Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Trendy

Nissan pripravuje koncept ESFLOW

Thursday, 24. 02. 2011 - 17:09, Ivan Václavík   

Nissan pripravuje koncept ESFLOW

Vyzerá ako športový automobil, jazdí ako športový automobil a má dokonca aj výkon športového automobilu. Niečím sa však predsa len od všetkých športových áut odlišuje: poháňa ho elektrina. Koncept elektromobilu Nissan ESFLOW využíva techniku priekopníckeho Nissanu LEAF.

nissan-esflow75696-1-5g.jpg

Poukazuje na to, že šoférovanie môže byť aj v budúcnosti rovnako zábavné ako je v súčasnosti. Jeho premiéra bude na autosalóne v Ženeve začiatkom marca.

Koncept plne elektrického športového automobilu ESFLOW má dvojsedadlovú karosériu a pohon zadných kolies. Dva elektromotory sú rozdelené po stranách, každý pre jedno zadné koleso. Nízko uložené laminované lithium-iontové batérie pomáhajú optimálne rozložiť hmotnosť vozidla. Športový štýl karosérie je zvýraznený čelným sklom so širokým výhľadom. Tento elektromobil zrýchli z 0 na 100 km/h pod 5 sekúnd. Na jedno nabitie má dojazd vyše 240 kilometrov.

nissan-esflow75589-1-5g.jpg

Automobilka Nissan má na trhu povesť výrobcu úspešných športových automobilov. Okrem toho sa môže pochváliť aj tým, že vyvinula prvé praktické rodinné vozidlo s nulovými emisiami na svete, ktoré získalo ocenenie Európske auto roku 2011 - Nissan LEAF. Teraz sa Nissan rozhodol obe tieto skúsenosti skombinovať - spojil ich do jedného dvojmiestneho konceptu ESFLOW, ktorý má ponúknuť predstavu o športovom vozidle budúcnosti s nulovými emisiami. Zároveň vyvracia predstavu o tom, že šoférovanie ekologicky šetrného automobilu je na úkor radosti z jazdy.

Z pohľadu vývoja nie je ESFLOW prestavbou existujúceho vozidla so spaľovacím motorom na elektromobil, ale športovým vozidlom, konštruovaným od počiatku ako automobil s nulovými emisiami. To znamená, že konštruktéri Nissanu mali pri optimálnom rozmiestňovaní prvkov pohonnej sústavy a batérií úplne voľné pole pôsobnosti, čo prispieva k vynikajúcim jazdným vlastnostiam a posilňuje zážitok z jazdy.
Dlhá kapota prechádzajúca do strmo skloneného čelného skla so širokým výhľadom, kompaktná kabína, usádzajúca vodiča a spolujazdca presne nad ťažisko vozidla a mohutné podbehy, skrývajúce nízkoprofilové pneumatiky nenechajú nikoho na pochybách, že ESFLOW je rýdzo športovým automobilom s odkazom na klasické i súčasné športiaky značky Nissan.

nissan-esflow75588-1-5g.jpg

Hliníkový podvozok zakrýva karoséria z kompozitu s vlastným ochranným rámom pre zvýšenú bezpečnosť vodiča i spolujazdca, ak by sa auto prevrátilo. ESFLOW je postavený na rovnakých technológiách aké využíva Nissan LEAF. Koncept má pohon zadných kolies dvoma elektromotormi, uloženými uprostred nad ich osou. To zabezpečuje mimoriadnu stabilitu vozidla.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri