Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Trasa Dakaru 2009 zverejnená!

Monday, 10. 11. 2008 - 00:01, Andrej Haverda   

Trasa Dakaru 2009 zverejnená!Je to tu! Najočakávanejší popis dakarskej trasy za posledné roky je na svete! 9574 km v 14 etapách s 5652 kilometrami špeciálok v tak rozmanitom teréne, že všetky „súťažiarske“ srdcia bijú na plný výkon už dva mesiace dopredu! Nič z dakarských tradícií nie je porušené, môžeme vyraziť...

                                                                                                        

Usporiadatelia sa poponáhľali. Pôvodne oznámený termín zverejnenia detailov o trase bol až 20. novembra, kedy sa zrejme dozvieme definitívne štartové listiny. 230 motocyklistov, 184 posádok osobných áut a 82 posádok v kamiónoch sa 3. januára 2009 vydá na najviac neprebádanú, ale s najväčším napätím očakávanú dakarskú trasu od Rallye Paríž – Kapské Mesto pred sedemnástimi rokmi. Rozmanitosť terénov, extrémne rozdiely v nadmorskej výške, možnosť naplno pretekať až do samotného konca, technickosť aj extrémne rýchle úseky, to všetko veľkú dakarskú karavánu v januári čaká.

Úvodné tri etapy po štarte v Buenos Aires zavedú účastníkov na juh, smerom k Patagónii. Pôjdu sa po argentínskych pampách, ktoré ponúknu extrémne rýchle cesty, z ktorých hneď úvodná rozjazdová špeciálka bude merať cez 370 kilometrov. Už druhý deň súťažiaci okúsia prvé piesky a v tretej etape sa všetci dostanú do Patagónie, v ktorej sa terén citeľne zmení, prídu prvé horské pasáže a množstvo kamenia.
                                                                                                   

Typickými patagónskymi etapami budú štvrtá a piata. Čaká sa v nich množstvo kamenia a zmien smeru, navigátori si užijú svoje. Obidve špeciálky sú veľmi dlhé a tvoria drvivú časť dlhých etáp. V piatej „erzete“ už je možné očakávať prvé dunové polia a Andy sa objavia na horizonte...

Ich skutočný prejazd a príjazd do chilského Valparaiso, kde bude aj deň voľna, prebehne v siedmej etape. Ešte predtým, než sa súťažiaci vydajú do hôr v ústrety priesmyku vo výške nad 3000 metrov, z ktorých budú padať až k brehom Pacifiku, čakajú ich desiatky kilometrov v dunových poliach na úpätí Ánd.

Deň voľna vo Valparaiso príde vhod. Na Dakare bývalo zvykom mať drakonickú etapu pred dňom voľna, naopak etapa po voľnom dni býva vnímaná ako relatívne ľahká, rozjazdová. Bude to aj prípad Dakaru 2009, na ceste k púšti Atacama čaká súťažiacich iba relatívne krátka špeciálka.

Dramatická trilógia ďalších troch etáp pravdepodobne rozhodne celý pretek. Komu doposiaľ na Dakare chýbal piesok, dostane porciu troch etáp, v ktorých si ho užije do sýtosti. V letnom období možno v Altacame, najsuchšej časti sveta, očakávať extrémne horká a nie je jasné, ako sa bude piesok pod kolesami ťažkých kamiónov správať. Stovky kilometrov dunových polí budú kombinované s kamenitými medzipasážami a veľkým množstvom náhlych zmien v charaktere terénu. Uspejú iba skutoční univerzáli. Diabolská desiata etapa ponúkne najdlhšiu a najťažšiu špeciálku o dĺžke príznačných 666 km. Aj tretí diel trilógie bude dramatický, hoci 215 km špeciálky tomu nenasvedčuje. Práve ona však má byť extrémne technická a náročná pre navigátorov. Po skončení špeciálky začne dakarská karavána stúpať vysoko do hôr, veď priesmyk Paso San Francisco, ktorým sa dostane späť do Argentíny, leží vo výške takmer 4700 metrov nad morom!

Ani po druhom prejazde Ánd nedostanú pretekári chvíľku pokoja. Extrémne technická špeciálka o dĺžke iba 253 km do La Rioji má náročnosť umocnenú faktom, že v bivaku sa nikto nebude môcť spoľahnúť na svoj doprovod, ten ho bude očakávať až o deň neskôr v Cordobe. Pravým dôvodom je zrejme zlá dostupnosť bivaku v La Rioji, kam by sa ťažké doprovodné kamióny nedokázali dostať včas.

Terény okolo Cordoby ponúkajú rýchle cesty už notoricky známe z Rallye Argentína. Návrat do oblastí pámp znamená poslednú etapu do Buenos Aires. 18. januára sa už žiadna etapa nepôjde, na programe bude iba triumfálne vyhlásenie víťazov. Všetci, ktorí sa objavia v cieli, budú víťazi...

Dakar stojí na prahu novej epochy a nikto zatiaľ netuší, aká dlhá epizóda to bude. Je však jasné, že juhoamerická podoba najslávnejšieho motoristického maratónu nebude iba púhou náhradkou pre spomínanie dakarských bardov na africké piesky. Dakar 2009 naviaže na to najlepšie zo svojich tradícií a pridá k nim množstvo nového a doposiaľ nepoznaného. Obtiažnosťou a rozmanitosťou pravdepodobne iba ťažko bude mať porovnanie. Aj preto zostane výnimočný.

Organizátori Dakaru súčasne oznámili, že možnosť expanzie na juhoamerický kontinent počas politickej nestability v Afrike môže trvať dlhšie, ako len jeden rok. „Spokojnosť pretekárov bude kľúčovým faktorom pri rozhodovaní, či zostaneme v Južnej Amerike len jeden rok alebo dlhší čas,“ povedal riaditeľ podujatia Étienne Lavigne pri prezentácii oficiálnej trate ročníka 2009. „Jazdci musia byť počas pretekov spokojní a šťastní, podľa toho uvidíme, či tu budeme pokračovať. Sledujeme aj situáciu v Afrike. Ale situácia v krajinách, cez ktoré vedie trasa Dakaru je stále komplikovaná,“ dodal Étienne.


Program Rallye Dakar 2009:

2. januára: Buenos Aires (štart)
3. januára: Buenos Aires - Santa Rosa (733 km, 371 km RS)
4. januára: Santa Rosa - Puerto Madryn (837 km, 237 km RS)
5. januára: Puerto Madryn - Jacobacci (694 km, 616 km RS)
6. januára: Jacobacci - Neuquen (488 km, 459 km RS )
7. januára: Neuquen - San Rafael (763 km, 506 km RS)
8. januára: San Rafael - Mendoza (625 km, 395 km RS)
9. januára: Mendoza - Valparaiso (Chile) (816 km, 419 km RS)
10. januára: Valparaiso (voľný deň)
11. januára: Valparaiso - La Serena (652 km, 294 km RS)
12. januára: La Serena - Copiapo (537 km, 449 km RS)
13. januára: Copiapo - Copiapo (690 km, 670 km RS)
14. januára: Copiapo - Fiambala (Argentina) (680 km, 215 km RS)
15. januára: Fiambala - La Rioja (518 km, 253 km RS)
16. januára: Rioja - Cordoba (753 km, 545 km RS)
17. januára: Cordoba - Buenos Aires (792 km, 227 km RS)
18. januára: Buenos Aires (cieľ)





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri