Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Extra

Mazda opäť prináša prelomové riešenia

Wednesday, 23. 03. 2011 - 00:01, Ivan Václavík   

Mazda opäť prináša prelomové riešenia

Japonská automobilka Mazda počas svojej 90-ročnej histórie neraz prekonávala konvenčné myslenie a prekážky zdolávala hľadaním prelomových riešení. Ako jediný japonský výrobca dosiahla úspech s rotačným motorom a veľmi cenné je víťazstvo v pretekoch 24 hodín Le Mans v roku 1991. Takýto výkon sa už nepodarilo dosiahnuť žiadnemu inému japonskému výrobcovi automobilov.

mazda-minagi-2011-4g.jpg

Nadšenie pre prelomové riešenia v Mazde prekvitá i v súčasnosti. Na tohtoročnom autosalóne Ženeva 2011 spoločnosť Mazda Motor Corporation predstavila vo svetovej premiére koncepčné vozidlo Minagi.

mazda-minagi-2011-7g.jpg

Koncept kompaktného SUV crossoveru Minagi je predzvesťou novej generácie vozidiel Mazda a sú v ňom v plnej miere zakomponované úplne nové technológie SKYACTIV, ktoré sa týkajú pohonu, podvozka, karosérie a bezpečnosti.

mazda-minagi-2011-5g.jpg

Minagi symbolizuje vývoj dizajnu značky Mazda pre novú éru. Je štýlovým vyjadrením nahromadenej energie. V Japončine jej názov vyvoláva obraz predmetu pulzujúceho energiou a dokonale odzrkadľuje rýchlosť, obratnosť a temperamentný charakter vozidla.

mazda-minagi-01g.jpg

V prípade konceptu Minagi sa dizajnéri Mazdy zamerali na vzhľad gepardov pri love. Hlava geparda je umiestnená vysoko, zatiaľ čo dlhé, mocné a obratné končatiny držia jeho štíhly trup narovnaný, aby zviera mohlo rýchlo meniť smer pri vysokej rýchlosti.

mazda-minagi-02g.jpg

Dizajnéri Mazdy si stanovili za cieľ vyjadriť moment, keď šelma zmrští svoje svaly a je pripravené na šprint a skok po svojej koristi.

mazda-shinari-01g.jpg

Ďalším koncepčným vozidlom je štvordverové, štvormiestne športové kupé s vonkajším tvarom vyjadrujúcim napätie, obratnosť a silu.

mazda-shinari-32g.jpg

Nazvali ho Shinari, pričom toto japonské slovo označuje silu, poddajnosť a výraznú pružnosť, ktorá je badateľná pri skrúcaní alebo ohýbaní predmetov s vysokou pevnosťou v ťahu (napríklad oceľ alebo bambus).

mazda-shinari-05g.jpg

Môže sa tiež vzťahovať na vzhľad človeka alebo zvieraťa, keď pružne prispôsobuje svoje telo pri rýchlom pohybe. Presne tento pohyb inšpiroval dizajnérov Mazdy pri vyjadrení motívu KODO - duša pohybu.

mazda-shinari-06g.jpg

Pozornosť návštevníkov vzbudila takisto špeciálna edícia modelu Mazda MX-5 Spring 2011 pre európsky trh; tento ikonický roadster je najpredávanejším dvojmiestnym športovým automobilom s otvorenou strechou na svete. Doteraz z neho vyrobili vyše 900 000 kusov.

mazda-mx-5-spring-edition-2011-g-1.jpg

Špeciálna edícia Spring 2011 je v ponuke s riadením na ľavej strane s 1,8-litrovým benzínovým motorom (s výkonom 126 k). V Spojenom kráľovstve budú predávať aj verziu s dvojlitrovým benzínovým motorom (s výkonom 160 k). Oba motory sú kombinované s 5-stupňovou manuálnou prevodovkou. Žiaľ, toto auto nebude k dispozícii pre Slovensko.

V závislosti od krajiny je model 1.8L v ponuke vo verzii s látkovou alebo pevnou sklápacou strechou. Model 2.0L s pevnou sklápacou strechou je v k dispozícii len v Spojenom kráľovstve.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri