Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Jubilejný 150-ty štart pre Sébastiena Loeba

Thursday, 20. 10. 2011 - 10:44, Katarína Ďurecová   

Jubilejný 150-ty štart pre Sébastiena Loeba

Na tohtoročnej Rally Australia oslavoval svoj jubilejný 150-ty štart vo WRC Daniel Elena, dve rally na to bude rovnakú métu oslavovať i jeho partner v rally špeciále Sébastien Loeb.

Zaujímavosťou je, že Loeb bude svoje jubileum oslavovať na španielskej rally - teda na podujatí, kde jeho kariéra v majstrovstvách sveta v rally začala. To ale bolo ešte v roku 1999, kedy Loeb podporovaný FFSA vo WRC debutoval za volantom Citroenu Saxa Kit-Car.

Davide Monai;36.jpg

Loebov prvý štart ale rozhodne nešiel podľa plánu - najprv ho trápili problémy s prevodovkou, čo bola i hlavná príčina jeho havárie na RS8, kde trafil kameň a auto skončilo na streche. Počas incidentu boli nie príliš vážne zranení i traja diváci a mladý Loeb ich na druhý deň navštívil v nemocnici.

Loeb na tomto podujatí ale nejaký dojem musel urobiť, lebo následne ho francúzsky magazín Echappement pozval testovať Toyotu Corollu WRC a jeho výsledky boli skutočne prekvapivé. Bolo to prvý krát, kedy Loeb sedel za volantom WRC špeciálu a jeho časy boli rovnaké ako časy továrenských jazdcov tohto tímu.

Tibor Szabosi;film 7 foto 18.jpg

S Toyotou Corollou WRC potom Loeb i debutoval vo WRC o rok neskôr (2000) na Tour de Corse. Loeb skončil v tejto rally deviaty, ale podľa vtedajšieho bodovania žiadne body nebral. Prvé body získal rok na to na Rallye Sanremo, kde skončil na vynikajúcom druhom mieste, čo bolo i jeho prvé pódium. Prví víťazstvo na seba nenechalo dlho čakať - prišlo o rok neskôr (2002) v Nemecku.

Prvý titul získal Sébastien Loeb v roku 2004 a súčasnosti má na konte už 787 vyhraných rýchlostných skúšok, 66 víťazstiev, 102 pódiových umiestnení a 7 titulov a kto vie, na akom čísle sa všetky tieto štatistiky nakoniec zastavia.

Lukáš Hynek;jh7v4266.jpg

V počte absolvovaných WRC podujatí však Loeb rekord nedrží, ale figuruje „až" na šiestom mieste. Pred ním sú ešte rekordman Carlos Sainz so 196-timi štartmi, Petter Solberg so 174-mi, Juha Kankkunen so 172-ma a dvojica Didier Auriol, Marcus Gronholm s celkovým počtom 152 štartov.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri