Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Bogota miešala karty

Saturday, 19. 10. 2019 - 22:55, Ľuboš Kašický   

Bogota miešala karty

Nečakane dramatický záver prvého súťažného dňa košickej rely. O tom, kto bude novým slovenským šampiónom sa rozhodne až v nedeľu.

 

45.ročník košickej súťaže je záverečným podnikom Majstrovstiev Slovenska v automobilových súťažiach a má rozhodnúť o dvadsiatom siedmom titule absolútneho slovenského šampióna. V hre sú už iba dve posádky - Martin Koči s Radom Moznerom a Grzegorz Grzyb s Jakubom Wróbelom (obaja na vozidle Škoda Fabia R5).

grz02.jpg

Lepšie do súťaže vyštartoval Košičan Martin Koči, ktorý z dnešných piatich rýchlostných skúšok vyhral hneď prvé štyri za sebou a do rozhodujúceho meraného úseku nastupoval s náskokom takmer štrnásť sekúnd na Poliaka Grzyba. „Začali sme dobre. Sme koncentrovaní. Ešte urobíme drobné úpravy v nastavení, no všetko ide fajn,“ pôsobil vyrovnaným a sebavedomým dojmom po prvej sekcii Košičan. „Je to ťažká súťaž. Snažili sme sa ísť čo najlepšie. Do cieľa je však ešte ďaleko,“ vedel svoje aj Grzyb.

Tibor Szabosi;c30i6092-22.jpg

Ak v prvej sekcii boli priam ideálne jesenné podmienky Babieho leta, tak z pribúdajúcim časom sa slnko vytratilo a trať vychladla. Majstrovský súboj brilantných pilotov však nekompromisne pokračoval ďalej. O dôležitých bodoch z prvého súťažného dňa sa rozhodovalo na poslednom úseku – na zradnej Bogote. Úzka lesná cesta je málo používaná a bola plná popadaného lístia. Štartovalo sa až za tmy o devätnástej podvečer. Prvý išiel na trať Martin a jeho čas v cieli všetkých zarazil. „Dostali sme defekt. Ani neviem kde. Asi dvanásť kilometrov sme išli na defekte. Nevypustili sme to však a urobili sme dobre,“ vysvetľoval v cieli Koči. Stratil prakticky minútu na najlepšieho pilota v rýchlostnej skúške, ktorým bol Roman Odložilík (Škoda Fabia R5) a skončil šiesty.

Tibor Szabosi;c30i5066-24.jpg

Grzegorz Grzyb však pichol koleso tiež! „Nechápem kde. Aj my sme došli na defekte, no nakoniec to stačilo, lebo sme stratili menej ako Martin,“ povedal po prvom súťažnom dni Grzyb, ktorý tak v súčte vyskočil na prvé miesto a pripísal si ta v sezóne už štvrtýkrát najväčší počet bodov. Poliak však vzápätí chlapsky ocenil aj výkon svojho súpera. „Martin išiel super celý deň. Vedeli sme, že je domáci a bude veľmi rýchly. Snažili sme sa s ním celý čas držať tempo. Je to pekný súboj,“ usmieval sa v cieli Grzyb.

grz01.jpg

Pred posledným súťažným dňom sezóny majú obhajca titulu Martin Koči aj vyzývateľ Grzegorz Grzyb rovnaký počet bodov (škrtajú sa totiž tri najhoršie výsledky v sezóne). Šampiónom sa tak stane ten, kto bude v cieli rýchlejší. Je to tá najlepšia správa pre divákov, ktorí si budú môcť užiť súboj až do posledného kilometra.

Tibor Szabosi;c30i5273-17.jpg

Zaujímavé to môže byť ešte aj v súboji o titul druhého vicemajstra Slovenska, kde sú teoreticky v hre stále ešte traja pretekári. Najbližšie k bronzu má Roman Odložilík, ktorý aj v prvom súťažnom dni došiel na treťom mieste. V hrej je však aj Karel Trněný a teoreticky aj Igor Drotár. Prešovčanovi, ktorý dnes dostal defekt v úvode podobne, ako v Krtíši, sa však už škrtá jeden výsledok a je na tom najhoršie (Čechom sa neškrtá žiadny výsledok, pretože trikrát nebodovali).

V Triede 3 je už istým šampiónom Tomáš Konečný, ktorý do Košíc neprišiel a tak si druhým miestom v sobotu titul vicemajstra poistil Lukáš Lapdavský (Subaru Impreza). Triedu vyhral Dominik Benček na Mitsubishi Lancer Evo IX.

standings-leg1-ke19.jpg


V ďalších triedach si povedzme, že Triedu 5 vyhral Čech Frána s Citroenom DS3. V Triede 6 dominoval Kamil Švec (Peugeot 208 R2), ktorému chýbal súper Koiš. Triedu 7 ovládol stále úradujúci šampión triedy, Igor Plichta (Citroen Saxo). Historikov aj napriek problémom s turbom vyhral nestarnúci Jožo Béreš s Fordom Sierra Cosworth a svojimi časmi popreháňal aj súperov v prvej desiatke. V Triede 11 vyhral Roman Popovič (Ford Fiesta Proto) a v Triede 12 Fero Fusko so Seatom Leon.

V Slovenskom Rally Pohári bol v sobotu najrýchlejší Paľo Špišák na Lade VFTS, ktorý svojmu rivalovi v boji o titul, Tomášovi Polovkovi na Seate Ibiza, dokázal poodskočiť o 44 sekúnd.

V nedeľu 45.ročník Rallye Košice pokračuje druhou etapou, ktorá je posledným súťažným dňom sezóny a posádky dostanú body násobené 1,5 násobkom. Začína sa ráno o ôsmej a končí slávnostným vyhlasovaním víťazov na námestí o 14:40 hod. posádky čakajú tri sekcie po dva úseky a celkovej dĺžke 65 ostrých kilometrov.

Tu si môžete pozrieť výsledky.

Foto doplníme čoskoro.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri