Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally

Igor Bacigál hodnotí WRC Rally Norway 2009

Tuesday, 24. 02. 2009 - 00:45, Erik Toček   

Igor Bacigál hodnotí WRC Rally Norway 2009Tibor Szabosi;1t1u4084.jpgAko to celé zhodnotiť? Všetko bolo výborné, priam úžasné. Nádherná krajina, dokonalá organizácia a neopakovateľná atmosféra, v takých podmienkach je radosť súťažiť. Aby som len nechválil, tak boli aj problematické momenty, ale to k rally patrí. Dovolím si povedať, že je to jej neoddeliteľná súčasť.

Úvodný prológ na hypodróme v Osle bol veľkolepou oslavou rally. Všetky posádky sa zdržiavali na jednom mieste v útrobách štadióna. Tu sme čakali bok po boku s veľkými pánmi sveta rally, či už to bol Loeb, bratia Solbergovci, Jari-Matti alebo Hirvonen. Paralelne štartovali vždy dve autá proti sebe na dokonale osvetlenom štadióne a diváci si tieto dramatické súboje maximálne vychutnávali.

Ďalší deň sme sa už trochu obávali problémových prejazdov. Všetko to komplikovala aj veľká zima a snehová clona za autami, ktorá bola horšia než prach. Pred nami štartujúcu posádku sme dobiehali takmer na každej "rýchlostke". Od druhého kola sa už našťastie štartovalo s dvojminútovými odstupmi. Na poslednej rýchlostke som si vyskúšal aj rolu asistenta vodiča. Popri diktovaní som obsluhoval aj ručnú brzdu, lebo Zsolt musel neustále držať páku radenia. Pomaly sme si začali zvykať, čo sa začalo prejavovať aj na našom umiestnení, no večer bolo treba meniť prevodovku a taktiež sme zablúdili na etape pri prejazde do posledného servisu. Druhý deň to už išlo hladko a naozaj sme si preteky užívali. Darilo sa nám a postúpili sme v štartovom poli o jedenásť miest dopredu.

Podmienky na trati boli priam rozprávkové. Takmer stále svietilo Slnko a bola extrémna zima. Ideálne nórske zimné počasie vytiahlo na trať divákov, ktorých bolo neúrekom i na dlhých "rýchlostkách". Postupne sme menili nastavenia tlmičov, ktoré však neboli zďaleka ideálne, následne sa odpojili stabilizátory a tiež sa zdokonaľovalo nastavenie aktívneho diferenciálu.



V nedeľu to bolo už ako na dovolenke, úsmevy na tvári každého člena tímu. Cieľ nebol vykúpením, ako to býva zvykom pri dojazde na Slovensku. Práve naopak, ešte by som si dal jedno kolo "rýchlostiek", aj keď som mal za sebou 361 ostrých kilometrov. Napriek tomu, že sme nemali ani najmenšiu šancu zabojovať v skupine "N" o popredné umiestnenie, sme boli spokojní.


Norway 2009: Novikov SS09 Requested by supersideways



Zsolt by si to rád zopakoval, takže sa možno stane nemožné a jeho tím do Nórska ešte raz zavíta. Či to bude so mnou alebo bezo mňa, to je hudba budúcnosti a tiež peňazí. Chcel by som však touto cestou poďakovať celému tímu za vykonanú prácu v extrémnych podmienkach a za podporu portálu autosportfoto a jeho čitateľov.

Vidíme sa na "rýchlostkách" v Egri.






Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri