Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Rajd Rzeszowski - Slovákom ruže nekvitli - Deň 2

Saturday, 06. 08. 2011 - 18:30, Daniel Mandzi   

Rajd Rzeszowski -  Slovákom ruže nekvitli - Deň 2

Online výsledky

Oficiálne stránky

Do druhého dňa 20. Rajdu Rzeszowski v rámci majstrovstiev Slovenska v automobilových súťažiach, DMACK Tyres RALLY 2011, odštartovalo 26 posádok. Techniku stihli pripraviť aj tí, ktorí museli včera predčasne odstúpiť - Kajetan Kajetanowicz s Jaroslawom Baranom, Jaroslav Melichárek s Richardom Lasevičom, Mário Csente s Petrom Tešinským, Pavol Nagy a Lukáš Zámečník, Rafal Janczak a Tomasz Sadlik i Jozef Molnár a Milan Parihus.

melico-3.jpg

Harmonogram druhého dňa rzeszowskej rely obsahuje šesť rýchlostných skúšok. Po dvakrát sa súťažiaci predstavia na testoch Husów (12,46 km), Wideaczów (10 km) a Izdebki (15 km), čo spolu predstavuje bezmála 75 meraných kilometrov. Trať druhého dňa vrátane prejazdov meria 239,3 km.

Najlepší budú dekorovaní na cieľovej rampe v Rzeszowe od 17:00 h.

grzyb-11.jpg

Dramatický začiatok dňa

Od rána si chuť po piatkovom odstúpení naprávajú Kajetan Kajetanowicz a Jaroslaw Baran na Subaru Impreza. Poliaci vyhrali dve z troch rýchlostných skúšok, ktoré obsahuje prvá sekcia a vedú v hodnotení majstrovstiev Slovenska, DMACK Tyres RALLY 2011. Na päty sa im snažia šliapať zatiaľ druhí Jaroslav Melichárek s Richardom Lasevičom. „Je to o niečo lepšie ako včera, ale nie je to žiadne víťazstvo. Auto nefunguje tak, ako by sme chceli. Nedarí sa nám nastaviť podvozok na tieto trate. Snažime sa ísť čo najrýchlejšie. Pred nami je o pár sekúnd Kajetanowicz. Musíme to stiahnuť. Potrebujeme dôjsť do cieľa a získať body, aby sme zostali v hre o titul," zhodnotil Jaro Melichárek.

Jeho veľkí súperi v boji o celkové prvenstvo v slovenskom šampionáte sú už mimo hry. Grzegorz Grzyb a Pawiel Siatkowski v piatok suverénne vyhrali a aj dnes začali sľubne, keď po úvodnom meranom úseku im patrila druhá priečka. Ich Peugeot 207 S2000 však na cieľovú rampu nevyjde. „Od začiatku sme si išli svoje tempo - ani rýchlo, ani pomaly. Na RS2 som urobil malú chybu. V pravej odbočke som kolesom ľahko vyšiel mimo cesty. Bolo tam však mokro a auto stiahlo do priekopy. Nemohli sme odtiaľ vyjsť. Bohužiaľ, stratili sme to, na čom sme pracovali. Je to škoda, lebo sme boli rýchli a veľmi sme potrebovali získať body. Budeme bojovať až do konca šampionátu," povedal Grzegorz Grzyb.

beres-10.jpg

Jozef Béreš jun. s Róbertom Mullerom zažili krízovú situáciu už ráno. „Prebrzdili sme jednu odbočku, kde diváci - podobne ako minulý rok - vysypali štrk. Stalo sa to v T-križovatke, pred ktorou sme išli asi 200 km/h. Samozrejme sa nám nepodarilo dobrzdiť. Našťastie sme do ničoho nenarazili, ale vypol sa motor a stratili sme tam asi 20-30 sekúnd," posťažoval sa jazdec. Ďalšie problémy na seba nenechali dlho čakať: „Zároveň nám praskla hadica od hydrauliky a auto prestalo radiť i zatáčať. Na skúške začala šmýkať spojka - mastná od vytekajúceho oleja. V tretej sa nám len tak tak podarilo vyjsť do kopca. Najhorší bol prejazd nejakých 40 km do Rzeszowa, mysleli sme si, že nedôjdeme. Skúšame opraviť auto, ak to nevyjde, bohužial pôjdeme domov."

Popredné priečky opäť okupujú poľské posádky. Za Kajetanowiczom a Melichárkom jazdia na treťom mieste Maciej Rzeznik s Jaroslawom Baranom na Peugeote 207 S2000, štvrtí sú Michal Bebenek a Maciej Wilk s Mitsubishi Lancer EVO X a piati Wojciech Chuchala s Kamilom Hellerom a Subaru Impreza.

V elitnej desiatke je už iba jedna slovenská dvojica - ôsmi Igor Drotár a Vlado Bánoci so Subaru Impreza WRC.  „V prvej aj druhej skúške sa mi nevyhli malé jazdecké chyby. Museli sme cúvať a reštartovať zhasnutý motor. V tretej sme už nechybovali a hneď sa to odrazilo na dosiahnutom čase. Polepšili sme si aj v priebežnom hodnotení súťaže," uviedol Igor Drotár.

drotar-16.jpg

Medzi už nepokračujúcimi dvojicami sú bratia Lapdavskí (výlet mimo trať - poškodené koleso), Martin Koči s Imrichom Ferenczom, Tibor Šamo a Jozef Tischler i Poliaci Rafal Janczak a Tomasz Sadlik.

 20. Rajd Rzeszowski II - neoficiálne poradie po RS3:

1. Kajetanowicz/Baran (PL) Subaru Impreza 20:46,4 min.
2. Melichárek/Lasevič (SR/ČR) Mitsubishi Lancer WRC 05 +17,8 s.
3. Rzeznik/Mazur (PL) Peugeot 207 S2000 +20,2
4. Bebenek/Wilk (PL) Mitsubishi Lancer EVO X +26,7
5. Chuchala/Heller (PL) Subaru Impreza +42,6
6. Orsák/Novák (ČR) +1:02,5 min.
7. Chmielewski/Dachowski (PL) Citroen DS3 +1:30,4
8. Drotár/Bánoci (SR) Subaru Impreza WRC +1:42,9
9. Markowski/Machela (PL) Citroen C2 R2 +2:04,4
10. Gryc/Kusnierz (PL) Citroen C2 R2 +2:08,6

koci1.jpg

Štartové pole sa preriedilo

Do druhého dňa 20. Rajdu Rzeszowského nastúpilo 53 posádok a najlepšie vykročil v ústrety viac ako 200 km trate, z ktorej 75 km tvorili rýchlostné skúšky. Prvý vyhral Kajetanowicz pred Grzybom a tretí bol priebežne prvý pretekár rzeszewskeho rajdu Bouffier. Zo slovenských jazdcov dosiahol piaty najlepší čas Melichárek. V priebežnom poradí vedie Bouffier pred Grzybom o 7,6 sek a tretí zostáva Béreš jr., ktorý už na lídra stráca 1:11,5 min.

V rámci DMACK Tyres Rally 2011 majstrovstiev Slovenska, ktoré sa dnes hodnotia samostatne vyhral úvodný eresku Kajatenowicz pred Grzybom a Bebenekom. Štvrtý bol Melichárek. Problémy s technikou mal Béreš jr., ktorému zhasol motor. Podobný problém mal aj Drotár. Defekt mal Cssente a pre technické problémy odstúpil Kočí. Po ereska aj súrodenci Lapdavský.

Na druhej ereske Wideaczow oplatil Bouffier prehru Kajatanowiczovi a tretí skončil Solowow. Smolu na tejto ereske mal Grzyb, keď sa prednou pravou stranou auta dostal mimo trať a nemohol už pokračovať. Jeho druhé miesto v priebežnom poradí zaujal Solowow, z trtej sa musel porúčať Béreš jr., ktorý má technické problémy.

labdavsky.jpg

Aj na druhej ereske vyhráva v rámci slovnského šampionátu Kajetanowicz, no druhý je už Rzeznik, tretí Bebenek a štvrtý Melichárek. Problémy má opäť Béreš a Drotár, ale pokračujú ďalej. Prvé tri priečky po dvoch rýchlostných skúškach patria trom poľským jazdcom, prvý je Kajetanowicz, druhý Rzezník, tretí Bebenek a štvrtý Melichárek. Béreš je až siedmy a Drotár dvanásty.

Tretia rýchlostná skúška Izdebki (15 km) sa stala korisťou Bouffiera, druhý skončil Melichárek a tretí Rzezník. Za ním skončil Kajetanovicz a Drotár si polepšil a skončil na siedmom mieste. Priebežne si drží Bouffier prvú priečku už s takmer dvojminútovým náskokom pred Rzeznik, tretí je Kuchar a na štvrté miesto klesol Solowow. Ôsmy absolútne je Drotár.

V slovenskom šampionáte si prvé víťazstvo v ereske pripísal Melichárek, ktorý tak odkrojil z náskoku Kajetanowicza v celkovom poradí. V tejto ereske odstúpil Šamo.

grzyb1-1.jpg

Ďalšia dvojica odstupuje

Pokojne môžeme povedať, že Bouffier si stráži svoje postavenie v priebežnom poradí. Na dieviatej ereske skončil na druhom mieste za Kajetanowiczom a pred Solowowom. Štvrtý bol Melichárek. Na druhom mieste priebežne je s viac ako dvojminútovou stratou Rzeznik a tretí je Solowow, ktorý na druhého stráca 17,2 sek.

Do poslednej rundy neodštartovala dvojica jazdcov Jozef Béreš jr. a Jaromír Orsák, ktorá tak nechtiac rozšírila rady odstúpených posádok na tejto náročnej dvojdňovej súťaži. Súboj o prvú priečku v slovenskom šampionáte sa odohráva medzi dvojicou Kajetanowicz a Melichárek, ktorá aj v takom poradí skončila na tejto ereske. Tretí skončil Chuchala a druhým Slovákom v prvej desiatke bol na siedmom mieste Drotár.

Predposlednú rýchlostnú skúšku opäť vyhral Kajetanowicz pred Bouffierom a Solowowom. Melichárek bol šiesty a desiaty Drotár. Bouffier si drží prvú priečku a o druhú sa črtá na poslednej ereske zaujímavý súboj, keď trojica jazdcov môže skončiť na nej. Zatiaľ je druhý Rzeznik s náskokom 8,1 s pred Solowowom a 10,3 s stráca na neho Kuchar.

V ústrety víťazstvu v slovenskom šampionáte kráča Kajetanowicz, ktorý vyhral ďalšiu eresku pred Chuchalom a tretí skončil Melichárek. Ten v priebežnom poradí je druhý, avšak na prvého Kajetanowicza stráca 40,4 s. V prvej desiatke majú prevahu poľské posádky a druhou slovenskou v nej je Drotár s Bánocim.

rzeznik1.jpg

Slovákom ruže nekvitli

Jozef Béreš junior pri vjazde do servisnej zóny dúfal, že sa mechanikom podarí odstrániť problémy s hydraulikou na jeho Škode Fabia WRC, ale márne. Jazdec po vypršaní časového limitu síce chcel vyjsť zo servisu, rýchlo však pochopil, že by ďaleko nedošiel, a tak odstúpil.

To bola voda na mlyn pre Jaroslava Melichárka s Richardom Lasevičom a ich Mitsubishi Lancer WRC 05, aby zdramatizovali súboj o titul majstrov Slovenska.  Ich súperi boli mimo hry, keďže Grzyb vypadol hneď ráno. Melichárek si trúfal na víťazstvo, aby získal maximum bodov, no zdolať suverénne jazdiacich Poliakov Kajetana Kajetanowicza a Jaroslawa Barana v Subaru Impreza nedokázal a skončil druhý. „Naše auto podvozkom nestíha na novšie. Wéercéčko mi je nanič na takýchto skúškach, kde potrebujem dobrý podvozok," zhodnotil Jaro Melichárek.

Prvý Kajetanowicz bol, pochopiteľne, spokojný a rozdával úsmevy na všetky strany. „Včera sme mali problémy s prevodovkou už na prvej skúške. Dnešok bol skvelý, fenomenálny, fantastický... Zviedol som tesný súboj s Bouffierom o prvenstvo v hodnotení poľských majstrovstiev. Okolo trate bolo veľa divákov, ktorí ma mohutne podporovali. Som šťastný, že sa mi podarilo vyhrať aj v rámci slovenských majstrovstiev. Uvidíme sa v Košiciach," povedal Kajetan Kajetanowicz.

meliko-1.jpg

Aj tretie miesto v hodnotení majstrovstiev Slovenska, DMACK Tyres RALLY 2011, putuje do poľských rúk. Zaslúžili sa o to Maciej Rzeznik a Przemyszlaw Mazur v kokpite Peugeotu 207 S2000. Za nimi až do posledných metrov vrcholil súboj o štvrtú priečku. S náskokom 1,4 sekundy ju získali Michal Bebenek a Maciej Wilk s Mitsubishi Lancer EVO X. Piata pozícia padla do rúk Wojciecha Chuchalu s Kamilom Hellerom (Subaru Impreza).

Igor Drotár a Vlado Bánoci na Subaru Impreza WRC boli popri Melichárkovi druhými reprezentantmi Slovenska v prvej desiatke (hoci jazdia s českými licenciami). Na náročných a neznámych tratiach to ani oni nemali jednoduché. Nakoniec si v závere dokázali polepšiť aspoň na šieste miesto. „Bola to veľmi rýchla a náročná súťaž. Zažili sme mnoho situácií, kde sme mohli poškodiť auto i seba. Auto bolo skvelé, ale my sme robili chybičky. Nejaké výlety mimo trať a následná potreba reštartovať motor nás stáli minútu až dve."

bouffier-5.jpg

Poradia v jednotlivých triedach ovplyvnili početné problémy posádok a odstúpenia. Popredné priečky zbieral ten, kto došiel do cieľa a vzájomné rozdiely medzi súťažiacimi sa natiahli na niekoľko minút. Tesný rozdiel medzi prvým a druhým je len v triede 6, kde Markowski s Machelom o 5,6 sekundy porazili svojich poľských krajanov Gryca s Kusnierzom.

Do absolútneho poradia 20. Rajdu Rzeszowski sa zaratúvali oba dni. Suverénne, s takmer s 2,5-minútovým náskokom ho ovládli Francúzi Bryan Bouffier - Xavier Panseri s Peugeotom 207 S2000. Rovnaký špeciál skončil aj na druhej pozícii. V jeho kokpite sedeli Maciej Rzeznik s Tomaszom Mazurom. Bronz získali Michal Solowow a Maciej Baran s Fordom Fiesta S2000. 

k.jpg

20. Rajd Rzeszowski - neoficiálne absolútne poradie:

1. Bouffier/Panseri (FR) Peugeot 207 S2000 1:23:24.2 h
2. Rzeznik/Mazur (PL) Peugeot 207 S2000 +2:25.8
3. Solowow/Baran (PL) FORD Fiesta S2000 +2:37,2
4. Kuchar/Dymurski (PL) Mitsubishi Lancer Evo V. +2:46,4
5. Chuchala/Heller (PL) Subaru Impreza STi TMR +3:10,2
6. Bebenek/Wilk (PL) Mitsubishi Lancer Evo X +3:49,5
7. Drotár/Bánoci (SR) Subaru Impreza WRC +5:39,3
8. Chmielewski/Dachowski (PL) Citroen DS3 +6:34,0
9. Kujawski/Zegarmistrz (PL) Renault Clio R3 +8:14,6
10. Markowski/Machela (PL) Citroen C2 R2 Max +8:34,7

labdavsky.jpg

Neoficiálne poradie v rámci majstrovstiev Slovenska, DMACK Tyres RALLY 2011:

1. Kajetanowicz/Baran (PL) Subaru Impreza 41:16,1 min.
2. Melichárek/Lasevič (SR/ČR) Mitsubishi Lancer WRC 05 +36,8 s.
3. Rzeznik/Mazur (PL) Peugeot 207 S2000 +53,3
4. Bebenek/Wilk (PL) Mitsubishi Lancer EVO X +1:26,6 min.
5. Chuchala/Heller (PL) Subaru Impreza +1:28,0
6. Drotár/Bánoci (SR) Subaru Impreza WRC +3:01,6
7. Chmielewski/Dachowski (PL) Citroen DS3 +3:16,0
8. Markowski/Machela (PL) Citroen C2 R2 +4:04,8
9. Kornicki/Hundla (PL) Citroen C2R2 Max + 4:37,5
10. Ondrej/Gomori (SR) Mitsubishi Lancer EVO VI + 4:53,7

rzeznikm.jpg

Víťazi jednotlivých tried

11: Melichárek/Lasevoič (Mitsubishi Lancer WRC05)
2: Kajetanowicz/Baran (Subaru Impreza TMR)
3: Chuchala/Heller (Subaru Impreza STi TMR)
5: Chmielewski/Dachowski (Citroen DS3)
6: Markowski/Machela (Citroen C2 R2 Max)
7: Molnár/Parihus (Škoda Fabia 16V)
F3: Žeňuch/Bačinský (Nissan Sunny GTi)
F4: Lorenčík/Rusnáčik (Mitsubishi Lancer EVO X)

ECCE RALLYE, Tlačové stredisko, DMACK Tyres RALLY 2011 majstrovstvá Slovenska

melico-2.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri