Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Česko

Zomrel Radovan Novák

Monday, 13. 11. 2023 - 09:46, T. Szabosi   

Zomrel Radovan Novák

V pondelok 6. novembra 2023 vo veku nedožitých 84 rokov  zomrel Ing. Radovan Novák, dlholetý významný činovník AČR. Zlínsky rodák, ktorý výrazne ovplyvnil motoršport nielen v Čechách, ale aj na medzinárodnej scéne.

Začínal ako spolujazdec v roku 1966 a jeho kariéra, hlavne v Barum tíme, trvala až do roku 1980. V roku 1990 sa stal generálnym sekretárom FAS. Od roku 1991 stál v čele Středoeurópskej zóny FIA. V roku 1998 bol zvolený do Svetovej rady motoristického športu FIA, kde pôsobil až do roku 2017.Ako športový komisár alebo pozorovateľ FIA sa zúčastnil mnohých podujatí Formuli 1 a mnohých ďalších motoršportových podujatí. Radovan Novák bol tiež viceprezidentom Autoklubu ČR pre automobilový šport. Za svoj prínos bol ocenený najvyšším vyznamenaním Autoklubu ČR, Granátovým levom.

radovan-novak.jpg

„Odchod Radka mě velmi zarmoutil. Budeme na něj vzpomínat jako na zakládajícího člena obnovujícího se Autoklubu ČR pro roce 1989, zásadně se zasloužil o přidělení národní sportovní autority. Vedl Středoevropskou zónu FIA, byl prvním Čechem ve Světové radě motorsportu FIA a prvním českým komisařem ve Formuli 1. Hodně jsem se od něj naučil,“ uviedol Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.

radovannovak.jpg

"Radek, vďaka za uvedenie do svetového motor športu. Spomínam na priam rituálne kávičky s cigaretkou všade po svete kam sme spolu prišli, ale aj za mnohé spoločné rozhodnutia významné aj pre rozvoj nášho slovenského motoristického športu. Za mnohých Tvojich priateľov medzi našimi pretekármi, ale hlavne za Tvojich najbližších spomedzi nás - Borisa, Ľuba - Česť Tvojej pamiatke - nezabudneme Dušan." uviedol Dušan Koblíšek, Prezident svetovej športovej komisie FIA pre preteky automobilov do vrchu a Prezident Slovenskej asociácie motoristického športu SAMŠ.

Posledná rozlúčka s Radovanom Novákom sa uskutoční vo štvrtok 16. novembra 2023 o 14.00 hod. vo Veľkej obradnej sieni krematória v Prahe – Strašnicích.

Česť jeho pamiatke!



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri