Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Trans Orientale 2008: Siedma etapa zrušená

Thursday, 19. 06. 2008 - 00:00, Andrej Haverda   

Trans Orientale 2008: Siedma etapa zrušenáMotoristická Rallye Trans Orientale Petrohrad – Peking 2008 si na kazašskom území vyžiadala prvé dve obete. Preto organizátori dnešný 322-kilometrov dlhý meraný úsek z Arkaliku do Botakary (celkovo 692 km) zrušili a jazdci sa po vlastnej osi presunuli do cieľa, ktorý bol v tom čase vzdialený 466 kilometrov. Prvá tragédia sa stala na stodvadsiatom kilometri špeciálneho meraného úseku šiestej etapy, kde zahynul francúzsky motocyklista Philippe Tonin. Aj napriek rýchlej lekárskej pomoci, ktorá sa na miesto dostala minútu po nehode, ťažko zraneného motocyklistu už nedokázali zachrániť. Telo jazdca previezli vrtuľníkom do Arkaliku a odtiaľ letecky do Astany. V oficiálnom vyjadrení usporiadateľov sa uvádza, že Tonin – rodák z Nyonsu – zahynul po kolízii s kamazom Vladimíra Čagina, ktorý ťažkú „erzetu“ viac-menej dokončil a bol v nej klasifikovaný ako druhý, pol hodiny za víťazným De Rooyom (Iveco-Ginaf). Žiadne ďalšie oficiálne stanovisko k incidentu tím Kamaz zatiaľ neposkytol, aspoň čo je známe.
                                                                                                   

Smrť čínskeho pretekára Xu Langa sa niesla v oveľa kurióznejšom a smolnejšom duchu. Čínska posádka zapadla do bahna a bola vyťahovaná jedným zo súperov. Xu Lang si v priebehu vyslobodzovania zložil prilbu kvôli horku, a to sa mu stalo osudným. Ťažné lano však nápor nevydržalo, roztrhlo sa a trafilo Xu Langa do hlavy. Na následky Číňan deň po incidente v nemocnici v ruskom Orenburgu, kam ho okamžite po úraze letecky previezli, zraneniam podľahol.
                                                                                                     

„Účastníci pretekov pre tieto dve tragédie nepôjdu v stredu ani do hlavného mesta Astana, kde už dávnejšie na hlavnom námestí bolo pre nich pripravené pódium a slávnostné privítanie. Organizátori podujatia slávnosť okamžite odvolali a stredu vyhlásili za deň smútku na pamiatku oboch jazdcov, ktorí v utorok zahynuli,“ povedal pre agentúru SITA manažér Slovnaft Environ Servis Moto Teamu Andrej Žipaj. Tiež prezradil, že posádky sprievodných vozidiel, ktoré v šiestej a siedmej etape nemohli jazdcom na trase rallye pomáhať, sa o tragédiách dozvedeli práve v Astane, kde sa pôvodne mali s pelotónom účastníkov Rallye Trans Orientale stretnúť.
                                                                                               

„Všetci mechanici prišli podľa pôvodného plánu k postavenej rampe v Astane, no tam sa dozvedeli, že jazdci na astanské námestie neprídu, lebo organizátori im nariadili čo najrýchlejší presun do cieľa siedmej etapy. Tam budú v súvislosti s osudom štvrtkovej ôsmej „erzety“ čakať na ďalšie pokyny a po dvoch dňoch sa tam stretnú aj so svojimi mechanikmi. Okrem krátkeho oddychu možno budú mať čas aj na bežnú údržbu svojich strojov,“ uviedol manažér Jaroslava Katriňáka. Štyridsaťdvaročný rodák z Martina – Vrútok je naďalej lídrom v kategórii motocyklov. Jazdec Slovnaft Environ Servis Moto Teamu po siedmich etapách (piatich odjazdených) vedie pred Nórom Palom Andersom Ullevalseterom o takmer dvadsaťosem minút. Včerajšia i dnešná etapa sa išla bez sprievodných vozidiel, jazdci sa museli spoľahnúť na svoje sily a bivakovali pod holým nebom. Zajtra je v pôvodnom itinerári súťaže na programe ôsma etapa s najdlhšie meraným 446 kilometrovým úsekom celej rallye medzi Karbuševkou a Madenietom. „Akú však bude mať reálnu podobu, dnes ešte nevedel povedať nikto z kompetentných,“ komentoval Andrej Žipaj.
                                                                                                  

Takmer polhodinový náskok robí z Jara Katriňáka favorita na celkové prvenstvo, no jeho manažér krotí emócie. „Vôbec by som nepredbiehal, pretože v takejto dlhodobej súťaži sa môže hocičo prihodiť. Ak Jaro zvládne kľúčové etapy a udrží si súčasný náskok, bude na dobrej ceste za celkovým víťazstvom.“
                                                                                                  

Zatiaľ čo motocyklistom famóznym spôsobom kraľuje Jaroslav Katriňák, medzi automobilovými konkurentmi zvádzajú zásadné súboje Španiel Monterde s Lotyšom Saukansom a Francúzom Gibonom. Vo vedení sa zatiaľ drží víťaz dvoch etáp Monterde (Schlesser buggy) s takmer už polhodinovým náskokom pred bratmi Gibonovcami (Bowler). Saukans so Zarinsom (OSC) majú na francúzsku dvojicu s Bowlerom Wildcat viac než štvorminútové manko. François Delecour, víťaz Rallye Monte Carlo z roku 1994, sa zatiaľ drží na piatom mieste. Ten veľa stratil zapadnutím do bahna a vyslobodzovaním svojej buginy SMG; nehovoriac o jeho krajanovi Ericovi Vigorouxovi, ktorý už v úvodnej špeciálke utrhol koleso a ťaživá jedenásť a pol hodinová penalizácia ho zatiaľ nepustila vyššie než na priebežné 43. miesto.
                                                                                               

Nemenej zaujímavá bitka o prvenstvo prebieha aj medzi kamiónmi. Vo vedení je teraz víťaz troch etáp Gérard De Rooy, ktorý vo včerajšej etape drvivým spôsobom porazil ako Čagina, tak Staceyho. Stacey už v štvrtej „erzete“ trochu stratil, kedy načerpal do motora naftu s vodou. Druhý „špeciál“ Staceyho stajne, riadený Rusom Mekthievom, v predošlej etape havaroval a z ďalších bojov odstúpil. Posádka bola s ľahkými zraneniami prevezená do nemocnice.
                                                                                                  

Zajtra je na programe, aspoň podľa rozpisu, 729 kilometrov dlhá etapa spájajúca Botakaru a Ajaguz.

foto: motoride.sk, transorientale.com

Poradie po 7. etape:

Motocykle:
1. Jaroslav Katriňák (SR/KTM) 8h 55´ 27
2. Pal Anders Ullevalseter (NOR/KTM) 9h 23´ 58
3. Alexej Kolomytsyn (RUS/KTM) 10h 12´ 36

5. Dušan Randýsek (CZE/KTM) 10h 46´ 50
29. Josef Macháček (CZE/Yamaha) 14h 05´ 56

Automobily:
1. Monterde – Lurquin (ESP/Schlesser buggy) 7h 10´ 37
2. Gibon – Gibon (F/Bowler Wildcat) 7h 19´ 57
3. Saukans – Zarins (LET/OSC) 7h 24´ 08

Kamióny:
1. De Rooy – Colsoul – Slaats (NL/Iveco-Ginaf) 7h 37´ 51
2. Čagin – Savostin – Nikolajev (RUS/Kamaz) 7h 57´ 49
3. Stacey – Gotlib – Der Kinderen (NL/MAN) 8h 17´ 51

15. Macík – Kalina – Valtr (CZE/LIAZ) 11h 42´ 26
24. Zapletal – Janáček – Mikulenčák (CZE/MAN) 17h 13´ 42





Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri