Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

F1 - veľká gumová vojna v Texase

Sunday, 21. 10. 2018 - 22:12, Ľuboš Kašický   

F1 - veľká gumová vojna v Texase

Víťazstvom po dlhých piatich rokoch sa Kimi stal nielen najúspešnejším Fínom v F1, ale vyhupol sa na priebežnú tretiu priečku MS a v hre o titul udržal tiež tím v Pohári konštruktérov, ako aj kolegu Vettela.


Nestáva sa často, aby sme v dnešnej dobe videli v závere pretekov F1 bojovať až do posledných metrov tri monoposty troch rozličných značiek o víťazstvo. Túto radosť nám dnes urobila 994 veľká cena novodobej histórie F1, ktorá sa jazdila na texaskom okruhu v Austine.

me07-19.jpg

Lewis Hamilton (mercedes) mal dnes prvý zo štvorice mečbolov. Stačilo mu získať o osem bodov viacej, ako jeho posledný súper o majstrovský trón, Sebastian Vettel (ferrari) a bolo by vymaľované. Našťastie sa tak nestalo a súboj môže pokračovať.

me04-23.jpg

Treba však povedať, že Mercedes dnes mal naozaj lepšie rozdané karty. Angličan štartoval z prvého miesta a Nemec, po penalizácii za nerešpektovanie spomaľovacích vlajok v piatkovom tréningu, až piaty. Vettel navyše zasa chyboval už v prvom kole a prepadol sa hlboko do stredu poľa (14.miesto). Ako neprekonateľný problém sa však pre Hamiltona ukázalo druhé ferrari.

me05-25.jpg

Populárny Kimi Räikkonen (na Východe by sme ho prezývali „Žimný grys") jazdí v závere sezóny uvoľnene a stále chce vyhrávať. Tímová réžia mu to však doteraz nedovolila. Keď Vettel dnes vyrobil zasa jednu zo svojich „somarín", tak sa Fín už nemusel okúňať a skúsil to pod heslom Mission Win Now! Po výbornom štarte „zložil" Hamiltona a väčšinu pretekov dirigoval tempo. „Držal som pneumatiky v stave, v akom som ich potreboval," okomentoval vývoj skúsený fínsky šampión z roku 2007.

fpodium.jpg

V Mercedese dnes nezvolili dobrú stratégiu. Ich auto sa javí ako väčší požierač gúm a ostrejšie jazdiaci Hamilton sa preto rozhodol pre dve zastávky v depe. Räikkonen vyštartoval na ultrasoftoch a prekvapivo dlho vydržal až 22 kôl. Potom obul bezpečnejšie softy na ktorých už dokázal dôjsť do cieľa. Hamilton štartoval na opotrebovaných supersoftoch a keď mu došli softy (príliš tlačil v naháňačke za Fínom), tak znova (prekvapivo) obul nové softy. Mercedes sa však prepočítal. Kimi a dokonca aj Max Verstappen, ktorý mal obuté supersofty, to vydržali na jednej zastávke a Hamilton sa po štyroch víťazstvách musel dnes uspokojiť iba s tretím miestom. A aby to bolo ešte otvorenejšie, tak Vettel predbehol vädnúceho Bottasa a body za štvrté miesto znamenali, že rozdiel medzi ním a Hamiltonom je tri preteky pred záverom sezóny rovných 70 bodov. Angličanovi na titul bude v nasledujúcich pretekoch v Mexiku stačiť získať o päť bodov viacej.

rb01-31.jpg

Vlastne je to len formalita a už málokto verí, že by Vettel ešte mohol Hamiltona dobehnúť. V F1 sa však za 69 ročnú históriu už udiali rôzne divoké veci. Každopádne múdrejší budeme už na budúcu nedeľu, keď sa uskutoční devätnásta grand prix Mexika. V posledných troch rokoch sme tam mali troch víťazov a vlani vyhral redbull Maxa Verstappena, keď najrýchlejší kolo v kvalifikácii aj v pretekoch zajazdil Vettel na ferrari. Keďže sa jazdí na americkom kontinente, tak zasa budeme sledovať kvalifikáciu aj preteky až od 20.00 nášho času.

res-final-56k.jpg

standings-us18.jpg




Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri