Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Martin Koči obhájil titul

Sunday, 20. 10. 2019 - 20:02, Ľuboš Kašický   

Martin Koči obhájil titul

Až posledný súťažný deň Majstrovstiev Slovenska v rely rozhodol o tom, kto bude nový majstrom Slovenska. V dramatickej naháňačke bol nakoniec rýchlejší Košičan Martin Koči.

 

c30i8306.jpg

Vlani sa majstrovský súboj v Košiciach skončil predčasne odstúpením Grzegorza Grzyba už v úvode súťaže. Tento rok sa bojovalo do posledného kilometra a užívali si to posádky aj fanúšikovia. „Dali sme do toho všetko. Nedá sa nič robiť. Martin bol dnes rýchlejší a gratulujem mu k víťazstvu aj k titulu,“ statočne s úsmevom znášal porážku v poslednom súťažnom dni sezóny MSR 2019 Poliak Grzegorz Grzyb. Na druhej strane však panovala veľká spokojnosť a radosť. „Je to veľká radosť. Tešíme sa, že sme obhájili majstrovský titul. Bol to krásny súboj, krásna sezóna. Sme spokojní,“ ťažko hľadal slová Martin Koči, ktorý v Košiciach vybojoval už piaty súťažný deň sezóny (Grzyb štyri) a mohol oslavovať titul.

c30i7528.jpg

Včera sa všetko rozhodovalo na poslednom úseku, kde obaja favoriti na titul svoje Škody Fabia R5 „pichli“ a došli so stratou na defektoch. Dnes si preto dávali pozor a hoci sa priebeh od úvodu podobal tomu včerajšiemu, tak dnes už to na záverečnom krátkom úseku na Bankove (RS11) zvládli obidve posádky bez problémov. Posádka Martin Koči a Rado Mozner bola po celý čas rýchlejšia a vyhrala prvých päť meraných úsekov. V tom poslednom si Košičania dali „bacha“ a eresku síce vyhral (o jedinú desatinu sekundy) Grzyb, ale to už nestačilo. Poľská dvojica Grzegorz Grzyb a Jakub Wróbel sa musela, so stratou takmer pätnástich sekúnd, uspokojiť s druhým miesto. Aj v súčte oboch dní bol nakoniec rýchlejší Koči o osem sekúnd a stal sa tiež absolútnym víťazom 45.ročníka Rallye Košice 2019. Poliakom patrí aj druhé miesto v absolútnom hodnotení sezóny MSR 2019, hoci získali väčší počet bodov. Pravidlo, ktoré vraví o odpočítaní troch najhorších výsledkov sezóny, však rozhodlo v prospech Košičanov a titul ostáva na Slovensku.

Tibor Szabosi;c30i5194-13.jpg

Veľmi pekne si celú súťaž kontroloval Roman Odložilík, ktorý po obidva dni skončil na treťom mieste a bronzová medaila mu patrí aj za celú sezónu MSR 2019. „Víkend bol veľmi náročný. Trate sú tu krásne a pripomínajú mi náš Český Krumlov. My sme však vedeli, že na favorizovanú dvojicu pred nami nemáme a tak sme sa sústredili na zisk tretieho miesta. To sa nám podarilo a sme spokojní,“ zhodnotil spokojný Roman Odložilík (Škoda Fabia R5), ktorý si za sebou ustrážil Karla Trněného, Vlasta Majerčáka (obaja Ford Fiesta R5) aj Igora Drotára (Škoda Fabia R5). Zvlášť Prešovčan však zasluhuje uznanie, lebo po včerajšku ho o cenný čas pripravil defekt v úvode etapy a v absolútnom poradí oboch dní tak skončil až šiesty. V druhej etape, ktorá sa počítala ako samostatný súťažný deň však Drotár s Ferenczom jazdili pekné časy a skončili na štvrtom mieste. Ak si uvedomíme, že Igor tento rok oslavuje 65 rokov, tak klobúk dolu!

Tibor Szabosi;c30i5042-18.jpg

Mimochodom veľmi pekne išiel aj ďalší veterán, Jožo Béreš. Debraďčan síce jazdí historikov na nadupanom Forde Sierra Cosworth, no popreháňal aj modernejšie autá. „Včera nás trochu potrápilo turbo, no dnes to bolo lepšie a podarilo sa nám zopár pekných časov,“ nesťažoval sa spokojný Jožo Béreš starší.

c30i6459-1.jpg

Napriek ideálnym jesenným podmienkam (slnečno, sucho, príjemných cca 20 °C) sa druhý súťažný deň niektorým posádkam nevydaril. Včerajší víťaz Triedy 3, Dominik Benček, odstúpil pre poruchu už na štarte prvej eresky a včerajší víťaz dvojkoliek a Triedy 6, Kamil Švec, to musel vzdať na poslednom úseku! Tak sa stalo, že zaslúžene si dnes v Triede 3 doviezli víťazstvo bratia Lapdavskí na Subaru Impreza a Triedu 7 aj „dvojkolky“ vyhrali Igor Plichta a Michal Svat.

standings-leg2-ke19-final.jpg

Zaujímavé bolo, že Triedu 6 dnes vyhral Košičan Mário Gallovič (Peugeot 106), no neskôr bol diskvalifikovaný a víťazom sa stala posádka Kolek a Mencel (tiež Peugeot 106). Triedu 5 vyhrala česká posádka Frána a Odvárka s Citroenom DS3 R3T. V Triede 12 sa z víťazstva v nedeľu radovala posádka Fusko a Tokoli so Seatom Leon. Triedu 11 dnes po návrate na trať (v sobotu odstúpil už na RS2) vyhrala posádka Milo Majerčák a Jožo Tischler (VW Polo Proto).

c30i7369.jpg

Slovenský Rally Pohár sa stal korisťou posádky bratov Spišákovcov (Lada VFTS), ktorí odrazili veľký útok Tomáša Polovku s Danom Turcsányim na Seate Ibiza. To napokon rozhodlo aj o titule v prospech Paľa Spišáka a Števa Spišáka.

c30i8310-1.jpg

Sezónu Majstrovstiev Slovenska v rely 2019 máme za sebou. Poznáme v poradí 27-meho slovenského šampióna automobilových súťaží a teraz nás čaká vyhodnotenie, zopár „guľáš-party“ a už sa bude tvrdo pracovať na príprave sezóny 2020. Zatiaľ si pozrite výsledky a čoskoro aj galériu.

asf-7457.jpg

asf-7350.jpg

asf-7870.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri