Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Trendy

Rodina Priusov sa utešene rozrastá

Tuesday, 18. 01. 2011 - 09:29, Ivan Václavík   

Rodina Priusov sa utešene rozrastá

Okrem aktuálneho modelu tretej generácie a verzie PHV (Plug-in Hybrid Vehicle) sa medzi hybridné vozidlá s týmto ikonickým označením zaradil aj nový Prius v (model strednej triedy s plnohodnotným hybridným pohonom zahŕňajúcim elektromotor), kde písmeno v označuje všestrannosť (versatility), ako aj koncept Prius c. Ten je inšpiráciou budúceho malého vozidla s hybridným pohonom.

toyota-prius-033g.jpg

Modelový rad Prius, odhalený v Detroite, sa tak stáva atraktívnou voľbou všetkých vekových skupín a reaguje na potreby zákazníkov s najrôznejšími životnými štýlmi.

Novinky, rozširujúce modelový rad Prius, ešte viac posilnia postavenie vozidiel s plnohodnotným hybridným pohonom, pričom stavajú na najväčších prednostiach Priusu, ktorými sú špičková spotreba paliva, nízka hladina emisií, osvedčené technológie a skvelé ekologické parametre.

„Nejde o bežný modelový rad," uviedol Bob Carter, viceprezident a generálny riaditeľ skupiny Toyota Division. „Prius v je úplne nový model, dodávaný výhradne s hybridným pohonom, čo platí aj pre všetky budúce modely s označením Prius. Ich spoločným znakom budú typické prednosti Priusu, no pritom každý člen tejto „rodiny" bude svojím spôsobom jedinečný, aby oslovil rôzne skupiny zákazníkov."

toyota-prius-059g.jpg

Nápadnou črtou zadných partií modelu Prius v sú prepracované výklopné dvere batožinového priestoru, združené zadné svetlá a špeciálne navrhnutý strešný spojler, ktorý prispieva k optimálnemu prúdeniu vzduchu okolo vozidla. Batožinový priestor tohto karosárskeho variantu sa oproti súčasnému modelu Prius zväčšil o viac než 50 percent. Nízke a doširoka otvárané výklopné piate dvere ukrývajú batožinový priestor (za zadnými sedadlami) s objemom 971 l, čím sa z tohto vozidla stáva najpriestrannejšie vozidlo s hybridným pohonom na trhu, ktoré v tomto ohľade prekonáva aj niektoré kompaktné vozidlá kategórie SUV. Pri prevoze veľmi dlhých predmetov je možné sklopiť operadlo predného spolujazdca.

toyota-prius-concept-021g.jpg

Na želanie ďalej Toyota vôbec prvýkrát ponúka panoramatické strešné okno z akrylátu s elektricky ovládanou slnečnou clonou, ktoré v kabíne vytvára nesmierne vzdušnú atmosféru a oproti tradičnému sklenému oknu rovnakých rozmerov je asi o 20 kg ľahšie - pri zaistení výborných tepelnoizolačných parametrov.

Prius v dokáže dosiahnuť veľmi nízku spotrebu paliva: približne 5,6 l/100 km v meste, 6,2 l/100 km mimo mesta, resp. 5,9 l/100 km v kombinovanom režime, čo sú najlepšie parametre spotreby paliva zo všetkých vozidiel kategórie SUV, crossover alebo kombi na dnešnom trhu. V porovnaní s bežnými súčasnými novými vozidlami navyše Prius v produkuje o 66 % menej emisií.

Podobne ako Prius súčasnej generácie je aj Prius v ukážkou tých najmodernejších technológií, ktoré zahŕňajú rad zhodných štandardných funkcií. Štyri rôzne jazdné režimy (Normal, Power, Eco a EV) uspokoja najširšie spektrum vodičských požiadaviek.

Len v USA presvedčil model strednej triedy vo verzii s výklopnými piatymi dverami od svojho uvedenia na americký trh v roku 2000 vyše 955 000 zákazníkov. Prius tretej generácie, ktorý sa u predajcov objavil prvýkrát v júni 2009, si uchoval tradičné prednosti plnohodnotného hybridného pohonu, akými sú výnimočne nízka spotreba paliva a hladina emisií. Stal sa dokonca tretím najpredávanejším osobným autom značky Toyota na trhu v USA.

Z pohľadu technológií Prius ponúka najnovšie funkcie, ako je napríklad dotykové ovládanie Touch Tracer, systém ventilácie na solárnu energiu, nástup do vozidla bez použitia kľúča a spúšťanie motora tlačidlom (Smart Key System), systém udržovania vozidla v jazdnom pruhu (LKA), pokročilý parkovací asistent alebo svetlomety s technológiou LED.

Aktuálne predávaný Prius dostal hybridné technológie na bežný automobilový trh a vývojová štúdia Prius c, kde písmeno c znamená „city" je vozidlom určeným najmä do mestského prostredia. Tento model má kompaktné rozmery a nečakane priestranný interiér. Vo výbave sa objaví rad pokrokových technológií, z ktorých niektoré už nájdeme v Priuse súčasnej generácie.

toyota-prius-concept-003g.jpg

Koncept Prius c je inšpiráciou, pričom budúci model by sa mal na americkom trhu objaviť v prvej polovici roku 2012 ako cenovo najatraktívnejší plne hybridný automobil, ktorý si nevyžaduje dobíjanie z elektrickej siete.
Prius s pohonom Plug-In predstavuje to najlepšie z oboch systémov pohonu HSD.

Hospodárny systém plnohodnotného hybridného pohonu s autonómnym dobíjaním, ktorý na cestách nikdy nebol závislý od dostupnosti elektrických zásuviek, sa šasom ukázal veľmi výhodný. Prius Plug-in Hybrid reprezentuje to najlepšie z oboch systémov pohonu - špičkovú spotrebu paliva základného Priusu a schopnosť jazdy v režime elektromobilu (EV). V závislosti od jazdných podmienok je Prius Plug-in schopný absolvovať asi 20 km na akumulátorový pohon pri rýchlosti 100 km/h. Priestorovo nenáročné lítiovo-iónové akumulátory sú ľahšie a umožňujú rýchlejšie dobíjanie, ktoré zo siete 230 V trvá len 1,5 hodiny. Akumulátory možno tiež kedykoľvek rýchlo „oživiť" krátkym zapojením do zásuvky.

Po vyčerpaní energie z akumulátorov sa Plug-in chová ako bežný Prius tretej generácie, ktorý je z pohľadu spotreby najhospodárnejším hybridným vozidlom strednej triedy na americkom trhu. Na rozdiel od vozidiel s výhradne elektrickým pohonom umožňuje Plug-in hladký prechod od modelov s tradičným spaľovacím motorom - jediný rozdiel oproti bežnému modelu Prius je možnosť dobíjania z elektrickej zásuvky podľa aktuálnej potreby.

V niekoľkých severoamerických mestách aktuálne prebieha skúšobná prevádzka vyše 150 vozidiel Prius Plug-in s lítiovo-iónovými akumulátormi. Cieľom tohto programu je ukázať možnosti technológie plug-in, informovať verejnosť a lepšie porozumieť prínosom pre budúcich zákazníkov. Skúšobný program tak razí cestu plánovanému spusteniu predaja v prvej polovici roku 2012.

Prius vo verzii Plug-in sa spočiatku bude predávať v 14 štátoch na západnom a východnom pobreží USA (Arizona, Kalifornia, Connecticut, Maine, Maryland, Massachusetts, New Jersey, New York, Oregon, Rhode Island, Vermont, Washington, Virginia a New Hampshire), kde sa aktuálne predá takmer 60 percent všetkých vozidiel Prius na americkom trhu. Vo všetkých ostatných štátoch USA sa Plug-in začne predávať o rok neskôr.
V čase spustenia bežného predaja bude Prius Plug-in najekologickejšou a najpokrokovejšou verziou modelového radu Prius.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri