Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Testy

Subaru Impreza XV 2,0

Monday, 21. 02. 2011 - 12:21, Ivan Václavík   

Subaru Impreza XV 2,0

Pre Imprezu netypické plasty po bokoch karosérie (aj vo farbe karosérie) sú charakteristickým znakom modelu XV, ktorý chce navonok pôsobiť ako liftback do terénu. Istotne sa tam nedá zahanbiť, no v skutočnosti sa táto verzia lepšie cíti na asfalte, prípadne na klasických lesných cestičkách. Vzhľadom na to, že svetlá výška je približne rovnaká ako u sedanu, nie je určený do náročnejšieho terénu.

sub-impreza-xv4007g.jpg

Aj preto sme s ním počas testovacieho týždňa jazdili najviac po asfaltových cestách, i keď tie koncom februára neraz pripomínali terénne podmienky. Impreza XV však dobre tlmí nerovnosti. Na ceste sa vďaka symetrickému pohonu všetkých kolies a nízko umiestnenému ťažisku vyznačuje výbornou stabilitou, ak to vodič potrebuje, stádo 150 koníkov dokáže dobre zrýchliť. Brzdy reagujú dostatočne účinne, takže s Imprezou XV sa vždy dá jazdiť dynamicky a maximálne bezpečne.

sub-impreza-xv4010g.jpg

V zimných podmienkach sme dosiahli zaujímavé výsledky s autom, ktoré má stály pohon všetkých kolies. Priemerná spotreba bola 6,4 l nafty na 100 km, dlhodobý priemer (dedičstvo letnej sezóny) sa ustálil na šesť litrov. Pri stovke so zapnutým tempomatom sme mali priebežnú spotrebu na rovine (na šiestom rýchlostnom stupni) len 4,4 l, pri 120-ke o liter viac a na diaľnici to bolo šesť litrov nafty na 100 km. Dojazd 800 km patrí k dobrému priemeru.

sub-impreza-xv4008g.jpg

Firma Subaru spôsobila v technológii dieselových motorov revolúciu, pričom si zachovala svoju výnimočnú koncepciu motora typu boxer a odvážila sa vstúpiť do novej ligy. Vďaka svojmu usporiadaniu sa piesty pohybujú proti sebe, čo minimalizuje vibrácie a hlučnosť agregátu. Ten má veľmi kultivovaný chod a navyše je výborne utlmený.

sub-impreza-xv4013g.jpg

Motor sa vyznačuje dobrým krútiacim momentom a aj v zimných mesiacoch hospodárnou spotrebou paliva. Nízka úroveň hluku plochého vznetového štvorvalca je výsledkom jedinečnej koncepcie motora Subaru Boxer Diesel, ktorý spontánne reaguje v celom pásme otáčok.

sub-impreza-xv4009g.jpg

Symetrický pohon všetkých kolies Symmetrical AWD skonštruovali v automobilke Subaru v roku 1972 a v ďalšom priebehu rokov zaznamenal rad technologických a konštrukčných zlepšení. Charakteristickým znakom je skutočnosť, že prevodovka, spojovací hriadeľ a zadný diferenciál sú umiestnené v priamej línii za motorom. Systém pohonu je teda obojstranne vyvážený, má jednoduchú konštrukciu a v porovnaním s ostatnými systémami pohonu všetkých kolies má nízko umiestené ťažisko. V prípade preklzávania kolies sa automaticky rozdelí krútiaci moment medzi predné a zadné kolesá.

sub-impreza-xv4001g.jpg

Príjemné je modré osvetlenie stredového panelu. Trošku nás zaskočil chudobný informačný displej. Kolíkom pri kruhových prístrojoch sa súčasne s údajom o prejdenej vzdialenosti menil údaj o spotrebe. Napríklad, ak sme chceli zistiť momentálnu spotrebu, museli sme si nastaviť tachometer. Pri dennom počítadle sme mali údaj o priemernej spotrebe. Ktovie, čo Japoncov viedlo k takému netradičnému riešeniu...

sub-impreza-xv4021g.jpg

Efektne je tvarovaný prístrojový panel, ktorého zaoblené línie plynulo prechádzajú až na dvere. Tlačidlo výstražných svetiel má obdĺžnikový tvar a je veľmi účelne umiestnené v blízkosti radiacej páky. Predné sedadlá sú výborne anatomicky tvarované, vyhrievané, s integrovanými opierkami hlavy, Kúrenie v aute nás prekvapilo svojou intenzitou - už pri nastavení na 18 °Celzia prúdil do kabíny takmer horúci vzduch.

sub-impreza-xv4014g.jpg

Na ramenách volantu sú tlačidlá ovládania audiosústavy a tempomatu, pričom najmä tempomat sa s nimi ovláda maximálne jednoducho. Vonkajšie zrkadlá sú dostatočne veľké, ako je to pre Subaru typické. Prínosom sú výsuvné ostrekovače svetlometov.

sub-impreza-xv4005g.jpg

Priestranný a dokonale rovný batožinový priestor, ako aj doširoka sa otvárajúce zadné vyklápacie dvere vám uľahčia nakladanie batožiny. Objem kufra v základnom usporiadaní sedadiel je 301 litrov, po sklopení zadných operadiel jednoduchým vytiahnutím príslušného segmentu sa zväčší na 1 216 litrov.

sub-impreza-xv4012g.jpg

Imprezu XV berieme ako zaujímavé spestrenie ponuky klasických hatchbackov.

sub-impreza-xv4017g.jpg

Základné údaje testovaného auta

Subaru Impreza XV 2,0
Objem motora (cm3) 1 998
Výkon (kW/k) 110/150
Krútiaci moment (Nm) 350
Max. rýchlosť (km/h) 205
Zrýchlenie 0 - 100 km (s) 9,0
Kombinovaná spotreba (l/100 km) 5,8

Cena testovanej verzie 26 990 €
Najlacnejšia verzia 26 990 €

+ Plusy
Výborná stabilita, zrýchlenie auta, brzdy
Revolučný dieselový motor boxer
Zaujímavé spestrenie ponuky
- Mínusy
Veľmi skromný informačný displej

 



Diskusia k článku

Najnovšie galérie

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri