Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

RALLY LUBENÍK – ako to bolo 2.časť

Sunday, 15. 12. 2019 - 13:16, Public relations   

RALLY LUBENÍK – ako to bolo 2.časť

RALLY LUBENÍK – ako to bolo 2.časť

Prinášame vám druhú časť nášho seriálu o desaťročnici Rally Lubeník.

Tibor Szabosi;h7p5578-2.jpg

6. L RACING RALLY LUBENÍK 27.-28.6.2014


V roku 2014 podal pomocnú ruku pri organizovaní Rally Lubeník profesionálny automobilový tím z Krásnohorského Podhradia, čiže L Racing Team. Jeho podmienkou však bolo postaviť trať tak, aby sa súťažné autá prechádzali Rožňavou. Podarilo sa, a v Rožňave sa jazdili prvé dve okruhové rýchlostné skúšky formou prológu. Celá trať merala 90,06km a pozostávala z ôsmich rýchlostných skúšok. Aj tento rok boli fanúšikovia rally prekvapení, keď zo štartovacej rampy v Lubeníku zišla továrenská posádka automobilky Škoda, sedemnásobný majstri Nemecka, pôsobiaci aj v majstrovstvách sveta v rally, Matias Kahle – Christian Doerr.

Tibor Szabosi;h7p6594.jpg

Táto veľmi populárna dvojica sa predstavila v Lubeníku na vozidle Škoda Fabia WRC. Bol to ich prvý štart na Slovensku a zatiaľ aj posledný. Súťaže sa zúčastnilo 35 posádok, do cieľa prišlo však len 22 z nich a znovu zvíťazili poliaci Grzegorz Grzyb - Robert Hundla tentoraz s vozidlom škoda Fabia S2000. Prvýkrát sa stalo že na stupňoch pre víťazov sa neobjavila žiadna slovenská posádka. Na druhom mieste skončila česká posádka Pavel Valoušek jun. s Martinou Škardovou tiež s Fabiou S2000 a tretí bol už spomínaný Matias Kahle so svojim spolujazdcom.

Tibor Szabosi;h7p7885-2.jpg

Po účasti Kahleho s Doerrom na Rally Lubeník hodnotili ich účinkovanie aj nemecké médiá:

Sedemnásobný nemecký majster Matthias Kahle a jeho spolujazdec  Christian Doerr sa umiestnili na treťom mieste v podujatí zaradenom do slovenského rally šampionátu. Výsledkom bolo tretie miesto, pričom Matthias Kahle a Christian Doerr jazdili na takmer desaťročnom vozidle Škoda Fabia WRC. Výsledok nebol zlý, ale posádka musela uznať, že ich technika napriek najvyššej špecifikácii WRC sa už porovnáva s modernou generáciou vozidiel len veľmi ťažko.

Tibor Szabosi;h7p8858-2.jpg

Podujatie v Lubeníku, ktoré nemecké médiá nazvali „Súbojom šampiónov“ začalo veľkým súbojom medzi bývalým slovenským majtrom Jozefom Bérešom juniorom, ktorý však musel predčasne odstaviť svoj Mini S2000 1.6T s technickou poruchou a víťazom podujatia Grzegorzom Grzybom jazdiacim na Škode Fabia S2000. Bývalý majster Českej republiky Pavel Valoušek jazdiaci rovnako na vozidle Škoda Fabia S2000 skončil druhý a nemecký rekordný majster Matthias Kahle na Škode Fabia WRC dojazdil na treťom mieste. Kahle a jeho spolujazdec Drážďan Christian Doerr dorazili do Lubeníka až na poslednú chvíľu, cez noc zo štvrtka na piatok o tretej hodine nadránom a ráno hneď začali trénovať. Z toho dôvodu mali len veľmi obmedzený priestor na poriadnu obhliadku trate. Čo sa techniky týka, tú ani nemali kedy odskúšať. „Až do štartu sme auto nepoznali,“ prezradil Lusatian Matthias Kahle. „Našťastie sa rally začala okruhom, ktorý bol pre nás dokonalým testovacím miestom.“ Po úvodnom teste, ktorý sa konal v piatok večer sa Nemci umiestnili na piatom mieste absolútneho poradia, ako druhá najlepšia posádka, za slovenským Igorom Drotárom jazdiacim rovnako na vozidle WRC Škoda Fabia.

Tibor Szabosi;h7p5607-2.jpg

V sobotu sa Kahle s Doerrom zlepšili a vyrovnali aj šesť sekundový deficit na Igora, ktorý nakoniec pretavili na dvadsaťšesť sekundový náskok. V predposlednej rýchlostnej skúške dojazdili do cieľa so stratou iba 0,3 sekundy na víťazného Grzyba. „Pri tejto rýchlostnej skúške sme sa naozaj pokúsili zajazdiť najrýchlejší čas, bohužiaľ to celkom nefungovalo.“ Nárast rýchlosti cez víkend bol jednoznačný, čoho výsledkom bolo aj tretie miesto celkového hodnotenia. „Skvelá súťaž, boli sme tu skutočne vítaní s otvorenou náručou,“ hovorí Christian Doerr. „Pavel Valoušek nás dokonca varoval pred extrémne klzkým miestom pred cieľom RS, ​​a to ako priamy konkurent. S naším výkonom sme veľmi spokojní, viac ako tretie miesto jednoducho nebolo možné. Najmä v zlých sekciách si uvedomujete, že vozidlá WRC starnú. Vozidlá S2000 a R5 s moderným podvozkom majú veľké výhody. To bolo citeľné hlavne na najdlhšej rýchlostnej skúške 14,7 kilometra dlhej. Stav ciest ma prekvapil, keďže bol ešte horší ako čokoľvek, čo sme videli  v iných krajinách. Asfalt bol extrémne zvlnený a klzký, najviac času sme stratili na Železníku. Nechceme sa však sťažovať. Teší nás každý kilometer s WRC,“ dodal Kahle.

Tibor Szabosi;h7p8043-1.jpg

  1. RALLY LUBENÍK -27.6.2015


V sezóne 2015 sa Rally Lubeník konala síce bez hlavného reklamného partnera, zato však s ôsmimi vozidlami kategórie World Rally Cars. Tento ročník bol rekordný nielen počtom WRC-čiek, ale aj celkovým počtom súťažiacich. Odštartovalo spolu 56 súťažných vozidiel. Trať o dĺžke 83,82 kilometra s ôsmimi rýchlostnými skúškami úspešne zvládlo len 42 z nich.

Tibor Szabosi;h7p3058-5.jpg

Tento ročník bol z hľadiska účasti veľmi vydarený a takúto účasť môže Lubeníku závidieť celé Slovensko. A ešte jedna dôležitá vec. Víťazstvo si opäť odviezla dvojica Grzegorz Grzyb a Robert Hundla na Forde Fiesta RS WRC.

Tibor Szabosi;h7p3576-5.jpg

  1. RALLY LUBENÍK -13.8.2016


Lubenícka rally si medzi jazdcami získala veľkú obľubu, ale aj rešpekt. Celá organizácia podujatia podľa nich prebiehala v priateľskej, ba až rodinnej atmosfére. Každý vedel kde koho nájde, čo s kým vybaví a to si pochvaľovali všetci. Tiež si veľmi pochvaľovali kompaktnosť celého podujatia a najmä náročné trate, ktoré neodpúšťali chyby.

Tibor Szabosi;c30i7782-1.jpg

Pre jazdcov organizátor pripravil prekvapenie vo forme dvoch večerných rýchlostných skúšok v úseku Sirk-Slovmag. Diváci prvý krát mohli vidieť autá v plnej rýchlosti za použitia prídavných reflektorov. Bol to veľký zážitok. Aj v tomto roku štartovala v Lubeníku takzvane prominentná posádka, a to nie jedna, ale hneď dve.

Tibor Szabosi;gh7p4233-5.jpg

Tou prvou boli Česi, Jan Černý – Petr Černohorský, juniorský majstri Európy štartujúci za Mogul Racing Czech National Team. Tou druhou boli Olexandr Kozlov – Olexandr Ostrovskyi, aktuálny majstri Ukrajiny na šotolinovom povrchu, jazdiaci na Subaru Impreza N12, pričom práve v Lubeníku štartovali prvý krát na rally súťaži s asfaltovým povrchom.

Tibor Szabosi;c30i8318-1.jpg

Trať súťaže pozostávala z ôsmich rýchlostných skúšok a merala 90,75 kilometra. Víťazstvo tentoraz putovalo do Českej republiky zásluhou posádky Pavel Valoušek junior – Veronika Havelková a ich vozidlu Škoda Fabia R5. Súťaž dokončilo 29 z celkového počtu 49 aut.

Tibor Szabosi;gh7p5051-3.jpg

Pokračovanie nabudúce .......

Marek Podobník

 

RALLY LUBENÍK – ako to bolo (1.časť)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri