Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Karting

Finále Rotax MAX Challenge Grand Finals 2012 odštartovalo

Thursday, 29. 11. 2012 - 23:46, Daniel Mandzi   

Finále Rotax MAX Challenge Grand Finals 2012 odštartovalo

V pondelok začalo jedno z najväčších kartingových podujatí vo svete, svetové finále Rotax Max Challenge Grand Finals 2012, ktoré sa tento rok koná na trati v portugalskom Portimao.

 

2jg7492.jpg

Ako sme Vás už v predchádzajúcich článkoch informovali, Slovensko má na tomto podujatí troch zástupcov. Pretekári absolvovali v pondelok a utorok voľné tréningy. Chalani si trať veľmi pochvaľovali, keďže je technická a rýchla zároveň. Dĺžka trate je 1,6 kilometra, čo je takmer o polovicu viac, ako je štandardné na kartingových okruhoch v našich končinách. Počasie na trati v Portimao je zatiaľ slnečné alebo s oblačnosťou bez zrážok. V stredu absolvovali naši pretekári kvalifikáciu, ktorá sa jazdila v skupinách po 36 jazdcov.  Celkovo sa na svetovom finále zúčastnilo 72 pretekárov v každej triede.

2jg6860.jpg

V triede Rotax Max Junior nás reprezentuje 15-ročný pretekár Patrik Pastorok. Je to Patrikove tretie svetové finále, takže vie, čo má od podujatia očakávať. Podvozky pre triedu Rotax Max Junior dodáva Birel, a to Patrikovi vyhovuje, keďže už niekoľko rokov jazdí na tejto značke podvozku. To napokon dokazuje aj výsledok zo stredajšej kvalifikácie, kde si Patrik vybojoval ôsme miesto spomedzi 72 štartujúcich pretekárov a je zatiaľ najúspešnejší z trojice našich reprezentantov, čo sa vybojovanej kvalifikačnej pozície týka. V jeho skupine však skončil na štvrtom mieste a preto aj dnes, vo štvrtok 29.novembra 2012, bude štartovať práve z kvalifikačného štvrtého miesta. „S podvozkom sa mi jazdí super. Počas kvalifikácie fúkal pomerne studený vietor, čo bolo nepríjemné. Ale som veľmi spokojný." dodal Patrik po kvalifikácii.

2jg5243.jpg

V triede Rotax Max Senior máme dvoch pretekárov, šestnásťročného Sándora Jakaba, ktorý postúpil na svetové finále zo seriálu Zóny strednej a východnej Európy CEE - Rotax Max Challenges a taktiež šestnásťročného Mareka Chromého, ktorý postúpil zo seriálu Majstrovstiev Slovenska. Pretekári si losovali z podvozkov značky Sodi. V stredu taktiež absolvovali kvalifikáciu, z ktorej úspešnejšie vyšiel Marek Chromý, ktorý si vybojoval v skupine dvanáste miesto a celkovo 36 pozíciu. „S výsledkom som veľmi spokojný. Kvalifikácia mi vyšla a z dvanásteho miesta mám šancu bojovať o lepšie umiestnenie." konštatoval Marek po kvalifikačnom tréningu. Už menej sa darilo Sándorovi Jakabovi, ktorému kvalifikačná jazda príliš nevyšla. „Som sklamaný. Fúkal pomerne silný vietor a keď som sa chcel za niekoho zavesiť, aby som mohol ísť v závetrí, tak sa vždy niečo stalo. Buď spravil chybu alebo sme niekoho predbiehali. Nevyšlo to." smutne dodal Sándor. Jeho jazda stačila na 24.miesto v skupine. Aby postúpil v dnešných pretekoch do ďalšej jazdy musí skončiť vo svojej skupine najhoršie na štrnástom mieste. My vieme, že či už Marek alebo Sándor, sa s touto úlohou popasujú, pretože sú v súčasnosti v triede Rotax Max Senior najlepší spomedzi všetkých Slovákov, čo dokazuje aj to, že postúpili s pomedzi silnej konkurencie na svetové finále.

2jg6849.jpg

Našim chalanom držíme palce v prvých dvoch jazdách. Dnes absolvujú dve jazdy, z ktorých body sa sčítajú a z nich sa vytvorí celkové poradie. Takže z celkového počtu 72 pretekárov rozdelených do dvoch skupín postupuje 14 pretekárov z každej skupiny do ďalších jázd. O priebehu samotných finálových jázd Vás budeme informovať. Pre tých netrpezlivých pripájame link na Live timing

Michaela Pešková

2jg7120.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri