Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Zomrel Mo Nunn – šéf tímu Ensing F1

Thursday, 19. 07. 2018 - 12:12, Ľuboš Kašický   

Zomrel Mo Nunn – šéf tímu Ensing F1

Trochu zabudnutý zomrel v utorok vo veku nedožitých 80 rokov svojský a zaujímavý chlapík, ktorý kedysi tiež písal históriu formule jeden aj indycar.


Smiali sa mu, že nikdy nemal peniaze. „Keď som za neho jazdil a nemal na moju výplatu, tak mi povedal, že jedno z áut, na ktorom som v sezóne pretekal je moje. Nechal som si ho u neho v garáži a keď som po neho na druhý rok prišiel, tak už ho predal, aby mal peniaze na štart na GP Monaka," spomína dnes Derek Daly, ktorý v tíme Ensing Morrisa Nunna štartoval v rokoch 1978 a 1979.

Legendárny „Mo" bol vlastne samouk. Chcel byť pretekárom a koncom 60-tych rokov bol celkom na dobrej ceste. V závere sezóny 1969 mu dokonca Colin Chapman dal šancu štartovať v pretekoch F3 na jeho Lotuse a „Mo" v pretekoch porazil Jamesa Hunta, Francoisa Ceverta, či Piersa Couraga. „Myslel som si, že som na správnej ceste do F1. Mal som však 32-rokov a Colin si radšej vybral mladého brazílskeho nováčika s menom Emerson Fittipaldi," spomínal na to obdobie Angličan Morris Nunn.

mo4b.jpg

„Mo" rýchlo pochopil, že tadiaľ už cesta nevedie a spojil sa s Ricky von Opelom aby spoločne založili pretekársky tím. V roku 1973 sa odvážili vstúpiť aj do F1, kde tím pod názvom Ensing jazdil až do roku 1982. V jeho kokpite sedeli aj také mená ako Jacky Ickx, Nelson Piquet, Derek Daly, Mark Surer, či Clay Regazzoni, ktorý v aute ensing N180 havaroval v GP Long Beach 1980 a ostal navždy pripútaný na invalidný vozík.

mo3b.jpg

Vo formule jeden samouk Mo Nunn nikdy dieru do sveta neurobil a tak odišiel za oceán, kde začal pracovať v službách úspešnejšieho Chipa Ganassiho. Tam dostal nové ostrohy a rozhodol sa založiť vlastný tím pre americkú IndyCar. V novom tíme Mo Nunn Racing za jeho krátku dobu štartovali hviezdy ako Bryan Herta, Tony Kanaan a Alex Zanardi. No a práve Zanardi v roku 2001 na Lauszitzringu v aute Morrisa Nunna prišiel o obidve nohy.

V roku 2005 sa ako 67-ročný „Mo" rozhodol ukončiť svoje športové ťaženie a stiahol sa do ústrania. V posledných rokoch ho trápila Parkinsonová choroba a trochu v zabudnutí zomrel v utorok ráno vo veku nedožitých 80-rokov  (27.9.1938 - 18.7.2018).   R.I.P.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri