Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

VC Malajzie bezkonkurenčne ovládol Sebastian Vettel, Renault GP opäť na stupni víťazov

Sunday, 10. 04. 2011 - 11:55, Eva Rihová   

VC Malajzie bezkonkurenčne ovládol Sebastian Vettel, Renault GP opäť na stupni víťazov

Dnes o 10tej hodine nášho času sa 24 monopostov zoradilo na štartovom poli. Na programe boli nedeľné preteky druhého tohtoročného podniku- VC Malajzie. Aj napriek veľmi istým predpovediam meteorológov, ktorí sľubovali počas preteku dážď, sme mohli sledovať pomerne suché preteky len s pár kvapkami, ktoré nijako do diania nezasiahli. Absencia dažďa však nikomu nechýbala, pretože sme boli svedkami neuveriteľných predbiehacích manévrov, výletov mimo trať a aj zopár artistických kúskov.

9492.jpg

Pred vchádzaním do prvej zákruty krátko po zhasnutí červených svetiel sme mohli sledovať niekoľko zaujímavých súbojov. Snáď najviac pozornosti sa upriamilo na dvojicu Nicka Heidfelda a Vitalija Petrova, ktorým štart vyšiel exceletne. Quick Nick sa zaradil na druhé miesto za Sebastiana Vettela a Vitalij Petrov sa usadil na mieste piatom.

9496.jpg

Naopak, komu štart absolútne nevyšiel bol Mark Webber. Zo štartového tretieho miesta sa prepadol až na desiate miesto! Zatiaľ, čo austrálsky jazdec si musel urputne aj tú desiatu pozíciu pred Kamuiom Kobajašim brániť, jeho tímový kolega Vettel bez najmenších problémov zväčšoval svoj náskok na čele.

042.jpg

V siedmom kole mal už náskok 4,7 sekundy. Problémy sa hneď na začiatku nevyhli Rubensovi Barrichellovi, ktorý musel tamer celý okruh odkrúžiť na zničenom ľavom zadnom kolese. Po výjazde z boxov sa zaradil beznádejne na 24.miesto.

115-medium.jpg

Po výmene mäkkých pneumatík na monoposte Lewisa Hamiltona za čerstvé sa spustila spŕška prvých pitstopov. V boxoch sa objavili aj Webber a Vettel. Mäkká sada tak vydržala nadočakávania dlho, odhadovalo sa len 8-10 kôl. V 15.kole sa na trati objavili čiatočky dažďa, ktoré do diania nijako nezasiahli. Pre zvyšok Veľkej ceny sa už o možnom daždi nezmieňovali ani tímové rádiá. V 17.kole sa podarilo Fernandovi Alonsovi predbehnúť McLaren Jensona Buttona, Španiel sa tak priebežne usadil na tretej priečke. V tom istom čase prišiel trest "stop and go" pre Sebastiena Buemiho, ktorý prekročil najvyššiu stanovenú rýchlosť v boxoch.

23. kolo znamenalo ďalšiu, v poradí už druhú zástavku pre Marka Webbera. Mechanici mu nasadili opäť mäkkú zmes. Jenson Button učinil rovnako.

029-medium.jpg

V tom momente bolo jasné, že absolvujú minimálne ešte jedenu zastávku v boxoch. 24. kolo VC Malajzie prinieslo sled odstúpení. Rubens Barrichello si skladá svoju helmu, v preteku končí. Krátko po štarte odstúpil aj jeho nováčikovský tímový kolega Pastor Maldonado, a teda pre tím Williams to znamená ďalší neúspešný víkend. Svoje auto na okraji trate bol nútený odstaviť aj jeho bývalý súper zo série GP2, Sergio Pérez.

9511.jpg

Druhý pitstop si v 27.kole odbil aj Sebastian Vettel, ktorý sa po výjazde z boxovej uličky zaradil za Felipeho Massu, netrvalo však dlho a s pomocou systému DRS sa Nemcovi podarilo dostať späť na čelo preteku. Na druhej strane menej potešiteľná správa pre pilota Red Bullu prišla v 30.kole, kedy mu bolo oznámené, že KERS už v tejto VC nepoužije. Úradujúci šampión tak niesol 20 kíl mŕtvej váhy. Značnú výhodu sa však blížiacim McLarenom nepodarilo zúročiť.

Len 10 kôl trval Webberov druhý stint. Austrálčan sa znova objavil v boxoch, tentokrát mu bola nasadená trvrdá zmes pneumatík Pirelli. O 5 kôl neskôr dostal svoju tvrdú zmes aj Lewis Hamilton. Nasledoval ho Jenson Button. Tento fakt však zohral dôležitú úlohu v nasledujúcom priebehu preteku. Po svojej absolvovanej zastávke sa Jenson Button zaradil tesne pred svojho tímového kolegu Hamitona. Piloti si tak vymenili svoje doterajšie pozície.

42. kolo predstavovalo záverečnú zastávku v boxoch pre Vettela. S prehľadom sa vrátil na 1.miesto pred oba McLareny. O jedno kolo neskôr si pre novú sadu prišiel aj Michael Schumacher, ktorý krátko pred zástavkou predviedol široký výjazd do štrku, len tak-tak, že svoj monopost nepoškodil. 7-násobný majster sveta nebude ani dnes so svojím vystúpením veľmi spokojný. Asi najväčšiu porciu smoly si vybral Mark Webber, už po štvrtý-krát sa objavil v boxoch!

173490.jpg

O parádnu šou sa 12 kôl pred koncom postarali Fernando Alonso a Lewis Hamilton. Obaja bojovali o poslednú tretiu pódiovú priečku. Hoci Alonso nemohol systém DRS použiť, keďže sa objavili problémy, dokázal sa neuveriteľným spôsobom na Hmiltonovi udržať. Po veľmi tesných súbojoch však prišla chyba, na ktorú doplatil Alonso. Unáhleným sôsobom si urazil ľavú časť predného spojlera. Dôležitý element spôsobil okamžité spomalenie auta, Španiel tak musel neplánovane zavítať k mechanikom. Skvelý súboj predviedli aj Mark Webber s Felipem Massou, ktorí si skutočne nič nedarovali. Ako víťaz vyšiel napokon Webber.

f1-grand-prix-of-malaysia-0qrozvqwgtpl.jpg

Ďalším podstatným momentom bolo predbehnutie Lewisa Hamiltona Nickom Heidfeldom. Dôvod bol jasný, Britove Pirelli postupne vypovedávali službu. Krátko na to sa po Hamiltonovom širokom výjazde dostáva na štvrté miesto Mark Webber. Hamilton je nútený absolvovať zastávku, prepadáva sa.

173456.jpg

Okrem predbiehacích manévrov, ktorých bolo naozaj dosť, si pre nás Vitalij Petrov pripravil niečo špeciálne- artistický kúsok, kedy predviedol let v priamo prenose. Po náraze si Rus poškodil riadenie, a tým sa preňho vcelku slušne rozbehnutý pretek definitívne skončil.

9503.jpg

V posledných troch kolách sa rýchlymi časmi podarilo smoliarovi Webberovi dotiahnuť k pred ním jazdiacemu Nickovi Heidfeldovi. Z tímového rádia bol Austrálčan nabádaný k boju o tretie miesto, Nemec Quick Nick si však s prehľadom svoju pozíciu ustrážil, a tak získal pre Lotus Renault GP ďalšie pódium.

9500.jpg

Sebastian Vettel si vo Veľkej cene Malajzie bezpečne prišiel už pre druhé víťazstvo, druhý dnes skončil nakoniec Jenson Button na McLarene.

9499.jpg

Krátko po VC Malajzie prišla správa o udelení 20-sekundovej penalizácie Lewisovi Hamiltonovi a Fernandovi Alonsovi. Jazdec McLarenu prišiel do cieľa  pretekov na siedmom mieste a trest mu komisári FIA udelili za to, že pri bránení svojej pozície pred útokmi Fernanda Alonsa zmenil smer jazdy viackrát, než je povolené. Vďaka penalizácii sa vo výsledkovej listine prepadol až za Kamuia Kobajašiho. Španiel Fernando Alonso dostal rovnaký trest ako jeho súper. Penalizácia mu bola udelené za spôsobenie kolízie. Za normálnych okolností by ho to posunulo za Hamiltona, ale keďže bol potrestaný aj on, jazdcovi Ferrari ostáva šieste miesto.

9512.jpg

Výsledky VC Malajzie: ( * pred penalizáciou)

1. Vettel Red Bull-Renault 1h37:39.832
2. Button McLaren-Mercedes + 3.261
3. Heidfeld Renault + 25.075
4. Webber Red Bull-Renault + 26.384
5. Massa Ferrari + 36.958
6. Alonso Ferrari + 37.248*
7. Hamilton McLaren-Mercedes + 49.957*
8. Kobayashi Sauber-Ferrari + 1:07.239
9. Schumacher Mercedes + 1:24.896
10. Di Resta Force India-Mercedes + 1:31.563
11. Sutil Force India-Mercedes + 1:41.379
12. Rosberg Mercedes + 1 kolo
13. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 1 kolo
14. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1 kolo
15. Kovalainen Lotus-Renault + 1 kolo
16. Glock Virgin-Cosworth + 2 kolá
17. Petrov Renault + 4 kolá

173465.jpg

Neklasifikovaní ( v kole) :

Liuzzi HRT-Cosworth 47
D'Ambrosio Virgin-Cosworth 43
Trulli Lotus-Renault 32
Perez Sauber-Ferrari 24
Barrichello Williams-Cosworth 23
Karthikeyan HRT-Cosworth 15
Maldonado Williams-Cosworth 9

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri