme vedeli, ale bohužiaľ máme číslo 6 a chlapci pred nami nám povyťahovali dosť šotoliny. Aj preto sme išli len toľko čo sme si mohli dovoliť a neriskovali sme ísť naplno tie zákruty s pieskom. Neskôr sa nám to aj potvrdilo, lebo sme mali niekoľko krízoviek. Kde už nebol štrk tak už sme išli čo to dalo. Víťazstvo na okruhu bola len taká náplasť za prvé dve rýchlostné skúšky."

 Pavol Nagy: „Na trati to vyzerá celkom dobre, len tie štarty rýchlostiek sú pod tým štrkom, ale zvyšok je suchý a dá isť dobré tempo. Časy sú dobre a sme spokojní. Na druhej ereske sme mali dve krízovky a trocha som sa zapotil, keď pri podradení z päťky do štvorky mi zhasol motor a išli sme asi 100 m šmykom dole kopcom. Ináč technika pripravená na tri jedničky."

Tibor Szabosi;67c2639.jpg

Tomáš Ondrej „Začali sme trocha opatrne, a chceme sa v druhom kole zrýchliť. Naši súperi sú rozjazdenejší, my máme za sebou jednu či dve súťaže. Nechceme to veľmi znásilňovať, ale chceme byť rýchlejší."

Róbert Horák: „Pred štartom som pociťoval istú nervozitu i zodpovednosť, aby sme sa udržali na ceste. Štartujeme po ôsmich rokoch a v Prešove po desiatich a ideme krôčik po krôčiku aby sme došli do cieľa."

Mário Csente: „Náš súboj s Radom pokračuje, ale obaja sme mali problém na prvej erske. Radovi zhasol motor, ja som sa zase stratil. Na druhej ereske som hodinoval a stratil asi dvadsať sekúnd, lebo som sa otáčal aj cúval. Tretia bola z môjho pohľadu pekná, keď sme sa s Radom naháňali."

Tibor Szabosi;co8c2191-5.jpg

V Prešove po prvej sekcii vedie Béreš junior

Pózovanie pred divákmi na slávnostnom štarte XIX. Rally Prešov v centre mesta vystriedali boje o sekundy na rýchlostných skúškach. Prvá sekcia súťaže mala na programe tri merané úseky. Posádky absolvovali po jednom prejazde RS Šalgovík, Zlatá Baňa a Ľubotice. Štart úvodného testu sa opozdil o 12 minút, časové manko organizátori zmazali v rámci preskupenia.

Najrýchlejší vstup do podujatia zaznamenali úradujúci majstri Slovenska - Jozef Béreš jun. s Róbertom Mulleromna Škode Fabia S2000. Vyhrali prvú i druhú skúšku a na mestskom okruhu Ľubotice dosiahli druhý čas. V priebežnom poradí po RS3 vedú s náskokom 22,3 sekundy pred poľskou dvojicou Grzegorz Grzyb - Robert Hundla v kokpite Peugeotu 207 S2000. „Bolo to ťažké, ale nie až tak, ako sme predpokladali. Na obhliadke tratí nás vyľakala šotolina. Počasie je pekné a Jožko ide veľmi veľmi dobre. Mám strach ísť rýchlejšie, aby som niekde neurobil chybu. Na RS Zlatá Baňa som vlani prišiel o titul, takže som si teraz dával pozor. Trochu zaostávame, ale verím, že bude dobre," povedal Grzyb.

Tibor Szabosi;co8c2082-5.jpg

Fantasticky začali jeho krajania Wojtek Chuchala s Kamilom Hellerom na Subaru Impreza. Vedú v triede 3 a priebežne im patrí tretia priečka, keď za sebou nechali aj wéercéčka. Jedno z nich - Škodu Fabia WRC sedlá domáci tandem Igor Drotár - Vlado Bánoci. „Mám dobrý pocit, a to je asi najpodstatnejšie," uviedol štvrtý Drotár. Trochu za očakávaniami zaostal Jaroslav Melichárek štartujúci s bratom Erikom. „Na prvej rýchlostke sme mali problém s ručnou brzdou, ktorú sme veľmi potrebovali vo vracákoch. Tam sme niečo stratili. V dvojke nás spomalilo množstvo šotoliny vyťahanej na trať od súperov. Nemohli sme ísť naplno a mali sme niekoľko krízoviek," skonštatoval Jaro Melichárek. Slabou náplasťou pre neho bol triumf v Ľuboticiach. Priebežne je piaty. 

Napínavý súboj prebieha o piatu priečku v triede 3 medzi posádkami Radovan Mozner - Radovan Mozner ml. (Mitsubishi Lancer Evo IX) a Mário Csente/Petr Tešinský (Subaru Impreza). Navrch má po troch testoch dvojica otec a syn Moznerovci, ale iba o 1,2 sekundy. „Už je to taký štandard, že sa naťahujeme s Máriom. Dokonca ho na mestskom okruhu pustili tesne predo mnou a to bola čistá „bratovražda". Už som si myslel, že ho vybrzdím alebo do neho „ťuknem". Na Šalgovíku som v jednom vracáku zostal stáť so zhasnutým motorom a nešlo to naštartovať. Až na tretí alebo štvrtýkrát to chytilo," povedal Rado Mozner starší.

NEOFICIÁLNE VÝSLEDKY V/PO RS 6
Zlatá Baňa 2 (24,40 km), priebežne

rz6-3.jpg

melic.jpg

NEOFICIÁLNE VÝSLEDKY V/PO RS 5
Ľubotice 2 (6,45 km), priebežne

rz5.jpg

Tibor Szabosi;co8c2031-2.jpg

NEOFICIÁLNE VÝSLEDKY V/PO RS 4
Šalgovik 2 (6,50 km), priebežne

rz4.jpg

Tibor Szabosi;co8c1989-9.jpg

NEOFICIÁLNE VÝSLEDKY V/PO RS 3
Ľubotice 1 (6,45 km) priebežne 

rz3-2.jpg

Tibor Szabosi;67c1996.jpg

NEOFICIÁLNE VÝSLEDKY V/PO RS 2
Zlatá Baňa 1 (24,40 km), priebežne

rz2-1.jpg

Tibor Szabosi;co8c1961-5.jpg

NEOFICIÁLNE VÝSLEDKY V/PO RS 1
Šalgovik 1 (6,50 km)

rz1-5.jpg

Odznelo pred štartom MMSR

Od skorého rána vládol v servisnom parkovisku čulý ruch, keď mechanici ladili posledné detaily, aby technika bola čo najlepšie pripravená na popoludňajší štart prvej súťaže majstrovstiev Slovenska DMACK Tyres RALLY 2012. Niektoré posádka využili na testovanie shakedown, iné šetrili techniku, pre prvou etapou Rally Prešov. Pred slávnostným štartom sme zašli do depa, aby sme sa porozprávali s niektorými jazdcami majstrovstiev Slovenska.

Jozef Béreš jun.: „Auto je vyskúšané a dobre pripravené. Čaká nás dlhá a ťažká súťaž. Teším sa na súboje s Grzybom, Drotárom a Melichárkom. Chceme čo najlepší výsledok."

Tibor Szabosi;67c2163.jpg

Igor Drotár: „Auto sme si otestovali a všetko funguje ako má, čo na veľmi teší a dodáva mi to dobrý pocit, čo je podstatné. Súťaž sa začína a vládne mierne chvenie žalúdka, ale po prvých metroch eresky všetko opadne. Na trati to nebude ľahké, ale urobíme všetko, aby sme aj po poslednej ereske mohli mať s Vladom ten najlepší pocit."

Jozef Pisch;1t1u3923-2.jpg

Jaroslav Melichárek: „Nebude to žiadna prechádzka, súťaž je náročná, niektoré eresky dosť rozbité. Domnievam sa, že dnešná (piatková) najdlhšia ereska bude rozhodovať. Pôjde sa za svetla i tmy a kto na nej bude riskovať môže veľa získať, ale aj stratiť."

Tibor Szabosi;t2c2446.jpg

Pavol Nagy: „Od vlaňajšej sezóny som nesedel v súťažnom aute, takže mám pred štartom určitý rešpekt. Doladili sme posledné detaily a tešíme sa. Konkurencia v našej triede je v porovnaní s uplynulou sezónou trochu menšia, takže by sme si radi došli pre víťazstvo."

Ján Lipták: „Shakedown sme neabsolvovali, lebo iba pred chvíľou sa mi podarilo dôjsť do Prešova. Mechanici sa však o všetko postarali, absolvovali s autom potrebné previerky. Rýchlostky sú rôznorodé, nie každá nám vyhovuje, ale podmienky sú pre všetkých rovnaké. Treba ísť opatrne a uvidíme, čo z toho bude. Teším sa na jazdenie v tme, hoci v noci som naposledy súťažil v roku 2005."

Tibor Szabosi;67c2071.jpg

Mário Csente: „Auto máme doladené, v stredu sme testovali neďaleko Košíc s Radom Moznerom. Dolaďovali sme tam posledné detaily. Takže auto je pripravené a verím, že vydrží. Jazdec je trochu unavený, lebo cez zimu bolo veľa práce, ale tento týždeň som sa sústredil už iba na preteky. Ani jeden z nás dlho nejazdil v noci, preto si myslím, že všetci majú pred nočnými meranými úsekmi rešpekt."

Zuzana Lieskovcová: „S Milanom Greguškom sme na shakedowne spolu sedeli prvýkrát v aute, takže ešte neviem, čo od neho môžem očakávať. Ale na toto auto som zvyknutá s minulosti, takže myslím, že nebudem mať problém s navigovaním. Zatiaľ sme spolu dohodnutí iba na štarte v Prešove. Potom uvidíme, čo bude ďalej."

Tlačové stredisko XIX. Rally Prešov



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri