Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Víťazstvo vo WRC3 na Ardeca Ypres Rally Belgium pre Černého a Jantar Team

Monday, 22. 08. 2022 - 07:31, Miroslav Majláth   

Víťazstvo vo WRC3 na Ardeca Ypres Rally Belgium pre Černého a Jantar Team

Slovenský Jantar Team spoločne so súťažnou posádkou Jan Černý – Tom Woodburn a vozidlom Ford Fiesta Rally3 vyhrali v rámci WRC3 Ardeca Ypres Rally Belgium 2022.

 

Jantar Team

Devätnásť víťazstiev z celkovo dvadsiatich rýchlostných skúšok, ale aj náskok od druhého v poradí takmer jedenásť minút a samozrejme víťazstvo vo WRC3. To všetko sa podarilo posádke slovenského Jantar Teamu, Janovi Černému a jeho spolujazdcovi  Angličanovi Tomovi Woodburnovi. Jan Černý si navyše pripísal premiéru v rámci anglického diktátu rozpisu.

Jantar Team

„Bolo to pre mňa naozaj niečo nové. Síce pred asi pol rokom som skúšal v Prahe v rámci tréningu anglického spolujazdca. Táto akcia bola rýchla a neplánovaná. Nakoľko sa Jan Tománek nemohol zúčastniť Belgicka, musel som narýchlo niekoho zohnať a dohodol som sa s Toom Woodburnom. Prvýkrát sme sa nakoniec videli až tu na súťaži. Pondelok sme strávili celodenným tréningom a prvé ostré kilometre sme zažili až na shakedowne. Musím povedať, že Tomov prístup a odhodlanie sa mi veľmi páčilo a veľmi mu ďakujem. Snažil sa a odviedol výbornú robotu,“ popísal svoju ďalšiu premiéru Jan Černý.

Jantar Team

„Už pred súťažou som vedel, že práve tu potrebujeme získať víťazstvo, aby sme v Španielsku mohli bojovať o titul. Vieme, že Pajari bude veľmi rýchly a bolo by pekné si s ním zasúťažiť tak ako tomu bolo v Monte Carle. Podľa tabuľky priebežného poradia nám zároveň bolo jasné, že nám na výhru bude stačiť podstatne pomalšie tempo. Potrebovali sme zisk maximálneho počtu bodov, keďže Sami má odjazdený plný počet súťaží a tu už do WRC3 bojovať nemôže. Musím povedať, že to bola podstatne zložitejšia úloha ako som si myslel. Ísť celú súťaž v bezpečnom tempe je neskutočne náročné na koncentráciu. Tunajšie trate neodpustia žiadnu chybu, stále sa mení povrch a na ceste je množstvo štrku. Som rád, že sa nám to podarilo,“ pridáva Jan Černý.

Jantar Team

Pre Jana Černého Ypres Rally Belgium nebola žiadnou novinkou, keďže tu štartoval už dvakrát a to v rokoch 2010 a 2014. Odvtedy však už ubehlo veľa času a rally sa trochu zmenila.

Jantar Team

„Keď som tu naposledy štartoval, skončilo to haváriou pred koncom súťaže, po boji s Ingramom a Lefebrom. Tento rok som sa s týmito jazdcami, s ktorými som vtedy bojoval v rámci európskeho šampionátu a každý sme vyhrali svoju triedu. To bola veľmi pekná a nostalgická spomienka.“

Jantar Team

„V priebehu celej súťaže sme nemali žiadne problémy a ja by som chcel poďakovať celému tímu za už trojtýždňovú šnúru, ktorú sme začali vo Fínsku súťažou ERC, pokračovali sme na Majstrovstvách sveta v rallycrosse v Nórsku a zakončili v Belgicku ďalším WRC. Myslím, že lepší koniec tejto šnúry sme si ani nemohli priať,“ pochvaľoval si Jan Černý.

Jantar Team

Belgické víťazstvo navyše posunulo Jana Černého v priebežnom poradí šampionátu World Rally Championship v kategórii WRC3 na druhé miesto, ktoré zdieľa spoločne s Lauri Joonom, pričom na vedúceho jazdca stráca v tomto momente iba jeden, jediný bod.

Jantar Team

Rozhodovať o tom, kto sa v tomto roku stane svetovým šampiónom v rámci seriálu WRC3 sa tak bude v dňoch 20. – 23.10.2022 na Rally Spain. Tu by mal štartovať aj Lauri. Predpisy totiž hovoria jasne o tom, že v rámci kategórie WRC3 majú jazdci povolené štartovať na maximálne piatich svetových podujatiach, pričom jeden z výsledkov sa na konci sezóny škrtá.  

Jantar Team

„V Španielsku som nikdy neštartoval, ale na túto súťaž mám napriek tomu krásne spomienky.  V rámci Rally Spain sa konal Pirelli Star Driver Shoot Out, kde sa mi podarilo získať status PSD a s tým aj odmenu šiestich štartov v rámci WRC Academy. Ale to už je história. My sa na túto súťaž pripravíme maximálne , ako sa len bude dať. Ideme bojovať!“

Jantar Team

To, či sa podarí Janovi Černému a slovenskému Jantar Teamu získať titul Majstra sveta vo WRC3 s dozvieme o dva mesiace v Španielsku. Samozrejme vás o aktuálnej informácii bude ihneď informovať.

Jantar Team

Miro Majláth



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri