Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Svitko odstupuje. Sainz dostal penalizáciu

Wednesday, 17. 01. 2018 - 12:00, Ľuboš Kašický   

Svitko odstupuje. Sainz dostal penalizáciu

Tohtoročná dakarská divočina sa blíži do finále a vystavuje definitívy. Najaktuálnejšou správou je odstúpenie jediného slovenského zástupcu a divné veci sa dejú aj okolo lídra automobilovej súťaže.


Prehupnutím sa cez hranice Bolívie do Argentíny začala posledná časť dakarského bláznovstva a slovenským fanúšikom nepriniesla dobré správy. Náš jediný zástupca v kategórii motocyklom, Štefan Svitko, nepríjemne havaroval v desiatej etape zo Salty do Belenu, ktorá bola zatiaľ najdlhšou v doterajšom priebehu a po zranení z pretekov odstupuje.

da3227a-svitko.jpg

„Asi dvadsať kilometrov pred koncom prvej časti špeciálky som mal strašný pád," vysvetľuje Svitko. „Koplo ma to a išiel som cez motorku. Nebolo to ani v roadbooku. Bol tam iba výkričník. Bavili sme sa o tom aj s ďalšími pretekármi, ktorý sa len držali za hlavu, keď to videli. Tiež ich to koplo, ale našťastie nespadli." Slovák etapu síce dokončil, keď blúdil spolu inými pretekármi, no v cieli išiel hneď na lekárske vyšetrenie, ktoré potvrdilo poranenie chrbta a z pretekov musel odstúpiť (z ôsmeho miesta v priebežnom poradí).

da2666c-svitko.jpg

O niečo menej bolestné, no tiež dramatické je to na čele kategórie automobilov. Počas sobotňajšej etapy preletel líder automobilov na svojom Peugeote v rýchlosti asi 150 km/h tesne vedľa Holanďana Keesa Koolena, ktorý so svojou štvorkolkou stál na okraji cesty. Bývalý riaditeľ elektronického rezervačného systému booking.com sa tak vydesil, že to oznámil vedeniu pretekov a vyhráža sa aj civilnou žalobou. „Mohol ma zabiť!," tvrdí Holanďan.

dae2ad6-sainz.jpg

Skúsený Carlos Sainz je rovnako v šoku z počínania neskúseného štvorkolkára. „Toto s mi ešte nikdy nestalo, za tú dobu čo pretekám," vraví el-matadore. A na jeho strane je aj šéf tímu Peugeot, Bruno Famin, ktorý nechápe desaťminútovú penalizáciu, ktorú Sainz od vedenia pretekov v pondelok dostal. „To teraz ktokoľvek môže povedať, že sme s ním mohli kolidovať a my dostaneme penalizáciu?"

da680b1-sainz.jpg

Faktom je, že Sainz išiel veľmi rýchlo a asi menej skúseného amatérskeho pretekára poriadne vydesil. Nakoľko nebezpečné to však bolo je pre nás ťažké posúdiť. Toto sú však nebezpečné automobilové preteky a pri nich treba počítať so všetkým. „Áno, preletel som tesne okolo neho, ale ani som sa ho nedotkol," dodáva líder automobilovej kategórie, ktorý štyri etapy pred koncom súťaže stále vedie pred Al-Attiyhom ešte o približne 45 minút.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri