Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Štefan Rosina tretí v Porsche Mobil Supercupe 2009

Sunday, 15. 11. 2009 - 08:11, Miroslav Majláth   

Štefan Rosina tretí v Porsche Mobil Supercupe 2009To v čo mnohí z nás úvodom sezóny ani nedúfali sa stalo skutočnosťou. Slovenský reprezentant Štefan Rosina jr. sa postavil na bronzový stupienok v prestížnom seriáli Porsche Mobil Supercup 2009.




Preteky Porsche Mobil Super Cup sa ako jediná automobilová disciplína odohráva popri svetoznámej sérii Formula 1, ktorá je sledovaná divákmi po celej zemeguli. Slovensko neostalo v tieni veľkých krajín a v tomto seriáli malo aj v tejto sezóne svojho zástupcu, v podobe najmladšieho z klanu Štefanov Rosinovcov. Štofi, ako znie jeho rodinná prezývka sa svojej úlohy v tíme Rakúšana Waltera Lechnera zmocnil v tejto sezóne viac ako lepšie.



Už úvod sezóny na okruhu v Bahraine mladému Púchovčanovi vyšiel dobre a domov si odvážal prvé body za piate miesto. Druhé preteky, ktoré sa konali na tom istom okruhu sa však Štofi trápil s nie celkom dobrým nastavením podvozku jeho Porsche a nakoniec bol spokojný aj s desiatym miestom. Na tretie preteky sa najrýchlejší značkový seriál presunul do španielskej Barcelony, kde mladý Rosina dokázal konkurencii, že jednoznačne patrí medzi špičku a dojazdil preteky na štvrtom mieste. Preteky v legendárnom Monaku odštartoval Štefan z piatej pozície, ale hneď po štarte sa mu podarilo zaradiť sa na štvrtú pozíciu Porsche vláčiku preháňajúceho sa po Monaku a po štrnástich kolách sa nakoniec mohol tešiť z ďalšieho prísunu bodov za štvrté miesto.



Po Monaku nasledovali preteky v Tureckom Istanbule, kde sa Štofimu v minulosti veľmi nedarilo. Po nie celkom vydarenej kvalifikácii, keď štartoval až z deviateho miesta bol nakoniec výsledok v pretekoch šieste miesto a ďalší prídel bodov, ktoré ho v tomto momente vyniesli na tretie miesto v priebežnej klasifikácii Porsche Mobilcup 2009. Na ďalšie preteky v anglickom Silverstone by azda Štefan najradšej zabudol. Tu sa mu totiž podarilo predčasne odštartovať, čoho následkom bol okamžitý trest od športových komisárov a tým pádom sa už s dobrým výsledkom nedalo počítať. Všetko si však vynahradil hneď na ďalších pretekoch v Nemeckom Nurburgringu, v ktorých si Štefan užil výslnie na pódiu za striebornú priečku. Nasledovali preteky, ktoré sú od nás čo by kameňom dohodil, v Maďarsku, na okruhu Hungaroring. V Maďarsku sa podarilo Štefanovi dojazdiť na štvrtom mieste a vrátiť sa tak opäť na tretie miesto v priebežnej klasifikácii seriálu. Vo Valencii mal Štefan pri všetkých problémoch s nastavením Porsche aj trochu športového šťastia, keď sa mu podarilo ihneď po štarte iba tesne vyhnúť kolízii niekoľkých vozidiel. Následne ho však jeden z jazdcov na dlhšiu dobu „zamkol“ za sebou a tak bol nakoniec Štofi spokojný aj so šiestym miestom v cieli, toto ho však stálo v priebežnej klasifikácii stratu tretieho miesta. Na tretiu priečku v priebežnom hodnotení šampionátu sa však vrátil ihneď na ďalších pretekoch v Belgickom SPA Francorchamps, kde v rámci pretekov skončil na piatom mieste.



Na pretekoch v Monze sa Rosinovi podarilo navŕšiť svoj náskok pred najväčším prenasledovateľom Patrikom Huismanom a preteky dokončiť na štvrtom mieste. Posledná dvojica pretekov seriálu Porsche Mobil Supercup 2009 bola naplánovaná na úplne novom okruhu v Abu Dhabí a tak nikto z jazdcov nevedel čo na nich vlastne v Spojených Arabských Emirátoch čaká. Štefanovou úlohou bolo udržať za svojim chrbtom Patrika Huismana. To sa mu podarilo, keď v prvých pretekoch dojazdil na piatom mieste a v druhých pretekoch na ôsmom miesto. Zisk bodov z Abu Dhabí postačoval na zisk tretej priečky v celkovom hodnotení prestížneho seriálu Porsche Mobil Supercup 2009 a Štefan Rosina sa v tomto momente zapísal do histórie slovenského motoristického športu.



„Chcel by som poďakovať hlavne tímu a sponzorom, bez nich by to nebolo možné. Fanúšikom a ľuďom, ktorí ma odmalička podporovali, tento úspech je aj ich zásluhou. Takisto aj tých, čo to nemysleli so mnou najlepšie a motivovali ma na sebe pracovať. Sezóna bola pre mňa vynikajúca, až na to, že by som bol ešte viac spokojnejší, keby sa mi podarilo vyhrať jeden z niektorých pretekov. Dúfam, že mi tento výsledok pomôže v mojej motoristickej budúcnosti.“

Miro Majláth







Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri