Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Prekročenia rýchlosti - tresty a stanovisko Laroco a Auto Klubu Košice

Thursday, 07. 04. 2011 - 10:58, T. Szabosi   

Prekročenia rýchlosti - tresty a stanovisko Laroco a Auto Klubu Košice

Ako je známe na podujatí Štart Auto Eger Rallye 2011 boli kvôli prekročeniu rýchlosti udelené peňažné tresty. V súvislosti s týmto rozhodnutím by sme chceli podať nasledovné informácie.

Meranie rýchlosti uskutočnil Policajný zbor okresu Heves a výsledky merania úradne odovzdal organizátorovi podujatia. Pri odovzdávaní výsledkov Polícia dôrazne požiadala vedenie súťaže aby v rámci športových predpisov boli udelené zodpovedajúce tresty pretože miesta meraní boli vybrané na základe sťažností občanov. V záujme zachovania spolupráce medzi organizátorom a miestnou políciou boli na základe platných predpisov udelené tresty.

Od začiatku administratívneho preberania nemá organizačný výbor rozhodovacie právomoci a nepodieľa sa na rozhodovaní. Riadenie súťaže uskutočňuje riaditeľ súťaže a Rada športových komisárov.
Na základe podkladov od polície je možné udeliť tresty podľa Športových predpisov pre FIA majstrovstvá v rally:

15.3 Prekročenie rýchlosti počas súťaže
15.3.1 Prekročenie povolenej rýchlosti počas súťaže bude mať za následok pokutu udelenú riaditeľom súťaže nasledovne: prekročenie rýchlostného limitu - na 1 km/hod.
jazdci s prioritou A 25 €
jazdci s prioritou B 15 €
neprioritní jazdci 10 €
15.3.2 Výška tejto pokuty sa nebude meniť na základe akejkoľvek pokuty uloženej políciou.

Trest udelil riaditeľ súťaže podľa tu uvedených predpisov, ktoré neumožňujú inú voľbu. Peňažné tresty od súťažiacich prevzal zástupca MNASZ do pokladne MNASZ, tieto peniaze nepatria organizátorovi.

Upozorňujeme na bod 15.3.2 tu uvedeného FIA predpisu, ktorý deklaruje, že peňažný trest udelený na súťaži nemá vplyv na ďalšie konanie polície vo vzťahu k tomuto porušeniu predpisov.

Prosíme súťažiacich aby popri dodržiavaní športových predpisov venovali osobitnú pozornosť dodržiavaniu dopravných predpisov, veď je to náš spoločný záujem v záujme budúcnosti športu.

s pozdravom: Organizačný výbor Start Auto Eger Rallye 2011

Tibor Szabosi;co8c5191-2.jpg

Stanovisko Auto Klubu Košice

Rozhodnutie riaditeľa súťaže č. 7 sa dotklo aj 10 posádok súťažiacich v rámci MSR, z ktorých dve uloženú pokutu uhradili pri prevzatí rozhodnutia na riaditeľstve súťaže zástupcovi MNASZ. Ostatní súťažiaci uložené peňažné tresty nezaplatili.

Pri posúdení vzniknutého problému je potrebné si uvedomiť, že v zmysle predpisov FIA je možné za prekročenie rýchlosti počas obhliadky trate a samotnej súťaže za jedno porušenie uložiť dva tresty. Jeden trest ukladá riaditeľ súťaže v rámci jeho športovej právomoci a súbežne môže uložiť trest aj Polícia v rámci platných predpisov danej krajiny.

Čo sa týka rozhodnutia riaditeľa súťaže v rámci jeho športovej právomoci je treba zdôrazniť, že dokazovanie pri pokute udelenej políciou a dokazovanie pri udelení trestu riaditeľom súťaže sa riadia úplne inými a nestotožniteľnými zásadami. Základný rozdiel je v tom, že pri treste uloženom Políciou je možné, aby si osoba ktorej sa vec týka, v rámci správneho konania vyžiadala dôkaz daného skutkového stavu - napr. fotka, záznam na videu a podobne.
Pri uložení peňažného trestu riaditeľom súťaže je podkladom pre rozhodnutie oznámenie Polície o nameraných hodnotách. Toto oznámenie nemusí byť doložené podrobnou dokumentáciou.

Pre úplnosť je potrebné uviesť, že podľa maďarských zákonov je Polícia oprávnená (z dôvodu ochrany osobných údajov) poskytnúť dokumentáciu o porušení dopravných predpisov len vlastníkovi vozidla. Túto dokumentáciu spracováva na základe podkladov z jednotlivých regiónov Maďarska spoločná centrála v Budapešti. Táto po zistení majiteľa zašle mu podklady pre úhradu pokuty aj s odkazom na webstránku (spolu s príslušným jedinečným kódom), na ktorej si každý majiteľ vozidla môže dokumentáciu o priestupku overiť.
Napriek tomu na žiadosť slovenského spoluorganizátora požiadal maďarský organizátor o právne stanovisko, či nie je možná výnimka a či nie je možné, aby Polícia poskytla konkrétnu podrobnú dokumentáciu organizátorovi súťaže.

O tom, že polícia bude rýchlosť merať, boli súťažiaci výslovne upozornení v Zvláštnych ustanoveniach a na rozprave slovenských posádok pred súťažou. Myslíme si, že reakcia posádok na riaditeľstve súťaže nebola dôstojná reprezentácii našej republiky v zahraničí.

V prípade neuhradenia peňažného trestu v lehote 48 hodín vstupuje do konania národná asociácia, ktorá má na základe FIA MŠP (a aj Ročenky SAMŠ) uložiť trest suspenzie do termínu, pokiaľ nebude peňažný trest uhradený.

Na základe informácie od MNASZ, peňažný trest má byť uhradený na účet:

Príjemca: MNASZ
Banka príjemcu: Raiffeissen Bank
IBAN: HU82 1200 1008 0010 3962 0030 0008
SWIFT: UBRTHUHB
číslo účtu: 0100-103962-003

Odporúčame uviesť ako variabilný symbol štartovné číslo a prípadne aj názov súťažiaceho (ak to systém platby umožní).

Auto Klub Košice

 

Vyjadrenie k rozhodnutiu riaditeľa súťaže Rally Eger - Suspenzia

Rally Eger - Suspenzia dotknutých posádok do doby uhradenia pokuty



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri