Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Napínavé víťazstvo Michala Gálika na Rally Jelšava 2024

Sunday, 31. 03. 2024 - 20:40, Miroslav Majláth   

Napínavé víťazstvo Michala Gálika na Rally Jelšava 2024

Voľné rally podujatie, Amater Rally Jelšava 2024  napriek polámaným poloosám vyhral Michal Gálik na vozidle Subaru Impreza.

 

T. Szabosi;asf77851-2.jpg

Tridsaťročný Dobšinčan, Michal Gálik začínal s motoristickým športom dosť neskoro. V mladosti sa totiž viac inklinoval k bojovým umeniam. V rodnej Dobšinej však vďaka pretekom automobilov do vrchu a rôznym rally súťažiam veľmi rýchle „pričuchol“ k vôni benzínu a spálených pneumatík.

T. Szabosi;asf77313-2.jpg

„Všetko sa to začalo niekedy v roku 2016, keď ma kamaráti nahovorili aby som išiel vyskúšať halové motokáry. Vyskúšal som, darilo sa mi a tak ma to chytilo. Nakoniec som začal jazdiť Indoor karting,“ vysvetlil úvodom Michal Gálik.

T. Szabosi;asf77842-2.jpg

Od motokár ku autám nie je vôbec ďaleko a inak tomu nebolo ani u Michala. Už v roku 2019 sa posadil do Subaru Impreza a vyskúšal si svoje prvé preteky v rámci seriálu Winter Cup. Po dvoch rokoch prišiel presun do disciplíny automobilový slalom, ktorá evidentne Michalovi „sadla“.

asr65026.jpg

V sezóne 2022 sa totiž v spolupráci s vozidlom Subaru Impreza tešil Michal tešil zo zisku titulu absolútneho Majstra Slovenska v automobilovom slalome. Ak pripočítame aj titul v triede, doma boli hneď dva majstrovské poháre.

asr64010.jpg

„Automobilový slalom mi naozaj sadol a každé preteky som si poriadne užíval. Navyše sa mi dobrou prípravou auta darilo bodovať medzi najrýchlejšou trojkou na každých pretekoch, čo vo finále znamenalo zisk titulu absolútny majster. Okrem toho, že mi táto disciplína robila radosť, bola to aj výborná príprava na mnou vysnívanú disciplínu rally,“ pokračoval Michal v rozprávaní.

asr65030.jpg

Začiatok roku 2022 priniesol nové auto. Bolo to Mitsubishi Lancer EVO IX, ktoré na Slovensku už rally súťaže jazdilo. Tým sa Michal Gálik priblížil svojmu snu na dosah a svoju debutovú rally súťaž si, síce iba v úlohe predjazdca, vyskúšal na Rallye Tatry 2022. V priebehu sezóny 2022 absolvoval Michal Gálik s vozidlom Mitsubishi viacero slalomov, ale zviezol sa aj na ďalších rally súťažiach, či už na Bzenove, či v Dobšinej. Jedno však bolo isté, Mitsubishi malo svoje muchy a ak chcel s ním plnohodnotne bojovať v rámci slovenského rally šampionátu, potrebovalo poriadnu prípravu. Tá mala prebehnúť v Košiciach začiatkom roku 2023. Žiaľ, tam už auto nedorazilo.

Team

„Po ceste do Košíc, kam som viezol auto spolu s mojim otcom sme mali nehodu a Mitsubishi pri nej bolo totálne zničené. Veľmi ma to mrzí, auto bolo na vozíku, ktorý v silnom vetre rozhodilo a my sme skončili mimo cesty. Nám sa našťastie nestalo nič, ale Mitsubishi aj s vozíkom išli rovno do zberu. A tam predbežne skončil aj môj sen o slovenskom rally šampionáte,“ skonštatoval smutne Michal Gálik.

T. Szabosi;asf76510-2.jpg

Michal však nie je človek čo sa ľahko vzdáva a tak sa pustil do ďalšieho boja. Jeho pracovným nástrojom je od spomínaného smutného momentu Subaru Impreza, ktoré síce má všetky bezpečnostné prvky, žiaľ podvozok, motor a prevodovka sú úplne sériové. Aj preto v sezóne 2023 zvolil si preto za svoju disciplínu hlavne maďarský seriál MiniRally Cup a slovenský slalom. V Maďarsku mu po sezóne v konečnom zúčtovaní patrilo absolútne víťazstvo a na Slovensku v slalome tretie miesto absolútne.

T. Szabosi;asf77323-4.jpg

Sezóna 2024 na Slovensku sa rozbehla práve počas Veľkonočného víkendu v Jelšave, kde sa konalo voľné podujatie. Tu, počas Bielej Soboty Michal bojoval spoločne so spolujazdcom Martinom Bergelom a v cieli im patrilo absolútne víťazstvo. A to aj napriek faktu, že oproti Michalovmu „sériovému“ Subaru sa postavili na štart plnohodnotné rally vozidlá. Navyše Michal pred cieľom posledného meraného úseku zlomil obe poloosi a do cieľa dorazil vlastne už iba samospádom.

Team

„Bol som rád, že v Jelšave organizátor pripravil  jednoduchú, ale dobrú rally súťaž. Nám sa od začiatku darilo robiť dobré časy, no po prejazde poslednou zákrutou posledného meraného úseku, som počul ako praskli obe pravé poloosi, našťastie trať smerovala trošku z kopčeka a tak som sa vyslovene do cieľa dokotúľal. Aj som si myslel, že tam bude veľká strata, ale po pozretí do výsledkov som zistil, že napriek tejto poruche sme boli najrýchlejší, čo ma veľmi potešilo,“ uzavrel rozprávanie Michal Gálik.

T. Szabosi;jm1a3993.jpg

Michal má v tomto roku jasne stanovený cieľ. Absolvovať seriál MiniRally Cupu ako v Maďarsku ako aj na Slovensku a okrem toho, ak bude dostatok času, ukázať sa svojim priaznivcom aj v rámci nejakého automobilového slalomu. Kde a či to tak bude sa dozvieme neskôr.

Miro Majláth

T. Szabosi;asf77856-5.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri