Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Divoký víkend v Spa: Eau Rouge sa vyfarbila

Tuesday, 03. 05. 2011 - 10:23, Daniel Mandzi   

Divoký víkend v Spa: Eau Rouge sa vyfarbila

Červené vlajky nad okruhom v belgickom Spa charakterizovali 2. podujatie Svetovej série Renault (WSR) 2011. Víkendový priebeh Eurocup Formula Renault 2.0 za účasti slovenského jazdca Richarda Gondu v službách stajne Křenek Motorsport poznamenala séria ťažkých kolízií. Najčastejšie sa búralo v obávanej pasáži Eau Rouge (Červená voda), ktorá sa tentoraz naozaj vyfarbila.

Copyright free;pt1b3378.jpg

V konkurencii 46 pretekárov si Richard zo Spa-Frankorchamps odviezol 29. a 31. pozíciu. Po nevydarenej sobotňajšej kvalifikácii a havárii v nedeľnej kvalifikácii štartoval 17-ročný jazdec do oboch pretekov až z poslednej rady, preto v tíme vládne s dosiahnutým umiestnením spokojnosť.

Copyright free;pt1b2463.jpg

V piatok počas tréningových jázd bolo v Spa naozaj rušno. Na trať vyšlo 46 vozov - vrátane pilotov seriálu NEC (Northern European Cup). Úvodný tréning predčasne skončil už po troch meraných kolách kvôli prvej vážnej havárii v pasáži Eau Rouge. V druhom tréningu Richarda sklamala technika - stop mu vystavila chyba prevodovky. „Potreboval som dobre spoznať trať, ale bohužiaľ som najazdil príliš málo kôl. Dúfam, že to bude v sobotu lepšie," veril Gonda.

Copyright free;32u9504.jpg

Prvý súťažný deň sa mladík z Banskej Bystrice predstavil v kvalifikačnej skupine A. Už v 4. kole opäť zaviali červené vlajky a jazdci museli naspäť do depa. Po dlhom čakaní odštartoval prvý pretek a Richard sa v úvodných kolách z poslednej pozície na štarte hneď posunul o niekoľko priečok vpred. Nebezpečná Eau Rouge si však vybrala ďalšiu daň: v 5. kole najskôr došlo k vážnej kolízii pri predbiehaní, na trať vyšiel Safety Car a v mieste nehody nasledovala počas odstraňovania poničených monopostov ďalšia hrozivo vyzerajúca havária. Jeden z jazdcov nezaregistroval stojacie vozidlá a v plnej rýchlosti do jedného narazil.

Copyright free;img-5682-1.jpg

Formula letela vzduchom pred zrakmi mechanikov a ďalších členov tímu Křenek Motorsport. Na danú vzdialenosť však nebolo možné rozoznať, či nie je do ťažkej havárie zapletený aj Richard. Chvíle strachu umocnila strata rádiového spojenia s jazdcom. Nakoniec sa ukázalo, že kolízia Gondu tesne minula. Závod bol predčasne ukončený, čo pre Richarda znamenalo posun o 17 pozícií oproti kvalifikácii na 29. miesto. Vyhral doterajší suverén Carlos Sainz (Koiranen Motorsport).

Copyright free;pt1b3934.jpg

V nedeľu mal Richard Gonda menej šťastia. Kvalifikáciu rozbehol sľubne, už v 2. kole sa výrazne zlepšil, ale v 3. kole vyletel z trate tak nešťastne, že komisári opäť museli vyvesiť červené vlajky. Richard z nehody vyviazol nezranený, jeho formula mala poškodené zavesenie a predné krídlo. Za červené vlajky však podľa pravidiel nasledovala penalizácia v podobe škrtnutia najrýchlejšieho dosiahnutého času a odsun až na koniec štartového roštu.

Hneď po štarte získal Gonda dve pozície, po následnom vyjdení Safety Car a reštarte predbehol ďalších štyroch súperov a postupne sa prebojoval až na cieľové 31. miesto. Druhý závod ovládol Daniil Kvyat, Sainzov kolega zo stajne Koiranen Motorsport.

Copyright free;3z9d3246.jpg

Najbližší pretek WSR Eurocup Formula Renault 2.0 je na programe 18. - 19. 6. 2011 na nemeckom Nürburgringu.

Tomáš Svoboda

www.richardgonda.sk

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri