Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Marián Kalina vybojoval majstrovský titul v skupine a triede 6

Thursday, 14. 09. 2023 - 19:03, Miroslav Majláth   

Marián Kalina vybojoval majstrovský titul v skupine a triede 6

Majstrom Slovenska v pretekoch automobilov do vrchu v skupine 6 a triede 6 sa v sezóne 2023 stáva Marián Kalina. Asi takto nejako by znelo moderátorské zahlásenie v televíznych správach.

 

Tibor Szabosi;asf78188-1.jpg

Tridsaťjeden ročný sympatický chalan pochádzajúci z obce Henckovce pri Rožňave sa s motoristickým športom stretával už od útleho veku a to vďaka neďalekej Dobšinej, kde sa každoročne konali preteky automobilov do vrchu a pred dlhými rokmi aj rally súťaže. A to bol základ na to, aby ho to ťahalo za volant pretekárskeho vozidla.

Tibor Szabosi;asf75653-3.jpg

„Je pravda, že od malička som chodieval s otcom, alebo krstným otcom na preteky. A to nielen do Dobšinej, ale napríklad aj na Pezinskú Babu, kde som bol prvýkrát ako šesť ročný. Práve tu sa vtedy jazdil európsky šampionát a ja som neskutočne obdivoval všetkých tých jazdcov. Boli to v mojich očiach doslova hrdinovia,“ začal s rozprávaním Marián Kalina.

Tibor Szabosi;asf-0110-10.jpg

Detský sen bol na svete, alebo lepšie povedané v Majovej hlave a tak bola iba otázka času, kedy túto lásku pretaví na realitu. To sa stalo pred viacerými rokmi a nebol to práve volant, čo Majo držal v rukách.

Tibor Szabosi;asf-0938-5.jpg

„No veru volant to nebol, ale bol to rozpis na rally a namiesto rúk a nôh som používal iba ruky na prevracanie strán v rozpise a ústa na diktovanie. Celé to začalo tým, že som vojak z povolania a bol som preradený do Nitry. Tu som sa zoznámil s Vladom Vlhom, ktorý ma oslovil, či by som mu nechcel robiť spolujazdca na rally. Priznávam, nemusel ma vôbec presviedčať, ihneď som súhlasil. No a bol som v tom až po krk,“ dodal so smiechom Majo Kalina.

Tibor Szabosi;asf-0433-3.jpg

Po prvých skúsenostiach na sedačke spolujazdca prišlo vozidlo Peugeot 206 RC a konečne aj kontakt s volantom. Všetko sa to udialo v rámci Slovenského kopcového poháru, ktorý Marián Kalina v sezóne absolútne vyhral. A odvtedy už kopce neopustil, akurát sa posunul do veľkých majstrovstiev.

Tibor Szabosi;asf77573-4.jpg

V tohtoročnej sezóne pri pohľade do výsledkovej tabuľky seriálu Dynamax Majstrovstvá Slovenska v pretekoch automobilov do vrchu treba iba konštatovať, že Majo spomedzi desiatich pretekov vyhral v triede 6 celkovo sedemkrát a trikrát dojazdil na druhom mieste. V rámci medzinárodných majstrovstiev to bolo jedenásť pretekov a osem víťazstiev. Tento bodový zisk mu na konci sezóny vyniesol hneď dva majstrovské tituly a to ako v skupine 6, tak aj v triede 6.

Tibor Szabosi;asf-6191-6.jpg

„V rámci tohtoročnej sezóny som absolvoval všetky podujatia na Slovensku. Spomedzi zahraničných som bol iba v Rakúsku v Rechbergu, takže som do skupiny musel poriadne naháňať body na domácich tratiach. O umiestnenie som so svojimi súpermi bojoval až do poslednej jazdy a našťastie sa mi to podarilo. Som naozaj šťastný a rád by som poďakoval priateľke Terke za catering, ktorý zabezpečovala na všetkých pretekoch, mechanikom Maťovi a Igorovi, celej rodine, či už z mojej, ale aj Terkinej strany a v neposlednom rade všetkým darcom 2% z dane pre Občianske združenie KŠ Racing team, ktorý som celú sezónu reprezentoval, bez ktorých by som tento úspech nevedel dosiahnuť.“ ukončil rozprávanie Marián Kalina.

Tibor Szabosi;asf-6414-12.jpg

Kopcová sezóna už síce skončila, ale ak všetko dobre pôjde tak s Majom by sme sa ešte v tohtoročnej sezóne mohli na nejakom podujatí stretnúť. Či to bude v úlohe jazdca, alebo spolujazdca, to bude prekvapenie.

Miro Majláth   

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri