Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally

McRae nemal v čase pádu helikoptéry platnú licenciu

Thursday, 12. 02. 2009 - 11:43, Andrej Haverda   

McRae nemal v čase pádu helikoptéry platnú licenciuBývalý svetový šampión v rely Škót Colin McRae nemal počas osudného riadenia helikoptéry, ktorá v septembri 2007 spadla a zahynuli v nej štyria ľudia, platné oprávnenie na pilotovanie stroja. Vo štvrtok to oznámil Úrad pre vyšetrovanie leteckých nešťastí (AAIB). Päť rokov platná licencia mala 39-ročnému McRaeovi vypršať vo februári 2005 a špeciálne povolenie na pilotovanie daného typu helikoptéry stratilo účinnosť v marci 2007. Podľa špecialistov z AAIB mohli majstra sveta z roku 1995 pomýliť dátumy jednotlivých jeho oprávnení, takmer určite sa však nemohol pomýliť pri určovaní typu vrtuľníka, ktoré mohol riadiť.
                                                                                                         

Pri páde stroja v blízkosti McRaeovho domova v škótskom Lanarku prišiel o život okrem pilota aj jeho päťročný syn Johny, ako aj dvojica blízka rodine McRaeho - šesťročný Ben Porcelli a 37-ročný Graeme Duncan. Ďalšie vyšetrovanie prinieslo aj detaily o dôvodoch pádu stroja. Podľa AAIB sa McRae snažil vmanévrovať do údolia v príliš nízkej letovej hladine, pričom listom rotora sa zachytil o skupinu stromov, čo málo za následok fatálny pád. K zachyteniu o koruny stromov mohlo podľa vyjadrenia úradu prísť neočakávaným prudkým manévrom, pri ktorom pilot stratil na chvíľu orientáciu.
                                                                                               

Rodák z Lanarku McRae, motoristický majster sveta 1995 a druhý v celkovom poradí seriálu v sezónach 1996, 1997 a 2001, bol vlastníkom licencie na pilotovanie vrtuľníka a často ju využíval. Počas svojej motoristickej kariéry sa zúčastnil na 146 podujatiach MS rely a získal v rokoch 1993 - 2002 spolu 25 víťazstiev, čo znamená tretie miesto v historickom poradí. Debutoval v roku 1987 vo Švédsku. Poslednú kompletnú sezónu absolvoval v roku 2003. Neskôr sa pokúšal napríklad o úspech na pretekoch Paríž - Dakar či 24 hodín Le Mans. Jazdil pre značky Subaru, Citröen, Ford a Škoda. Ešte v roku 2006 štartoval v seriáli MS v Turecku. Bol ženatý a s manželkou Alison mal potomkov Hollie a spomenutého Johnyho - jednu z obetí tragédie.

Zdroj: SITA





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri